Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 11 /11:36

Kultūros ministerijos pertvarka: neliks trijų darbuotojų

Seimo Kultūros komitetas ketvirtadienį susipažino su Kultūros ministerijoje vykdoma pertvarka. Paaiškėjo, kad po pertvarkos ministerijoje neliks trijų darbuotojų, nors atleidimo lapelius, pasak viceministro, buvo gavę 89 ministerijos darbuotojai.
Liana Ruokytė Jonsson ir Ramūnas Karbauskis
Liana Ruokytė Jonsson ir Ramūnas Karbauskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Rugpjūtį apie planuojamą reformą pranešusi ministerija tikino, kad pertvarka būtina tam, kad ministerijoje sumažėtų vadovų ir departamentai virstų skyriais. Rugsėjį visiems šimtui ministerijos darbuotojų buvo išdalinti įspėjimo apie atleidimą lapeliai. Juose nurodyta, kad pertvarka įvyks 2018 m. sausio 15 dieną.

Tuomet ministerijos vadovybė darbuotojus ir profsąjungą ramino, kad visi liksiantys dirbti valdininkai apie tai sužinos iki lapkričio vidurio. Tačiau lapkritį niekas nepaaiškėjo. Data buvo nukelta į tarpušventį – gruodžio 29-ąją. Aiškinta, kad tai – jau pats paskutinis terminas.

Tačiau Naujųjų metų sutikti Kultūros ministerijos darbuotojams teko sėsti taip ir nesužinojus, ar po dviejų savaičių jie dar turės darbus, ar jau nebe.

Dabar pasiūlymai jau pateikti.

Po reformos neliks 3 darbuotojų

Kultūros viceministro Gyčio Andrulionio teigimu, šiuo metu pasiūlymus likti darbe dabar yra gavę 86 darbuotojai iš 89, rugsėjį gavusių įspėjimus apie atleidimą iš darbo. Anksčiau buvo teigiama, kad įspėjimus apie atleidimą gavo 100 ministerijos darbuotojų.

Tik trims darbuotojams nebuvo pateikti pasiūlymai. Jei konkrečiau, tai vienam iš dviejų vairuotojų, vienai iš dviejų ministrės sekretorių ir vienai iš dviejų raštinės darbuotojų, kurios atlieka tą pačią funkciją, - teigė G.Andrulionis.

„Tik trims darbuotojams nebuvo pateikti pasiūlymai. Jei konkrečiau, tai vienam iš dviejų vairuotojų, vienai iš dviejų ministrės sekretorių ir vienai iš dviejų raštinės darbuotojų, kurios atlieka tą pačią funkciją“, – vardino G.Andrulionis.

Pasak jo, pasiūlymų likti toliau dirbti ministerijoje gali nepriimti dar 5-7 žmonės. Viceministras teigia, kad dirbti likti nenori tie darbuotojai, kuriems netrukus sueis pensinis amžius ir jie nori gauti išeitines kompensacijas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Gytis Andrulionis
Asmeninio archyvo nuotr. /Gytis Andrulionis

Ieškos 13 naujų darbuotojų

Kultūros ministerijos darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Andrius Jautakis komiteto posėdyje teigė, kad kol kas neaiškumų kyla dėl to, kad iš vienuolikos struktūrinių padalinių keturi neturės vadovų, nes tie, kam buvo pasiūlyta eiti pareigas, nesutiko to padaryti.

„Darbas tų skyrių bus pakankamai komplikuotas“, – teigė jis.

Viceministro teigimu, po pertvarkos konkursų būdu bus ieškoma trylikos naujų darbuotojų, o, kol nebus skyrių vadovų, jų funkcijas atliks skyrių vedėjų patarėjai, kurie koordinuos skyrių specialistų veiklą.

Kultūros komiteto narys konservatorius Vytautas Kernagis teiravosi, kam išvis buvo reikalinga reforma, jei po jos neliks tik vairuotojo, sekretorės ir raštinės darbuotojos.

„Kam reikėjo daryti visą tą chaosą? Keturis mėnesius tampėte darbuotojus, čia 3-4 kartus pristatinėjote restruktūrizaciją dėl trijų darbuotojų atleidimo? Per tą laiką išėjo dešimt specialistų iš ministerijos. Ministrė ir ministrų kabinetas yra praradęs pasitikėjimą ministerijos darbuotojų, aš jau nekalbu, kad tapote pajuokos objektu viso kultūros lauko kontekste“, – kalbėjo jis.

G.Andrulionis tikino, kad chaoso nebuvo, bet buvo pakeistas darbo organizavimas ir ministerijos struktūra.

„Keitėsi faktiškai visų darbuotojų darbo funkcijos. Mūsų duomenimis, tuo laikotarpiu iš darbo išėjo tik vienas žmogus“, – atsakė viceministras.

Kultūros komiteto pirmininkas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pareiškė sveikinantis įvykdytą reformą.

„Aš turiu pasveikinti jus su tuo, kas buvo diskusijose mūsų komitete, kaip galimybė, kad bus atleista daugiau nei 15 žmonių, kad bus įstatymų pažeidimai, bet to neįvyko, tai praktiškai jūs savo žodį tesėjote“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Papildysime.

Apie planus reformuoti Kultūros ministerijos struktūrą pranešta dar rugpjūčio pabaigoje. Tuomet teigta, kad struktūra keičiama siekiant dar labiau įtvirtinti Kultūros ministerijos kaip kultūros politikos formuotojos vaidmenį, kultūros politikos įgyvendinimą atiduodant ministerijai pavaldžioms ir kitoms kultūros sektoriaus įstaigoms.

Taip pat reformos esą reikia, kad ministerijoje būtų sustiprinamos kultūros edukacijos, visuomenės informavimo politikos bei medijų raštingumo kompetencijos, o regionų kultūros politika taptų horizontaliuoju prioritetu.

Pertvarka siekiama mažinti vadovaujančių asmenų ir pagalbinio personalo skaičių bei didinti viešojo administravimo ir kultūros politikos specialistų skaičių. Pertvarkos metu bus atsisakyta departamentinės sistemos, iš aštuoniolikos struktūrinių padalinių liks vienuolika, vadovų skaičius sumažės nuo dvidešimt šešių iki penkiolikos. Iš sprendimų priėmimo proceso eliminavus perteklines grandis paspartės procesas ir sustiprės sprendimų priėmėjų atsakomybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius