-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 17

KUL kitą savaitę planuoja atnaujinti skyrių darbą, meras ragina NVSC būti supratingais

Klaipėdos universitetinei ligoninei (KUL) kiti savaitę planuojant atnaujinti anksčiau uždarytų skyrių darbą, savivaldybės meras ragina Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovus būti supratingais.
Klaipėdos universitetinė ligoninė
Klaipėdos universitetinė ligoninė / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

„Atidarymui kitų skyrių ruošiamės, deriname su Visuomenės sveikatos centru, tvarkome, kokios yra teisingos pastabos jų ir manome, kad kitą savaitę, tikslios datos pasakyti sunku dabar, bet gal antroje pusėje kitos savaitės, mėginsime mes atidaryti mūsų likusius skyrius“, – penktadienį Klaipėdos savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje sakė KUL vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Jis taip pat užsiminė, jog su Sveikatos apsaugos ministerija yra derinama galimybė pradėti teikti ligoninėje planinę pagalbą.

„Ministerija mano, kad būtų galima ateityje galbūt pradėti teikti tam tikrą planinę pagalbą kai kuriuos momentus. Mes irgi šiandien turime pateikti savo nuomonę, ji ruošiama ir manome, kad kai kurios pozicijos, visų pirma, šeimos gydytojai, galėtu jau atlikti tam tikrą planinį darbą“, – sakė ligoninės vadovas.

Klaipėdos miesto savivaldybės meras Vytautas Grubliauskas ragino NVSC nebūti „pikta aukle“ ar „viršila“, sprendžiant dėl ligoninės galimybių atsidaryti ir pabrėžė, jog tai visam regionui svarbus klausimas.

„Šiandieną perskaičiau jūsų pasirašytas išvadas, kas liečia Universitetinę ligoninę. Tai mes girdime iš Universitetinės ligoninės, kad jų pasirengimas vyksta pakankamai energingai, o jūsų institutas ar netaps tokia pikta aukle, kuri visada ras priežasčių, dėl ko to nedaryti?“, – klausė V. Grubliauskas.

„Nes skaitant šiandieninę jūsų išvadą, man tai ji priminė tokią kaip – viršila visada ras prie kareivio ko prisikabinti, ras trūkumų“, – pridūrė jis.

NVSC Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas jam atsakė, jog institucija viską atlieka pagal teisės aktus.

„Jūsų palyginimas gal ne visai korektiškas. Mes dirbame pagal teisės aktus ir patikrinimas buvo prieš kelias dienas, dokumentus gavote ir kai bus vykdoma tas, kas turi būti vykdoma, bus atsakyta į tuos klausimus, kurie yra surašyti, tada ir kalbėsime“, – sakė jis.

„Niekas specialiai nieko nenori daryti ar ten trukdyti. Mes taip pat puikiai suprantame ir žinome, kokia yra situacija“, – kalbėjo NVSC padalinio vadovas.

Jis patvirtino, jog KUL atsižvelgė į nemažą dalį anksčiau išsakytų pastabų ir teigė, jog situacija įstaigoje po truputį gerėja.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktorius Darius Steponkus sakė, jog antrą savaitę skubios pagalbos teikimą visame regione užtikrinančiai ligoninei esama situacija yra gana sudėtinga.

„Kai vietoj trijų ligoninių realiai dirba viena, nėra taip jau labai paprasta ir lengva“, – sakė jis.

Šioje ligoninėje kol kas nėra nė vieno koronavirusu užsikrėtusiu mediko. Ligoninė, pasak jos vadovo, yra padalinta į dvi dalis: tai „švarioji“ dalis, kur gydomi pacientai, patikrinti dėl koronaviruso ir gavę neigiamus testų rezultatus, ir kita dalis pacientams, kuriems dar nėra atlikti testai.

Pastarajame korpuse yra užpildytos visos 50 vietų. Kita dalis, kurioje yra beveik 200 lovų, užpildyta apie 60–70 proc. vietų.

„Maždaug apie 70–80 procentų mūsų įstaiga yra užsipildžiusi per tas dvi savaites, kai teikiame skubią pagalbą“, – sakė D. Steponkus.

Jis taip pat teigė, jog ligoninė šiuo metu ruošiasi priimti tą pacientų srautą, kuris įstaigą užplūs leidus teikti daugiau paslaugų. Vadovas prognozuoja, kad tuomet ligoninė pasieks maksimalų užpildymą net ir tuo atveju, jeigu dalį skubiosios pagalbos srauto perims KUL bei Jūrininkų ligoninė.

Klaipėdos apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo ir tarnybos pareigų neatlikimo KUL. Tyrimas pradėtas pagal Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktą medžiagą.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga yra sakęs, kad Klaipėdos universitetinėje ligoninėje buvo kilę daug rizikos tiek personalui, tiek pacientams užsikrėsti, tinkamai neorganizuota infekcijų kontrolė.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas V. Janušonis paskutiniu metu sulaukė kritikos ir raginimų nušalinti jį nuo pareigų dėl situacijos ligoninėje, kur dauguma skyrių uždaryti dėl netinkamos infekcijų kontrolės.

Praėjusią savaitę tarybos posėdyje V. Janušonis teigė, jog ligoninės pagrindinė problema buvo nepakankama komunikacija, o jis pats neketina „nusileisti šitai šmeižto, melo, neigiamos informacijos organizuotai lavinai“.

Atsakydamas į raginimus nusišalinti V. Janušonis sakė gerbsiantis bet kokį tarybos sprendimą ir kėdės nesilaikantis, bet jaučiantis atsakomybę už ligoninę.

Savivaldybės taryba yra sudariusi darbo grupę problemoms ligoninėje spręsti.

Respublikinės Klaipėdos ir Klaipėdos jūrininkų ligoninių steigėja yra Sveikatos apsaugos ministerija, Klaipėdos universitetinės ligoninės – uostamiesčio savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius