Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 15

Kultūros ministras rado pusantro milijono bibliotekoms

Lietuvos bibliotekos naujoms knygoms ir kitiems spaudiniams įsigyti iki metų pabaigos turėtų gauti 1,5 mln. litų.
Valdas Adamkus ir Remigijus Vilkaitis
Valdas Adamkus ir Remigijus Vilkaitis / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Biblioteka

Tokiu būdu iš viso šiemet vietoj planuotų 8,7 mln. litų būtų skirta 3,2 mln. lito.Praėjusią savaitę kultūros ministras Remigijus Vilkaitis pakeitė ankstesnį savo įsakymą „Dėl valstybės biudžeto lėšų, skirtų savivaldybių ir apskričių viešosioms bibliotekoms 2009 m. dokumentams įsigyti paskirstymo.“

Pagal jį savivaldybių ir apskričių bibliotekoms, kaip ir nurodė Vyriausybė, grąžinta 1,5 mln. litų iš anksčiau nubrauktų 7 mln. litų.

Daugiausia – 259 tūkst. litų – knygoms ir spaudiniams įsigyti turėtų gauti Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka. Kauno miesto savivaldybės V.Kudirkos viešajai bibliotekai turėtų tekti 165,78 tūkst. litų, Kauno apskrities viešajai bibliotekai – 152,98 tūkst., Vilniaus apskrities A.Mickevičiaus viešajai bibliotekai – 144 tūkst., Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės, Panevėžio apskrities G.Petkevičaitės-Bitės, Šiaulių apskrities P.Vileišio viešosioms bibliotekoms – po 138,9 tūkst. litų.

Tuo metu mažiausiai pinigų naujiems leidiniams pirkti gaus Birštono, Neringos, Rietavo, Širvintų, Ignalinos, Zarasų bibliotekos. Jų metinis finansavimas nesiekia 20 tūkst. litų.

Kultūros ministras ankstesnį savo įsakymą peržiūrėjo po visuomenėje kilusio triukšmo. Bibliotekininkai pranešė, kad pavasarį sumažinus valstybės biudžeto išlaidas nuo jų buvo „nubrauktos“ visos lėšos naujoms knygoms įsigyti.

Šių metų biudžete visoms Lietuvos bibliotekoms naujoms knygoms, leidiniams įsigyti buvo numatyti 8,7 mln. litų. Per pirmąjį ketvirtį bibliotekininkai spėjo panaudoti 1,7 mln. litų. Likusi suma buvo „nukirpta.“ Anot bibliotekininkų, tai reiškė, kad iki metų pabaigos nebebus nupirkta nė viena nauja knyga, užprenumeruota spauda.

Įsikišus Vyriausybei kultūros ministrui nurodyta rasti papildomų pinigų.

Kultūros ministras R.Vilkaitis savo ruožtu yra sakęs, kad tirs, kaip vykdomi knygų pirkimai bibliotekose.

„Darysime tyrimus, kaip vykdomi pirkimai, kaip jie pasiteisina, kaip atrenkamos knygos. Maksimaliai švarinsime šitą procesą, skaidrinsime. Tai turi būti matoma, ar tikrai tie leidiniai visi reikalingi yra, kaip vykdoma atranka“, – teigė ministras.

Statistikos departamento duomenimis, pernai bibliotekose registruota 744 tūkst. skaitytojų, arba kas penktas šalies gyventojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius