Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 14 /10:05

Kultūros ministrė apie Gedimino kalną: „Nuošliaužų dar gali būti ne viena“

„Valstiečių“ deleguota kultūros ministrė Liana Ruokytė Jonsson sako, kad Gedimino kalne Vilniuje dar gali kilti ne viena nuošliauža, tačiau kalno gelbėjimo planas yra ir 2018-aisiais lankytojai vėl galės kopti į kalną be jokių apribojimų.
Nuošliaužos niokoja Gedimino pilies kalną
Nuošliaužos niokoja Gedimino pilies kalną / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antradienį apsilankiusi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje Seime ministrė sulaukė klausimo, kaip bus suvaldyta situacija dėl griūvančio Gedimino kalno.

Pasak jos, kalno šlaitai pradėjo slinkti dėl ekspertų aplaidumo ir Nacionalinio muziejaus direktorės Birutės Kulnytės „nesugebėjimo vadovauti kalno griuvimo procesui“.

Taip pat Nacionalinį muziejų L.Ruokytė-Jonsson kaltino nesugebėjimu tinkamai informuoti visuomenę apie tai, kas kalne daroma dabar.

Pasak jos, šiuo metu yra sudaryta veiklos grupė iš Aplinkos, Kultūros ministerijų ir Vilniaus savivaldybės bei Nacionalinio muziejaus atstovų.

Šiuo metu, anot ministrės, jau yra parengtas kalno gelbėjimo planas, o ši grupė prižiūri, kaip jis vykdomas.

VIDEO: Nuo Gedimino kalno nuėmus plėveles, atsivėrė gąsdinantis vaizdas

„Pagrindiniai darbai atlikti, dabar lieka iki balandžio pabaigos atlikti dar vieną veiksmą, kuris sustabdys tą visą griuvimą. Matėte, ten buvo nuošliaužų dar papildomai, tai jos yra tiesiog susijusios su atšilusiu oru. Jų tikrai dar gali būti, net ir ne viena. Tai įeina į šitą planą“, – kalbėjo ministrė.

Tačiau, pasak ministrės, situacija yra kontroliuojama, yra įdiegti detektoriai, kurie matuoja kiekvieną pokytį kalne ir tikrai visa tai bus suvaldyta.

„Tikrai nereikia dėl to jaudintis. O po to, jau po prevencinių darbų, kai mes sustabdysime kalno šliaužimą žemyn, prasidės esminiai darbai, kurie tvirtins kalną ir tikroji kalno gelbėjimo akcija. Suplanuota, kad iki 2018 m. baigsim pagrindinę Gedimino kalno gelbėjimo akciją. Tikėtina, kad 2018 mes galėsime vėl, kaip visada, leisti be trikdžių lankytojams ir turistams pasidžiaugti plytomis“, – kalbėjo ministrė.

Ministrė tikino, kad lankytojams kalnas gali būti atidarytas ir anksčiau, tačiau kol kas per anksti dalinti pažadus.

Po 2018-ųjų, pasak ministrės, kalno priežiūra iš Nacionalinio muziejaus turės būti perduota kitai institucijai – Valdovų rūmams ar Kultūros paveldo departamentui.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio ministrė nenuramino.

Anot jo, pastaruosius penkerius metus apie kalną yra kalbama visiškai tas pats, o jis kaip griuvo, taip griūva.

„Šiandien ministrė išskyrė pagrindinį dalyką, kad dabar jau yra pasamdyti viešųjų ryšių ekspertai, kurie geriau komunikuos kalno griuvimo aspektus visus. Aš kviesčiau pasamdyti statybininkus“, – sakė jis.

Ministrė tikina, kad statybininkai ant kalno dirba ir dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius