-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 21

Kultūros ministerijos darbuotojai nei pririšti, nei paleisti – kas liks dirbti, niekas nežino

Visiems darbuotojams rugsėjį išdalinusi atleidimo lapelius, Kultūros ministerija žadėjo iki lapkričio vidurio informuoti tuos žmones, kuriems darbo ministerijoje liks ir po pertvarkos. Tačiau jokių žinių darbuotojai negavo iki šiol, todėl antradienį pasikvietė vadovybę pasikalbėti. Bet vadovybė neatvyko.
Nežinioje palikti pertvarkomos Kultūros ministerijos darbuotojai susitiko su vadovybe
Nežinioje palikti pertvarkomos Kultūros ministerijos darbuotojai susitiko su vadovybe / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ministerijos darbuotojai įspėjimus apie atleidimą iš darbo gavo dar rugsėjį. Tuomet jiems teigta, kad tai – reformos ministerijoje pradžia.

Tačiau tuomet kartu žadėta, kad tie, kurių rankų ministerijoje reikės ir po pertvarkos, apie tai bus informuoti ne vėliau nei iki lapkričio vidurio.

Šis pažadas nebuvo ištesėtas. Lapkričio 9 dieną Kultūros ministerijos darbuotojų profesinė sąjunga sulaukė žinios, kad terminas atidedamas iki gruodžio pabaigos. Todėl antradienį darbuotojai susirinko į viešą susitikimą su ministerijos vadovybe.

Tik politinė vadovybė susitikime nepasirodė. Ministrė Liana Ruokytė-Jonsson vieši Briuselyje, viceministras Gytis Andrulionis negrįžo iš Seimo. Į darbuotojų klausimus teko atsakinėti ministerijos kancleriui Laimonui Ubavičiui, kuris beveik nieko negalėjo pasakyti.

Profesinė sąjunga: procesai stringa

Kultūros ministerijos darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Andrius Jautakis prisiminė, kad ministrė L.Ruokytė-Jonsson prieš metus pirmą kartą susitikdama su būsimais bendradarbiais kalbą pradėjo žodžiais, kad niekas nebus atleistas. Deja, šiemet rugsėjį visi ministerijos darbuotojai gavo atleidimo lapelius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pristatė naująjį ministrą Kultūros ministerijoje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pristatė naująjį ministrą Kultūros ministerijoje

Buvo teigta, kad ministerijos departamentai virs skyriais ir jų bus mažiau. Tačiau konkrečiai naujos struktūros esą niekas nežino ir nematė.

Mes su jumis kalėdinio atviruko forma gausime pranešimus apie naują darbą, – sarkazmo neslėpė A.Jautakis.

A.Jautakio teigimu, kaip turi atrodyti nauja struktūra, ministrė nusprendė anksčiau, nei buvo atlikta funkcijų analizė, o pastaroji nebuvo derinta nei su ministerijos darbuotojais, nei su Vidaus reikalų ministerija. Be to, ta analizė iki šiol nėra paviešinta.

„Mes matome, kad visas procesas stringa“, – teigė jis.

A.Jautakio teigimu, ministerija, planuodama atleisti daugiau nei 10 proc. darbuotojų, apie tai turėjo dar rugsėjį informuoti Darbo biržą, tačiau to nepadarė ir planuoja padaryti tik gruodį.

Dar blogiau, anot profsąjungos vadovo, tai, kad ministerija liekančius dirbti žmones apie tai ketina informuoti tik gruodžio 29 dieną – prieš pat Naujuosius metus, tarpušvenčiu, arba, realiau, jau kitais metais.

„Mes su jumis kalėdinio atviruko forma gausime pranešimus apie naują darbą“, – sarkazmo neslėpė A.Jautakis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nežinioje palikti pertvarkomos Kultūros ministerijos darbuotojai susitiko su vadovybe
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nežinioje palikti pertvarkomos Kultūros ministerijos darbuotojai susitiko su vadovybe

A.Jautakis tikino, kad kol kas net neaišku, kiek žmonių liks dirbti ministerijoje kaip valstybės tarnautojai ir kiek jų bus bandoma įdarbinti su darbo sutartimis.

Jis tikino, kad profsąjunga siūlys ministrei įsakymą dėl pertvarkos atšaukti ir restruktūrizaciją atidėti, kol viską bus galima daryti pagal įstatymus ir nekeliant panikos.

Kancleris tikslios datos nežino

Kultūros ministerijos kancleris Laimonas Ubavičius darbuotojams nedaug ką galėjo pasakyti. Jis tikino nesąs tiesiogiai atsakingas už reformą, tačiau jis ramino, kad valstybės tarnautojai nebus tyčia verčiami darbuotojais su darbo sutartimis.

L.Ubavičius tikino, kad yra planuojama sudaryti komisiją, kuri teiks pasiūlymus pirmiausia būsimiems ministerijos skyrių vadovams. Tuomet esą vadovai jau patys dalyvaus savo skyrių darbuotojų atrankoje.

Tačiau kada tai bus, kancleris negalėjo pasakyti.

Vis dėlto jis tikino, kad gruodžio 29 diena yra numatyta kaip visiškai paskutinis terminas. Esą daugelis darbuotojų daug anksčiau sužinos, ar liks dirbti, ar ne.

Jis patvirtino, kad kol kas nėra žinoma, kiek darbuotojų iš tikrųjų bus atleisti.

„Jei bent šiek tiek pasiseks nuraminti, tai yra padaliniuose, kurie pavaldūs kancleriui, aš nematau drastiškų pokyčių“, – kalbėjo kancleris.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nežinioje palikti pertvarkomos Kultūros ministerijos darbuotojai susitiko su vadovybe
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nežinioje palikti pertvarkomos Kultūros ministerijos darbuotojai susitiko su vadovybe

Bandys stabdyti

Seimo Kultūros komiteto narys konservatorius Vytautas Kernagis tikino, kad reforma šitaip neturėtų būti daroma.

Jis tikino, kad jau trečiadienį Kultūros komiteto posėdyje prašys stabdyti ministerijos pertvarką arba bent atidėti jo įsigaliojimą bent pusmečiui.

„Ministrė, paskelbusi įsakymą, net nežinojo, ką ji norėjo padaryti. Tos visos struktūros, kurios nubraižytos, prieštarauja įstatymams. Čia viskas yra blogai“, – apibendrino jis.

V.Kernagis vienintelis Seimo narys, atvykęs susitikti su Kultūros ministerijos darbuotojais, nors į jį buvo kviestas visas Seimo Kultūros komitetas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nežinioje palikti pertvarkomos Kultūros ministerijos darbuotojai susitiko su vadovybe
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nežinioje palikti pertvarkomos Kultūros ministerijos darbuotojai susitiko su vadovybe

Darbo teisės advokatas Nerijus Kasiliauskas susirinkusiems Kultūros ministerijos darbuotojams sakė, kad ši Vyriausybė daro daug pažeidimų imdamasi reformų.

Pasak jo, panaši situacija jau buvo Aplinkos ministerijoje. Ten, advokato žiniomis, urėdijos jau stabdo pertvarkos procesus, nes nebuvo laikomasi Darbo kodekso. Advokatas tikino, kad Kultūros ministerija, iš pirmo žvilgsnio žiūrint, daro tas pačias klaidas ir atleisti darbuotojai, atrodo, galės ginčyti atleidimus teismuose.

Apie planus reformuoti Kultūros ministerijos struktūrą pranešta dar rugpjūčio pabaigoje. Tuomet teigta, kad struktūra keičiama siekiant dar labiau įtvirtinti Kultūros ministerijos kaip kultūros politikos formuotojos vaidmenį, kultūros politikos įgyvendinimą atiduodant ministerijai pavaldžioms ir kitoms kultūros sektoriaus įstaigoms.

Taip pat reformos esą reikia, kad ministerijoje būtų sustiprinamos kultūros edukacijos, visuomenės informavimo politikos bei medijų raštingumo kompetencijos, o regionų kultūros politika taptų horizontaliuoju prioritetu.

Pertvarka siekiama mažinti vadovaujančių asmenų ir pagalbinio personalo skaičių bei didinti viešojo administravimo ir kultūros politikos specialistų skaičių. Pertvarkos metu bus atsisakyta departamentinės sistemos, iš aštuoniolikos struktūrinių padalinių liks vienuolika, vadovų skaičius sumažės nuo dvidešimt šešių iki penkiolikos. Iš sprendimų priėmimo proceso eliminavus perteklines grandis paspartės procesas ir sustiprės sprendimų priėmėjų atsakomybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius