-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 28

Kubiliaus patarėjų elgesys – po didinamuoju Seimo stiklu

71 parlamentaras pasirašė tekstą, kuriuo siekiama sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją, kuri įvertintų šalies premjero Andriaus Kubiliaus patarėjų galimai neteisėtus veiksmus dėl kišimosi į teisėsaugos insitucijų darbą. Opozicijos atstovai neatmeta galimybės, kad gali būti keliamas ir paties A.Kubiliaus atsakomybės klausimas.
Virgis Valentinavičius
Virgis Valentinavičius / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

„Pagal Seimo Statutą norint, kad artimiausiame Seimo posėdyje toks klausimas būtų svarstomas, reikia, kad būtų surinkti ketvirtadalio (36 – 15min.lt) parlamentarų parašai. Mes turime beveik dvigubai daugiau nei reikalaujama“, – trečiadienį per Seime vykusią spaudos konferenciją sakė socialdemokratas, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Julius Sabatauskas.

15min.lt primena, kad vienas iš didžiausių šalies dienraščių pirmadienį pranešė, esą praėjusią savaitę FNTT apsilankė premjero patarėjas Virgis Valentinavičius, Ministro pirmininko tarnybos teisės skyriaus patarėja Jolanta Bernotaitė ir Personalo skyriaus vedėja Renata Sadzevičiūtė. Šie žmonės esą norėjo susipažinti su dar nebaigta byla dėl grupės aferistų mėginimo gauti 22,5 mln. litų Europos Sąjungos paramos žuvų mailiui auginti.

Reaguodamos į pasirodžiusią informaciją, keturios opozicinės Seimo frakcijos – Darbo partijos, Socialdemokratų partijos, „Tvarkos ir teisingumo“ bei Krikščionių partijos – inicijavo minėtos komisijos sudarymą. Teigiama, kad komisijos sudarymą parašais parėmė ne šių frakcijų, bet ir Tautos prisikėlimo partijos, Liberalų ir centro sąjungos bei Mišrios Seimo narių grupės frakcijos nariai. Be to, pasak opozicijos, po tekstu kol kas pasirašė ir ne visi opozicijos atstovai, šiuo metu išvykę į komandiruotes.

Turės atsakyti į tris klausimus

Pasak opozicijos atstovų, sudaryta komisija turėtų atsakyti į tris pagrindinius klausimus.

„Žiniasklaidoje pasirodė daug pranešimų apie įvairias „akcijas“, kurias daro žmonės, kurie arba nesupranta, ką daro, arba sąmoningai viską supranta ir vykdo sprendimus, kurių pasekmės valstybei gali būti pražūtingos. Tekstu, suprasdami grėsmę teisėsaugos sistemos funkcionavimui ir netgi nacionaliniam saugumui, konstatuodami, kad būtina ištirti galimai neteisėtus veiksmus, siekiame kelių tikslų“, – sakė J.Sabatauskas.

Vienas iš šių tikslų – nustatyti, ar pasirodžiusi informacija yra teisinga ir, jeigu taip, užkirsti kelią, kad tokie atvejai daugiau nepasikartotų, jei neteisinga – paviešintus faktus paneigti. Komisijai taip pat būtų patikėta išsiaiškinti, ar yra neteisėto kišimosi požymių į teisėsaugos institucijų atliekamus tyrimus ir ar šiems tyrimams nėra trukdoma.

Galiausiai laikinosios komisijos nariai taip pat turėtų pateikti siūlymų, kaip turi būti vykdoma parlamentinė teisėsaugos institucijų kontrolė.

„Šiandien susidaro toks įspūdis, kad kiekvienas daro, ką nori, kaip nori ir kaip įsivaizduoja, visiškai nepaisydamas nei Konstitucijos įtvirtintų pagrindų, nei įstatymų nustatyto teisinio reguliavimo“, – dėstė J.Sabatauskas.

V.Mazuronis: tyrėjams daromas spaudimas „aukščiausiu lygmeniu“

Savo ruožtu frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis tikino, esą yra nemažai faktų apie „aukščiausiu lygmeniu“ teisėsaugos atstovams daromą tyrimą.

„Noriu visiems priminti Gintaro Jasaičio (buvusio generalinio prokuroro pavaduotojo – 15min.lt) pasisakymą apie patiriamą spaudimą. Turime informacijos, kad daromas spaudimas tyrėjams ir daromas pačiu aukščiausiu lygmeniu, aš turiu omeny premjerą ir jo aplinką, kad būtų keliamos vienokios ar kitokios bylos, reikalaujant viena ar kita forma vienokio ar kitokio sprendimo“, – teigė „tvarkietis“.

Jis taip pat pabrėžė turįs vilties, kad sudarius laikinąją tyrimo komisiją tie žmonės „atras savy drąsos“ ir ateis į komisiją paliudyti ir akcentavo, kad pažymėjo, kad visą atsakomybę, paaiškėjus, kad žiniasklaidoje paskelbti faktai yra teisingi, turėtų prisiimti A.Kubilius, esą „premjeras sudarė komisiją, premjeras pavedė, todėl ir atsakomybė premjero tiesioginė“.

A.Butkevičius: tai pirmas toks atvejis

Tuo tarpu socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius pabrėžė, kad situacija, kai premjero patarėjai galimai kišosi į teisėsaugos institucijų darbą,  – pirmoji per visą Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį.

„Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu tai yra pirmas toks atvejis, kai ministro pirmininko patarėjas ryžosi tokiam žingsniui. Manau, tai yra pavojus mūsų teisinei valstybei“, – sakė A.Butkevičius.

Žurnalisto paklaustas, dėl kokių priežasčių V.Valentinavičius galimai kišosi į teisėsaugos institucijų tyrimą, socialdemokratas tvirtino, esą galėjo būti kelios priežastys. „Manau, kad V.Valentinavičiaus tikslas buvo, kad gavus bylą, įsigilinti daugiau, kas ten parašyta, ką kalbėjo tie, kurie buvo pakviesti apklausai ir kad galėtų valdyti didesnę informaciją ir po to galėtų priimti tam tikrus sprendimus arba daryti žingsnius toliau, gal kai ką paspaudžiant arba tiesiog stengiantis tą bylą liaudiškai kalbant „numarinti“, – sakė A.Butkevičius.

Komisijai bus siūloma dirbti 45 dienas, ji būtų sudaryta iš 12 asmenų proporcinio atstovavimo principu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius