-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 27

Kultūros atstovai ministru prašo paskirti profesionalų ir pripažintą kultūros žmogų

Žinomi kultūros srities veikėjai pasirašė aukščiausiems šalies valdžios atstovams adresuotą atvirą laišką, kuriame prašo kultūros ministru skirti profesionalią, patikimą ir pripažintą kultūros asmenybę.
Oskaras Koršunovas, Gintaras Rinkevičius, Kornelijus Platelis ir Asmik Grigorian
Oskaras Koršunovas, Gintaras Rinkevičius, Kornelijus Platelis ir Asmik Grigorian / BFL nuotr.

„Tikimės, kad jūsų, valstybės vadovų, pastangomis Lietuvos Respublikos kultūros ministru bus paskirtas tikras kultūros ir meno srities profesionalas, kultūros politikos įgyvendinimo ir administravimo gebėjimų turintis asmuo – patikima, pripažinta mūsų kultūros asmenybė“, – teigiama prezidentei Daliai Grybauskaitei, Seimo pirmininkui Vydui Gedvilui ir paskirtajam premjerui Algirdui Butkevičiui adresuotame laiške, kuris buvo išplatintas antradienį.

Žinomi meno ir kultūros žmonės laiške reiškia susirūpinimą dėl to, „kokių gebėjimų ir patirties asmuo bus paskirtas į kultūros ministro pareigas“.

„Iš viešojoje erdvėje skelbiamos informacijos mums sususidaro įspūdis, jog Kultūros ministerija jau yra visai nebesvarbi vyriausybės institucija, kuriai vadovauti gali būti skiriamas bet koks asmuo, kad ir beveik neturintis kultūros ar kultūros vadybos patirties, ar į šias atsakingas vyriausybines pareigas gali būti paskirtas bet koks partinės priklausomybės ryšiais su jį deleguojančia partija susijęs politinio pasitikėjimo komandos narys. Tai rodo, kaip iš esmės nuvertinami mūsų Tautos pamatai, kurie yra modernios valstybės sąmoningumo pagrindas, valstybės dvasinių ir kūrybinių galių centras. Juk mūsų Lietuvos Respublika atgimė iš kultūrinio identiteto šaknų, kurios maitino ir išsaugojo Tautą sunkiausiais sovietinės priklausomybės metais“, – rašoma laiške.

Laišką pasirašė Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas Kornelijus Platelis, Lietuvos dailės muziejaus sekretorius strateginiam planavimui, plėtrai ir vadybai Vytautas Balčiūnas, Lietuvos nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė, Lietuvos nacionalinio dramos teatro direktorius Martynas Budraitis ir jo pavaduotoja Aušra Pliaugienė, Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prūsevičienė, aktorius Juozas Budraitis, Menų spaustuvės direktorius Audronis Imbrasas, režisieriai Oskaras Koršunovas, Gintaras Varnas, Arūnas Matelis, Šarūnas Bartas, Kristijonas Vildžiūnas, Dalia Ibelhauptaitė, dirigentas Robertas Šervenikas, Kauno muzikinio teatro vadovas Benjaminas Želvys ir jo pavaduotojas Rimantas Lekavičius, Kauno nacionalinio dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas, teatro kritikas, „Menų faktūros“ redaktorius Vaidas Jauniškis, teatrologė Irena Veisaitė, nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Audrius Stonys, kino prodiuserės Uljana Kim ir Ieva Norvilienė, tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė, architektas Audrys Karalius, operos solistė Asmik Grigorian, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovas ir dirigentas Gintaras Rinkevičius.

Pagal centro kairės koalicijos susitarimą Kultūros ministerija teko Darbo partijai. Ši kol kas nėra viešai įvardijusi savo kandidato į kultūros ministro pareigas. Paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius teigė atmetęs jau kelias „darbiečių“ siūlytas kandidatūras į kultūros ministro postą.

Laiško autoriai teigia, kad „iki šiol vyravusios tendencijos izoliuoti, išstumti į periferiją, diskriminuoti kultūros sektorių gali būti toliau programuojamos ir kelti realų pavojų Lietuvos kultūros tęstinumui bei tarptautiniam konkurencingumui“.

„Menkos patirties asmens teikimas į kultūros ministrus gali ne tik pabloginti, bet ir dar labiau komplikuoti ne tik kultūros ir meno sektoriaus, bet ir visos mūsų valstybės padėtį“, – perspėja kultūros atstovai.

Jų teigimu, būtina, kad naujasis ministras suvoktų kultūros politikos pagrindus, jų esmę, kad galėtų vykdyti esminius valstybės įsipareigojimus kultūrai, juos stiprintų.

Kreipimosi autoriai taip pat pažymi, kad dėl artėjančio Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai (ES) naujasis ministras turi išmanyti ES kultūros politikos specifiką, gebėtų spręsti audiovizualinių reikalų ir kultūros sektoriuose kylančias problemas ne tik nacionaliniame, bet ir europiniame lygmenyje.

„Pirmininkavimo metu Lietuvos kultūros ministras turės pirmininkauti ES kultūros ir audiovizualinių reikalų ministrų Tarybos posėdžiams, atstovauti jai Europos Parlamente, pristatyti ir ginti pirmininkavimo prioritetus europinėse institucijose, atstovauti ES aukščiausio lygmens tarptautiniuose kultūros forumuose. Būtina, kad naujasis kultūros ministras būtų puikus kultūros ir meno žinovas ir strategas, gebantis sutelkti kultūros ir meno profesionalus, regionų kultūrininkus, paveldo vertybių puoselėtojus kryptingam ir kokybiškam kultūros politikos darbų įgyvendinimui ir Lietuvoje, ir užsienyje“, – teigia žinomi Lietuvos kultūros atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius