Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 29

Kūdikio netekusi motina tebevarsto teismo duris

Antradienį uždarame posėdyje buvo nagrinėjama civilinė byla, kurios ištakos sukrėtė visuomenę. Prieš beveik dvejus metus konteineryje rastų dvynių kūdikių nužudymu nepagrįstai apkaltinta moteris siekia iš valstybės prisiteisti 101 tūkst. 113 litų, esą dėl teisėsaugos aplaidaus darbo ji patyrė moralinį sukrėtimą ir prarado kūdikį, o tikroji vaikžudė buvo nustatyta vėliau.
Teismas pradėjo nagrinėti nepagrįstai apkaltintos T.Miliūnienės ieškinį.
Neteisingai apkaltinta vaikžudyste T.Miliūnienė siekia iš valstybės prisiteisti daugiau nei 100 tūkst. litų. / Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr.

„Aš nežinau, kiek reali yra šita suma, kurios prašome, bet jei aš jau du metus nebegaliu normaliai miegoti, kad nesisapnuotų visokie košmarai...Aš vaiką praradau. Ar tai reali kaina? Čia kanos nėra“, – netramdydama ašarų prieš posėdį Klaipėdos apygardos teisme kalbėjo Tamara Miliūnienė. Moteris 2009-ųjų birželį, kai grįžo iš Airijos atostogų į kaimą Tauragės rajone, buvo apkaltinta dvynių nužudymu.

2009-ųjų gegužę konteineryje rastų negyvų berniukų ir T.Miliūnienės DNR beveik sutapo. Ekspertai nustatė, jog vienas kūdikis buvo uždusintas, kitas jau gimė negyvas. Pagrindu įtarti T.Miliūnienę buvo moters DNR pavyzdžiai, kurie buvo policijos duomenų bazėje, tačiau vėliau paaiškėjo, kad dvynius, kaip įtariama, nužudė kita moteris, šiuo metu Ispanijoje gyvenanti Viktorija Filiponenko. Jai išduotas Europos arešto orderis, tačiau, likimo ironija – moteris neseniai vėl pagimdė dvynius ir dėl sveikatos būklės negali būti parvežta į Lietuvą.

Nelemtas sutapimas, kurią tyrėjai įvardino kaip techninę klaidą, T.Miliūnienei kainavo pačios kūdikio, kurio ji kaltinimo metu laukėsi 6 savaites, žūtį. Prokuroro Aivaro Velučio nuomone, atliekant ikiteisminį tyrimą įstatymo reikalavimai nebuvo pažeisti, todėl esą ir ieškovės siekiai nepagrįsti. 

T.Miliūnienės gyvenimo draugas Antanas Ambrozas, su kuriuo ji augina sūnelį, stigo žodžių. Jo manymu, tokie pareigūnų veiksmai privalo sulaukti atpildo. „Pareigūnai nieko nepaaiškino, mes net nesupratome, ko jie atvažiavo. Tamarai liepė pasiimti pasą, po valandos paskambino tyrėja ir pasakė, kad ji yra sulaikyta ir iš Tauragės policijos komisariato išvežta į Klaipėdą. Vakare pranešė, kad bus palikta areštinėje ir kaltinama dvynukų nužudymu. Aš žinojau, kad tai neįmanoma“, – išgyvenimų neslėpė A.Ambrozas. Šeima tvirtina, kad atliktos apklausos ir apžiūros buvo žeminančios žmogaus orumą. 

Jo teigimu, tuo metu jo vaiko motina buvo Airijoje ir jie bendravo „skaipu“. „Buvo galima pavirtinti, kad jos tada net nebuvo Lietuvoje, nes buvo paimti mūsų kompiuteriai“, – pasakojo Airijoje su trimis vaikais gyvenančios ir į Lietuvą dažnai grįžtančios moters gyvenimo draugas. 

Jiedu tvirtino, kad niekas iš pareigūnų po to jų neatsiprašė ar kitaip nepasiteisino. „Man tik tyrėja pasakė, kad visiems į dūšią neįlysi“, – sakė ieškovė. Jei pavyktų prisiteisti moralinę kompensaciją, moteris sakė pirmiausiai imtųsi gydytis, kadangi po tokių išgyvenimų stipriai sušlubavo sveikata.

Šią bylą nagrinėjanti teisėja Irma Čuchraj 15min.lt sakė, jog po šios dienos posėdžio jis liko pradinėje parengiamojoje stadijoje. Iki šiol neapklausti liudininkai, bus nagrinėja bylos medžiaga, išklausytos šalys. Byla bus vėl nagrinėjama gegužės 10 dieną.

 

  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius