Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 15

Kubilius dėl LEO LT: greičiausias kelias – visiems išsiskirstyti

Pirmadienį Vyriausybė priėmė sprendimą dėl valstybinės LEO LT įstatinio kapitalo dalies didinimo. Projektu siūloma valstybės valdomą LEO LT akcijų dalį didinti ne mažiau nei iki dviejų trečdalių, taip pat sukuriama galimybė bendrovę panaikinti akcininkų susitarimu.
„Leo LT“
LEO LT / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pasak premjero Andriaus Kubiliaus, Vyriausybės Seimui siūlomos įstatymų pataisos sudaro galimybes pasiekti, kad būtų tinkamiausiai atstovaujama visuomenės poreikiams.

Anot jo, greičiausias LEO LT likimo sprendimo būdas būtų akcininkų susitarimu šią bendrovę panaikinti ir „draugiškai išsiskirstyti“, tačiau jei „NDX energija“ su tuo nesutiktų, tada valstybei priklausančių akcijų dalis būtų didinama iki dviejų trečdalių, kad būtų vykdomas Konstitucinio Teismo (KT) nutarimas dėl pakankamo atstovavimo visuomenės interesams. 

Gali iš naujo vertinti turtą

Valdantieji ne kartą išreiškė savo poziciją, kad LEO LT nei atominės elektrinės, nei elektros tilto į Švediją nestatys.Šiuo metu Vyriausybei priklauso 61,7 proc., o „NDX energijai“ – 38,3 proc. LEO LT akcijų. Seimui pritarus ministrų kabineto siūlomiems įstatymų pakeitimams, valstybei priklausanti akcijų dalis galėtų padidėti mažiausiai 5 procentais.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas aiškino, kad valstybės akcijų dalis gali būti didinama dviem būdais – jei atlikus įnešto turto vertinimą (Kruonio, Kauno hidroelektrines ir kitus objektus) paaiškėtų, kad jų vertė didesnė, nei prieš tai buvo skelbta, tada Vyriausybei priklausytų daugiau akcijų. Jei valstybinis turtas nebus vertas dviejų trečdalių įstatinio kapitalo, tokiu atveju valstybei tektų papildomai įnešti lėšų, kad būtų pasiekta reikiama akcijų dalis.

Kas statys atominę elektrinę – paslaptis

Įstatymų pataisas Seimui svarstyti skubos tvarka bus teikiama jau šią savaitę. A.Sekmokas tikėjosi, kad šis klausimas bus išspręstas per liepos mėnesį, o iki galutinio LEO LT likimo sprendimo daugiausia praeis dar pusė metų – tiek užtruktų atliekant turto vertinimą. Tačiau jei akcininkai sutartų panaikinti šią bendrovę, jie šį sprendimą galėtų priimti nedelsdami.

Valdantieji ne kartą išreiškė savo poziciją, kad LEO LT nei atominės elektrinės, nei elektros tilto į Švediją nestatys. Šie objektai turėtų būti patikėti valstybinei įmonei, kurios dalis akcijų galės būti perleidžiama užsienio investuotojams. A.Sekmokas dar nenori atskleisti, kam bus patikėtas šis darbas, tačiau tai turės vykdyti įmonė, kurios akcijų paketas visas priklauso valstybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius