Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 06

Kūdikystės Lietuvoje kaina: ar vaikai išties yra brangus malonumas?

Apie kūdikį svarstančioms jaunoms šeimoms Lietuvoje dažnai kyla klausimas – ar motinystės arba tėvystės pašalpos pakaks norint suteikti kūdikiui tinkamas gyvenimo sąlygas? 15min pabandė atsakyti į šį klausimą.
Kūdikis
Kūdikis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pašalpa gimus vaikui Lietuvoje mokama vienerius arba dvejus metus. 15min aiškinosi, kiek kainuoja išauginti kūdikį Lietuvoje iki dvejų metų amžiaus, ir ieškojo atsakymo į klausimą, kokią dalį pašalpos vidutinį atlyginimą prieš tai gavęs tėvas ar motina skirs būtent savo vaiko poreikiams.

Daugiausia išlaidų – maistui

1 metų ir 4 mėnesių sūnų turintys vilniečiai Romanas ir jo žmona Evelina – gana įprasta kūdikį auginanti Lietuvos šeima. Romanas dirba, o jo žmona yra išėjusi motinystės atostogų ir gauna pašalpą. Ši šeima pasirinkta kaip kūdikį auginančios šeimos pavyzdys.

Romanas, kalbėdamas su 15min, skaičiavo, kad kas mėnesį atžalos poreikiams išleisti tenka apie 250–300 eurų.

Kūdikio maistui, Romano teigimu, šeima kasdien išleidžia maždaug po 5 eurus. Per mėnesį susidaro apie 150 eurų. Iki pusės metų amžiaus vaikas buvo maitinamas motinos pienu.

„Dabar per parą kūdikio maistui sunaudojame bulvę, morką, brokolį, cukinijos gabaliuką, veršienos. Du kartus per dieną jis suvalgo po 2–3 šaukštus kruopų, užkandžiams duodame bananą, obuolį, tyrelės ar sausainį. Mūsų vaikas negali gerti įprasto pieno, tad duodame jam ryžių pieno. Maitiname vaiką naminiu maistu be konservantų tiek dėl kokybės, tiek dėl kainos. Aišku, stengėmės, kad vaikas kuo ilgiau maitintųsi mamos pienu“, – pasakojo Romanas.

Partnerio nuotr./Daržovės
Partnerio nuotr./Daržovės

Šeši naujagimiui nupirkti drabužių komplektai Romanui kainavo po 10 eurų – iš viso 60 eurų. Vėliau išlaidos drabužiams sudarė apie 200 eurų. Pientraukis kainavo 60 eurų, du buteliukai – 16 eurų, nosies atsiurbėjas – 20 eurų, du vežimėliai – atitinkamai 100 ir 120 eurų, patalynė – 70 eurų, puodukas – 6 eurus, komoda vaiko drabužiams – 75 eurus.

„Buvo ir daugiau išlaidų – svarstyklės, siūbuojanti kėdutė ir taip toliau, bet vėliau viską pardavėme be didesnių nuostolių. Tai įprasta tėvelių praktika. Labai daug drabužių gavome dovanų iš pažįstamų ir draugų“, – sakė Romanas.

Taip pat Romanas pažymėjo, kad šeima su kūdikiu ėjo į baseiną, masažus ir mankštą – šiems dalykams skirtas išlaidas tėvas įvertino 150–170 eurų. Be to, kūdikis nuo metų amžiaus lankė kūdikių mokyklėlę, šiai Romanas kas mėnesį teigė išleidžiantis apie 30 eurų.

„Žaislų patys pirkome labai nedaug. Nemažai pasiskolinome iš giminių, daug gavome dovanų, tad žaislams išleidome apie 40 eurų“, – skaičiavo Romanas.

Sauskelnėms tėvas per mėnesį teigė vidutiniškai išleidžiantis apie 25 eurus. Vaistams kas mėnesį išleidžiama maždaug po 30 eurų. „Vieną mėnesį daugiau, kitą – mažiau, bet vidurkis panašus“, – teigė Romanas.

Vaistinė
Vaistinė

Atostogoms Romanas sakė išleidžiantis nedaug. Skrydžio bilietas kūdikiui reisiniame skrydyje kainuoja 20 eurų į vieną pusę, o kitos išlaidos kūdikiui jų metu, maistą gaminantis patiems, anot tėvo, būna panašios kaip ir namuose.

Taip pat šeima yra sukūrusi vaiko fondą: nuo atžalos gimimo motina kas mėnesį į šį fondą atideda po 30 eurų, o Romanas nuo vaiko pirmojo gimtadienio kas mėnesį atideda po 40 eurų ir šią sumą ketina kaupti, kol atžalai sueis 18 metų.

„Iš esmės daugelį daiktų galima perparduoti, tai padeda sutaupyti, bet tuo reikia užsiimti rimtai“, – pažymėjo Romanas.

Kadangi Romanas su šeima gyvena 3 kambarių bute, kraustytis į naują būstą gimus vaikui jiems neprireikė.

Iš viso per dvejus metus Romano šeima vaiko auginimui turėtų išleisti apie 5900 eurų.

Pašalpą gauti galima metus arba dvejus

Teisę gauti motinystės ar tėvystės pašalpą turi vienas iš vaiko tėvų ar įtėvių, atitinkančių reikalavimus. Ši pašalpa mokama iki vaikui sukaks metai arba dveji. Dėl šios pašalpos mokėjimo reikia kreiptis į „Sodrą“ po to, kai darbdavys suteikia vaiko priežiūros atostogas.

Pasirinkusiam gauti pašalpą iki vaikui sueis vieni metai asmeniui kompensuojamas visas jo uždarbis. Kompensacijos dydis apskaičiuojamas pagal asmens draudžiamąsias pajamas, gautas per 12 prieš tai ėjusių mėnesių.

Pasirinkusiam pašalpą gauti iki vaikui sueis dveji metai asmeniui nuo nėštumo ir gimdymo arba tėvystės atostogų pabaigos iki vaikui sueis vieni metai mokama 70 proc., vėliau iki vaikui sueis dveji metai – 40 proc. kompensuojamojo uždarbio.

Jei pašalpos gavėjas pirmaisiais vaiko auginimo metais dirba ar gauna kitas pašalpas, jam mokamas skirtumas tarp motinystės (tėvystės) pašalpos dydžio ir gaunamų pajamų.

Jei gavėjas pasirinko motinystės (tėvystės) pašalpą gauti dvejus metus, antraisiais vaiko auginimo metais pašalpa mokama nepriklausomai nuo tuo metu gaunamų pajamų ar pašalpų.

Vida Press nuotr./Moteris ir kūdikis
Vida Press nuotr./Moteris ir kūdikis

Gaunama pašalpa nuo 2016 m. sausio 1 d. negali būti didesnė negu 1424 Eur ir mažesnė negu 148 Eur. Pasirinkus pašalpą gauti dvejus metus, pirmaisiais metais maksimalus jos dydis yra 996 Eur, antraisiais – 569 Eur.

Be to, kiekvienam gimusiam vaikui skiriama 418 Eur vienkartinė išmoka.

Kūdikiui pinigų užteks, kitkam – sunkiai

Vidutinis mėnesinis atlyginimas „į rankas“ Lietuvoje 2015 m. ketvirtąjį ketvirtį siekė 585 Eur. Taigi, darbuotojas, kuris prieš pasitraukdamas į tėvystės ar motinystės atostogas gaudavo tokį atlyginimą, gali gauti po 585 Eur per mėnesį pasirinkęs gauti pašalpą metams. Pasirinkęs gauti pašalpą dvejus metus, pirmaisiais metais jis gaus po 409 EUR per mėnesį, antraisiais – po 234 EUR.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lopšelis-darželis „Žaliakalnis“
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lopšelis-darželis „Žaliakalnis“

Pirmuoju atveju per metus vienas iš tėvų gaus 7020 eurų (585x12). Pridėjus 418 eurų vienkartinę išmoką, jis per metus gaus 7438 eurus. Tiesa, kadangi antraisiais metais jam pašalpa bus nebemokama ir teks dirbti, tikėtina, kad jam teks samdyti auklę arba vesti vaiką į lopšelį, dėl ko atsiras papildomų išlaidų.

Antruoju atveju per dvejus metus vienas tėvų gaus 7716 eurų (409x12+ 234x12). Pridėjus 418 eurų vienkartinę išmoką, jis gaus 8134 eurus. Taigi, Romano šeimos atveju tėvo arba motinos pašalpa padengtų visas kūdikiui skirtas išlaidas.

Tiesa, kitiems tikslams jam beliktų apie 2200 eurų, arba apie 92 eurus per mėnesį. Tai reikštų, kad didžioji dalis kitų šeimos išlaidų tektų antrajam šeimos nariui.

Be to, reikia prisiminti, kad Romano šeima – tik vienas galimas atvejis. Pavyzdžiui, kitai šeimai gali tekti skirti daugiau pinigų vaistams, ji gali apsispręsti nekaupti vaiko fondo arba ieškoti pigesnio maisto. Tačiau vis dėlto šis atvejis rodo, kad kūdikio auginimas – įkandamas, bet brangus malonumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius