Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 23

Kubilius: pensinis amžius pamažu bus ilginamas iki 65 metų (atnaujinta 13.41 val.)

Premjeras pareiškė, kad pensijos nebus mažinamos, tačiau pensinis amžius Lietuvoje turėtų būti pamažu ilginamas, kol pasieks 65 metus.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Redo Vilimo/BFL nuotr.

A.Kubilius antradienį interviu Lietuvos radijui sakė, kad ilginti pensinį amžių verčia ir demografinė padėtis, be to, pasak jo, daugelyje Europos Sąjungos šalių gyventojai į pensiją išeina vėliau.

„Pasaulio banko studija ir daugelis kitų ekspertų pripažįsta faktą, kad Lietuvoje pensinis amžius yra vienas iš mažesnių tarp Europos Sąjungos valstybių, todėl siūloma pamažu – po porą mėnesių kas pusę metų ar kas metus – didinti pensinį amžių, kad jis pasiektų europietišką standartą – 65 metų amžių“, – Lietuvos radijui sakė A.Kubilius.

Jo teigimu, dabartinis pensinis amžius neatitinka demografinės situacijos ir tų galimybių, kurios yra Lietuvoje: „Todėl turime galvoti ir svarstyti tokius sprendimus.“

Premjeras, paklaustas, ar pensinis amžius būtų prailgintas nuo kitų metų sausio 1-osios, tikino, jog kol kas joks konkretus sprendimas nėra priimtas, bet teigė, kad to ilgai atidėlioti „tikrai nebūtų verta“.

A.Kubilius teigė nuomonę  dėl pensijų mažinimo pasakysiantis tuomet, kai tai bus aptarta Vyriausybėje.

„Prieš savaitę ir dabar aš kartoju tą patį – kol kas nesvarstome tokių klausimų (pensijų mažinimo – BNS). Kai aš sakau, jog nesvarstome, tai nereiškia, kad mes nesvarstysime tų klausimų prabėgus kažkuriam laikui“, – sakė ministras pirmininkas.

Pasak jo, Lietuvoje dirbusios Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos rekomendaciją – per artimiausius porą metų viešųjų finansų deficitą sumažinti 7 proc. BVP, arba 7 mlrd. litų – Lietuva gali įvykdyti arba ieškodama būdų padidinti pajamas, tai yra didinti vienus ar kitus mokesčius, arba sumažinanti išlaidas. Tačiau, anot premjero, viešuosiuose finansuose tokių išlaidų, kurias būtų galima neskausmingai arba lengvai sumažinti, nebėra.

„Tie siūlymai, kuriuos dabar pateikėme Seimui, yra pateikti diskusijos pradžiai ir jeigu kas nors nesutinka, tai turėtų pasiūlyti, kaip pasiekti tokį patį rezultatą kitais būdais. Jau girdime ir iš koalicijos partnerių siūlymų mažinti pensijas, darbo grupė, kuri buvo sudaryta Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje, taip pat yra pateikusi siūlymų, kad mažėjant atlyginimams turėtų būti peržiūrimos ir draudžiamosios pajamos. Tai turime suvokti“, – aiškino A.Kubilius.

Neilginti pensinio amžiaus reikalauja profesinės sąjungos. Šiuo metu moterų pensinis amžius Lietuvoje yra 60 metų, vyrų – 62,5 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius