Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
03 08 /16:57

Kultūros premijų laureatus pagerbusi premjerė: meno žmonių balsas atsveria nežmoniškumą

Kultūros ir meno premijų laureatus Vyriausybėje penktadienį pasveikinusi premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad menininkai ir kultūrininkai padeda išlaikyti balansą karo Ukrainoje akivaizdoje.
LRV nuotr.
LRV nuotr.

Kaip teigia Vyriausybės pranešime cituojama premjerė, nepaisant vykstančio Rusijos karo Ukrainoje, sudėtingų ir dramatiškų apmąstymų, „meno ir kultūros žmonių balsas yra tai, kas atsveria kartais, atrodo, kylančią beprotybę, nežmoniškumą“.

„Yra daugybė kultūrai nusipelniusių menininkų, meno žmonių – visų jų įtraukti į šį sąrašą kiekvienais metais galimybės nėra. Bet man atrodo, labai svarbu, kad turime tokią tradiciją ir kasmet galime pagerbti kad ir labai nedidelę dalį šių žmonių, o per juos – ir visus tuos, kurie dirba kultūros ir meno srityje“, – teigia I.Šimonytė.

Šių metų premijų laureatų sąraše – 12 kūrėjų.

Tai dailėtyrininkė, pedagogė Aleksandra Aleksandravičiūtė, menininkas Žygimantas Augustinas, styginių kvarteto „Chordos“ nariai – Robertas Bliškevičius, Arnas Karolis Kmieliauskas, Vaida Paukštienė ir Ieva Živilė Sipaitytė, renginių režisierė, choreografė Leokadija Dabužinskaitė, teatro ir kino aktorius, režisierius Arvydas Dapšys, prozininkas, dramaturgas, poetas, literatūros tyrinėtojas, scenaristas Rimantas Kmita.

Sąraše – ir prozininkas, dramaturgas Herkus Kunčius, vargonininkė, dėstytoja Renata Marcinkutė Lesieur (Renata Marcinkutė‑Lezjèr), aktorė Eglė Eutropija Mikulionytė, muziejininkė Aldona Snitkuvienė, menininkas Julijonas Urbonas, kompozitorius, chorvedys, atlikėjas, pedagogas Antanas Laimutis Vilkončius.

Laureatus renginyje sveikino premjerė I.Šimonytė, kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė, Vyriausybės kultūros ir meno premijų komisijos pirmininkė Rūta Kačkutė.

Vyriausybės kultūros ir meno premija skiriama siekiant įvertinti Lietuvos, taip pat pasaulio lietuvių bendruomenės kultūros ir meno kūrėjų ir veikėjų indėlį į kultūrą ir meną bei ypatingus šios srities nuopelnus.

Vyriausybės kultūros ir meno premijos skiriamos nuo 1997 metų. Nuo 2008 metų premijos dydis siekia 340 bazinių socialinių išmokų dydžių – 18,7 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius