Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 06

Kubilius: net Zingeris turėtų balsuoti už „Inculto“

Sveikindamas bendrapartiečius su Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečiu, premjeras Andrius Kubilius pažymėjo, kad šiandien jaunimas jau yra kitoks – jo neslegia istorinė praeities našta ir yra plačiai atvertos durys į sėkmės kelią. Vyriausybės vadovas todėl tikino per nacionalinę atranką balsavęs už grupę „Inculto“.
„InCulto“
„InCulto“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Lietuvos ateityje mes matysime savo jaunąją kartą, savo jaunus ir išsilavinusius žmones, einančius sėkmės keliu. Ir tas jaunimas bus kitoks negu mes. Turime tai suprasti ir todėl drąsiai balsuoti už „Inculto“. Net ir Emanuelis Zingeris turėtų už tai balsuoti“, – šeštadienį Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų taryboje sakė A.Kubilius.

Jis taip pat teigė neseniai kartu su konservatoriumi Emanueliu Zingeriu atlikęs labai įdomų tyrimą.

„Egzaminavome jaunimą. Klausėme, ar jie, pavyzdžiui žino, ką reiškia abreviatūra „CK“. E.Zingeris turėjo progą ištirti savo jaunosios dukros žinias. Ji pasakė, kad tai gali būti „Calvin Klein“, – visus susirinkusiuosius pralinksmino ministras pirmininkas.

Jis taip pat teigė, kad prieš kurį laiką panašų tyrimą atliko Vyriausybės rūmuose, susitikimo su Moksleivių parlamento nariais metu. „Turėjom rimtus posėdžius ir svarstėm labai rimtus dalykus apie Lietuvos ateitį. Aš jų paklausiau, ar jie žino, kas buvo Vyriausybės rūmuose, kuriuose jie tada lankėsi, prieš dvidešimt metų? Nulis atsakymų“, – pasakojo A.Kubilius.

Jis taip pat pažymėjo, kad lyg ir būtų galima teigti, kad jaunimas nežino šalies istorijos, nežino, kad tuose rūmuose buvo Komunistų partijos centro komitetai. Antra vertus, premjero įsitikinimu, „gal ir gerai, kad jie jau nebėra apsunkinti ta praeitimi ar naša, kurią mes nešamės ant savo pečių“.

„Smagu ateiti pas jaunimą ir pasakoti, kaip mes Lenino paminklą griovėme. Bet kartu smagu, kad jie užduoda tokius klausimus, į kuriuos jau man sunku atsakyti“, – neslėpė Vyriausybės vadovas.

Nemokame džiaugtis

Pažymėjęs, kad per dvidešimt metų Lietuva pasiekė labai daug gerų ir istoriškai svarbių Lietuvai bei visam pasauliui dalykų, A.Kubilius apgailestavo, kad dažnai mes to tiesiog nevertiname.

„Nežinau, ar Lietuvos istorijoje dar galėtumėme rasti tokią dvidešimties metų atkarpą, kai šalis tiek daug pasiekė. Atkurta nepriklausomybė ir turime demokratiją, kartais šiek tiek šleivą, bet demokratiją, turime rinkos ekonomiką – ne visada galbūt teisingą, bet rinkos ekonomiką. Tapome ES ir NATO nariais“, - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Anot jo, praėję dvidešimt metų buvo sėkmės kelias, kai Lietuva užsigrūdino ir nebebijo sunkumų ir iššūkių, o palyginti su kitomis šalimis yra dinamiška ir veržli valstybė. „Nesame tobuli, nesame neklystantys, yra pasaulyje šalių, kur gyvenimas – sotesnis ir lengvesnis, bet mes lietuviai. Emigruojame tam, kad grįžtumėm ir su patirtimi, ir su pinigais. Tik vienas trūkumas, kurio neįveikėme – vis dar nemokame tinkamai pasidžiaugti ir pasigirti tuo, ką pasiekėme“, - kalbėjo ministrų kabineto vadovas.

Turime būti savikritiški

A.Kubilius taip pat pažymėjo, kad nors ir turime būti savikritiški ir pripažinti, kad dar daug dalykų nepasiekėme – pilnai „neišgyvendinome“ korupcijos, neišsprendėme visų energetikos problemų, o šalies ekonomika vis dar nėra pati konkurencingiausia pasaulyje, neturėtumėme nematyti daugybės svarbių pasiekimų.

„Kad ir to, jog pagal informacinių ir kompiuterinių technologijų infrastruktūros išplėtojimą, esame vieni iš stipriausių ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Man sunku būna paaiškinti, kad ir amerikiečiams, kodėl mes taip stipriai juos lenkiame, pavyzdžiui, pagal mobilios telefonijos plėtrą. Europoje kartu su italais šioje srityje pirmaujame. Aš paaiškinu, kad matyt todėl, kad esame katalikai ir mėgstame kalbėti“, – šypsojosi A.Kubilius.

Jis taip pat akcentavo, kad nemokame tinkamai vertinti ir to, kad Europoje pirmaujame pagal plačiajuosčio interneto greitį, kokybę ir sklaidą; kad Europoje esame pirmieji pagal optinio kabelio tinklo išplėtojimą; pirmaujame ir pagal interneto viešųjų prieigos taškų tankį.

„Gal kas nors gali pasakyti, kad tai nėra patys svarbiausi dalykai, kad kasdieniniame gyvenime yra žymiai svarbiau, kad mūsų pensijos vis dar mažos, o bedarbystė pakankamai didelė. Bet skaudžios šių dienų problemos turi neužgožti to paprasto suvokimo, kad XXI amžiuje Lietuvos sėkmę lems būtent tai, ar pajėgsime atlaikyti globalią konkurenciją. O šiuos sugebėjimus lems aplinkybės, apie kurias ir sakiau“, – sakė premjeras.

Jis taip pat pasidžiaugė, kad Lietuvą jau pastebėjo ne tik viena iš didžiausių pasaulyje finansinių grupių „Barclays“, penktadienį oficialiai Vilniuje atidaręs savo Technologinių tyrimų centrą, bet ir
JAV informacinių technologijų kompanija IBM, planuojanti Lietuvoje steigti savo mokslinių tyrimų ir plėtros departamentą.

„Sekantį dvidešimtmetį galime matyti kaip laiką, kuriame Lietuva dar vieną kartą sugebės parodyti pasauliui, kad Kovo 11–ąją prasidėjusi mūsų sėkmės kelionė, yra ir gali būti labai sėkminga“, – teigė A.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius