Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2009 01 09

Kultūrininkai vienijasi: „Tai valdžios išpuolis prieš kultūrą“

„Nebenorime būti bandomaisiais triušiais!“, „Norime, kad su mumis tartųsi ir kalbėtų kaip su žmonėmis“, „Norime, kad valdžia atsipeikėtų ir laikytųsi įsipareigojimų“, „Mes rizikuojame Lietuvos reputacija prieš užsienio partnerius“ – tai ir dar daug daugiau sakė susivieniję Lietuvos kultūros ir meno organizacijų atstovai, penktadienį išplatinę kreipimąsi svarbiausioms valdžios institucijoms dėl nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) įgyvendinimo.
Kultūros atstovai vienijasi dėl VEKS
Kultūros atstovai vienijasi dėl VEKS. / Oksanos Školnajos montažas
Temos: 1 Išpuolis

„Tai jau antras kreipimasis į valdžios institucijas, bet iki šiol jokio atsakymo iš valdžios pareigūnų negavome. Naujoji valdžia, kaip ir senoji, sprendžia VEKS įgyvendinimo klausimus nesitardami su programos vykdytojais, jie net nebando išklausyti projektų organizatorių ir kūrėjų, jiems nesvarbu, kiek įdirbio jau įdėta per kelerius metus. Tai susiję ne tik su Lietuvos, bet ir su partneriais iš užsienio šalių“, – akcentavo kultūros veikėjų atstovė VšĮ „Europos namai“ direktorė Judita Akromienė.

Nors nuo šių metų pradžios nacionalinė programa VEKS pradėta įgyvendinti, tačiau jos vykdytojai iki šiol nieko nežino apie naujus programos finansavimo sprendimus. Iš beveik prieš metus numatyto 67,371 mln. Lt biudžeto šiuo metu suma sumažinta iki 25 mln. Lt.

„Šiuo projektu (VEKS) spekuliuojama visą laiką. Užsienio šalių ambasadoms ir kultūros centrams Lietuva atrodo kaip įsipareigojimų nesugebanti laikytis valstybė, – griežtai kalbėjo „Menų spaustuvės“ direktorius Audronis Imbrasas. – Vyksta labai rimtas išpuolis prieš kultūrą, taranuojami kultūrininkai. Nors su programos projektų vykdytojais politikai niekada nesikalbėjo. Todėl prieš šio kreipimosi prisidėjo beveik visi kultūros sektoriaus atstovai.“

VEKS projektų vykdytojai tikina jau patyrę daug nuostolių, todėl griežtai reikalauja valdžios institucijų laikytis ankstesnių valstybinių įsipareigojimų. Savo kreipimesi kultūros atstovai reikalauja skirti nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ vykdymui anksčiau numatytus 67,371 mln. Lt ir visus su programos keitimu susijusius sprendimus priimti ne tik tarp politikų, bet ir tariantis su programos projektų vykdytojais.

„Ši kultūros sostinė buvo tūkstantmečio šansas pagerinti savo kultūros situaciją. O dabar apie šiuos kultūros projektų vykdytojus mes kalbame kaip apie knygnešius, kurie bando atnešti šiek tiek kultūros, – dabartinius procesus ironizavo žurnalo „Pravda“ redaktorius Kristupas Sabolius. – Mes norime, kad valdžia pagaliau atsipeikėtų ir pradėtų kalbėti su mumis kaip su kultūros atstovais, o ne statybininkais ar viešųjų ryšių specialistais. Labai norėtųsi, kad pagaliau prasidėtų dialogas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje