Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 30

Kultūros ministro Šarūno Biručio užsidegimas ginti Lietuvos vertybes nuo Lenkijos – nesusipratimas

Darbo partijos atstovo, kultūros ministro Šarūno Biručio pareiškimas, kad Lietuva savo vertybes turėtų ginti ne tik nuo Rusijos, bet ir nuo Lenkijos, kuri siekia savų interesų, vadinamas nesusipratimu. 15min.lt pašnekovų nuomone, ministras turėtų paaiškinti, ką turėjo galvoje, arba pripažinti, kad padarė klaidą.
Šarūnas Birutis
Šarūnas Birutis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie grėsmes iš Lenkijos ministras Š.Birutis prabilo trečiadienį susitikime su opozicine Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcija.

„Nesureikšminčiau vien Rusijos, turėtume savo vertybes ginti nuo bet ko. Taip pat pasakyčiau apie Lenkiją, kuri yra šalia ir siekia savo interesų. Galbūt jie neturi didelės bazės, nes tautinė mažuma nėra didelė, per ją bando siekti savo interesų, bet vienaip ar kitaip veikia, ir finansuoja tam tikrus ideologinius dalykus. Ne tik Rusija ir kitos valstybės, kurios čia turi interesų, tą patį daro", – ministro žodžius citavo BNS.

G.Kirkilas: sunku būtų pagrįsti tokią nuomonę

Arba kultūros ministras Š.Birutis turėtų labai aiškiai atskleisti, ką jis turėjo galvoje, arba jis turėtų pabandyti šį klausimą įvertinti kaip klaidą arba nesusipratimą, -sakė L.Bielinis.

Seimo pirmininkės pavaduotojas socialdemokratas Gediminas Kirkilas 15min.lt vylėsi, kad ministro kalbos apie vertybių gynimą nuo Lenkijos geriausiu atveju yra nesusipratimas.

„Aš sunkiai pagrįsčiau tokią nuomonę. Mano požiūriu, tai yra nesusipratimas, gal kaip nors neteisingai parašė, ne taip išgirdo?, – „darbiečio“ pareiškimu negalėjo patikėti jis. – Tikrai negalėčiau paaiškinti, ką jis turėjo galvoje.“

G.Kirkilas sakė, kad politikams susitarti susilaikyti nuo tokių pareiškimų būtų sudėtinga, tačiau sutiko, kad Vyriausybės nariui reikėtų rimtai pagalvoti prieš kalbant tokius dalykus.

Politologas Lauras Bielinis kultūros ministro pareiškime pasigedo argumentų. Pareiškimas, anot pašnekovo, yra viso labo bendro pobūdžio pasamprotavimai, kai tuo tarpu Rusijai būtų galima pateikti labai aiškius „švelniosios galios“ dalyvavimo įrankius.  

„Nemanau, kad jie suteiks kažkokį pagreitį Lietuvos ir Lenkijos santykiams. Arba kultūros ministras Š.Birutis turėtų labai aiškiai atskleisti, ką jis turėjo galvoje, arba jis turėtų pabandyti šį klausimą įvertinti kaip klaidą arba nesusipratimą“, – įsitikinęs L.Bielinis.

A.Nikžentaitis: reiktų remtis R.Sikorskio pavyzdžiu

Jeigu mes siekiame savo strateginių tikslų įgyvendinimo, ekonominių interesų,  reikėtų mūsų ministrams pasekti Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio pavyzdžiu. Šis ministras jau pakankamai ilgai stengiasi neprovokuoti kitos pusės ir susilaiko nuo skambių pareiškimų, – teigė A.Nikžentaitis.

Istorikas Alvydas Nikžentaitis taip pat atkreipė dėmesį, kad ministro Š.Biručio pasisakymas yra labai nekonkretus.

„Jeigu mes siekiame savo strateginių tikslų įgyvendinimo, ekonominių interesų,  reikėtų mūsų ministrams pasekti Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio pavyzdžiu. Šis ministras jau pakankamai ilgai stengiasi neprovokuoti kitos pusės ir susilaiko nuo skambių pareiškimų“, – pabrėžė pašnekovas.

Jis pabrėžė, kad ilgą laiką Lenkija labai griežtai atskyrė tarptautinius santykius ir tautinių mažumų klausimą.

„Mes turime gerą patirtį, kai 1990 metais po Nepriklausomybės atkūrimo Lenkijos užsienio politika užmerkė akis į visokias problemas, kurios buvo susijusios su lenkų tautine mažuma, gerbdami Lietuvos Nepriklausomybę. Tad sakyti, kad dabar lenkų užsienio politika Lietuvos atžvilgiu yra viską pastačiusi ant tautinių mažumų, reiškia matyti ir vertinti situaciją viena akimi, tik nežinau, kuria – dešine ar kaire“, – pabrėžė istorikas.

Su kultūros ministru 15min.lt ketvirtadienį susisiekti nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius