Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 10

„Kudirkynė“ pasiekiama tik drąsuoliams

Atvykusiuosius į Lietuvos himno autoriaus Vinco Kudirkos gimtinę Vilkaviškio rajone pasitinka užrašas – „Privati valda. Važiuoti draudžiama“. Patekti čia gali tik nepabūgusieji palaido sarginio šuns ir sodybos šeimininkų priekaištų.
Iš buvusios Kudirkų šeimynos sodybos likusi tik klėtis.
Iš buvusios Kudirkų šeimynos sodybos likusi tik klėtis. / „Lietuvos žinių“ nuotr.
Temos: 1 Vincas Kudirka

Prisiminti Vilkaviškio rajono Paežerių kaimo sodybą, kuri kadaise priklausė Kudirkų šeimai, LŽ paskatino praėjusį sekmadienį Vilniuje prie Vyriausybės rūmų vykusi iškilminga ceremonija. Per ją buvo atidengtas paminklas "Tautiškos giesmės" kūrėjui V.Kudirkai. Tikriausiai ne visiems ceremonijoje dalyvavusiems aukščiausiesiems valstybės vadovams ir garbiems svečiams teko lankytis tautos žadintojo gimtinėje.

Iš buvusios Kudirkų šeimos sodybos belikusi klėtis. Tačiau šis V.Kudirkos vaikystę menantis statinys, kuriame vis dar esama su jo gyvenimu susijusių eksponatų, tebetraukia lankytojus. Tik patekti į klėtį ne taip jau paprasta.

Tačiau pasiekus kelionės tikslą į akis iškart krinta užrašas, skelbiantis, jog čia esanti privati valda. Ji nuo smalsuolių, besidominčių V.Kudirkos gyvenimu, atskirta specialiu atitvaru.

Vizitai trikdo privatumą

Paveldo specialistai ir kelininkai yra pasirūpinę atitinkamomis nuorodomis, tad rasti gana atokioje, bet vaizdingoje vietoje įsikūrusią sodybą, vietos žmonių pramintą "kudirkyne", nesunku. Tačiau pasiekus kelionės tikslą į akis iškart krinta užrašas, skelbiantis, jog čia esanti privati valda. Ji nuo smalsuolių, besidominčių V.Kudirkos gyvenimu, atskirta specialiu atitvaru. Todėl ne visiems atvykėliams pakanka drąsos mindžioti privataus sklypo žolę, juolab kad teritoriją budriai saugo šuo. Vos išvydus klėtelę ir paminklą, bylojantį, jog tai iš tiesų Lietuvos himno autoriaus tėviškė, už neteisėtą įsibrovimą tenka atsiprašinėti žmogaus, kuris prisistato esantis sodybos savininkės sūnus.

Tas vyras LŽ aiškino, kad nereti V.Kudirkos talento gerbėjų vizitai trikdo dabartinių sodybos šeimininkų privatumą. Jis taip pat skundėsi dėl neteisybės - esą valstybė leidžia milijonus litų statydama didingus paminklus šiai iškiliai asmenybei, bet nesiteikia sumokėti sodybos savininkams už elektrą, naudojamą, kol lankytojai vaikšto po belangę klėtelę. Vyrukas net priminė, kad už skolas visų gėdai kartą klėtelėje elektra buvusi išjungta. Dėl tokios neteisybės kaltę pajutę lankytojai suminkština sodybos šeimininkų širdį šiek tiek papildę klėtelėje esančią aukų dėžutę.

Privatizavimas - klaida

Vilkaviškio muziejaus, kurio žinioje yra V.Kudirkos gimtinės klėtis ir joje pristatomi eksponatai, direktorius Antanas Žilinskas pripažįsta, jog apsilankymas vieno šviesiausių Lietuvos žmonių gimtinėje nėra jau toks malonus.

"Atsitiko taip, kad buvusiems savininkams grąžinant nuosavybę visa "kudirkynė" atiteko trims seserims. Viena jų jau mirusi. Šių moterų prosenelis kadaise įsigijo tautos žadintojo tėviškę ir tapo teisėtu jos savininkui", - pasakojo A.Žilinskas. Anot muziejaus direktoriaus, vietos valdžia, apsižiūrėjusi, kad suklydo leisdama privatizuoti istorinę vertę turinčią klėtį, mėgino ją išpirkti. Tačiau susitarti dėl tokio sandorio nepavyko. "Prašėme leisti klėtį išsinuomoti, bet taip pat nesėkmingai", - pridūrė A.Žilinskas.

Jis tikino, kad dabartiniai sodybos savininkai tik apgailestauja ir kaltina valdžią, esą ši tinkamai nepasirūpina klėtele, nors patys neleidžia to daryti. "Juk valdžia negali šeimininkauti privačiose valdose", - aiškino muziejaus direktorius. A.Žilinskas patvirtino, kad būta atvejo, kai energetikai išjungė klėtelėje elektrą, nes niekas už ją nemokėjo.

Pardavinės bilietus?

A.Žilinskas teigė, jog prieš kurį laiką su sodybos savininkėmis buvo sutarta, kad viena jų - Nijolė Dainauskienė - bus įdarbinta Vilkaviškio muziejuje puse etato: prižiūrės klėtelę, įleis į ją atvykusius svečius, tvarkys aplinką. Tačiau iš Vokietijos grįžęs šeimininkės sūnus esą sugalvojo, kaip dejonėmis iš lankytojų prasimanyti lėšų. Suglumę žmonės meta pinigus į aukų dėžutę. Šią nevykusią praktiką A.Žilinskas žadėjo išgyvendinti. Pasak jo, atvykstantiesiems į "kudirkynę" bus pardavinėjami bilietai. Taigi telieka viltis, kad lankytojai, susimokėję už klėtelės apžiūrą nustatytą sumą, nebesijaus į privačias valdas įsibrovusiais prašalaičiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius