-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 31

Kultūros sostinės burbulai 2009-aisiais sprogo

Kelis milijonus litų kainavusiu šou pradėtas projektas „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ nepraturtino nacionalinės kultūros ir neišgarsino jos užsienyje. Programa labiausiai žavėjo skandalų bei kuriozų mėgėjus.
„Vilnius – Europos kultūros sostinė“
„Vilnius – Europos kultūros sostinė“ / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 1 Europa

Už projektą „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) atsakingi asmenys trimituoja, kad jis buvo labai sėkmingas, nors lėšų ir trūko. Tačiau dauguma menininkų projektą linkę vadinti tiesiog farsu.

Operos solistas Vytautas Juozapaitis šiuos metus pavadino juodžiausiais kultūros darbuotojams per visą atkurtos nepriklausomybės laikotarpį. „Tiek politinė, tiek kultūros valdžia nesugebėjo išnaudoti progos ir tinkamai reprezentuoti šalį pasaulyje. Kriminalinis fonas, nuolat lydėjęs projektą, palietė daugelį iš mūsų. Iki šiol gyvename kaip didelės aferos sąmokslininkai“, – LŽ sakė jis.

Daug projekto lėšų išeikvota ne nacionalinės, o užsienio kultūros skleidimui. Ko vertas vien islandų dainininkės Bjork koncertas, atsiėjęs 800 tūkst. litų.

Aktorius ir režisierius, interneto svetainės Ekspertai.eu įkūrėjas Audrius Nakas įsitikinęs, kad VEKS buvo sumanytas ne tam, kad pagyvintų kultūrinį gyvenimą, priviliotų užsienio turistų, o pasisavinti, išpumpuoti dideliems pinigams.

Nedaug trūko, kad projektas būtų nutrauktas. Nedaryti to paskatino tik baimė apsijuokti prieš tarptautinę bendruomenę. Paskui VEKS velkasi šimtatūkstantinės skolos. Kai kuriuos VEKS projektus pagal Valstybės kontrolės išvadas tiria prokurorai.

VEKS vadovai tikina, kad per metus iš viso įvyko apie 100 projektų, 1 500 renginių, kuriuos aplankė apie pusantro milijono žmonių. 2009-aisiais programos projektams skirta 34 mln. litų. 2007–2009 metų VEKS biudžetas siekė 70 mln. litų. Lėšas skyrė Kultūros ministerija, Vilniaus savivaldybė ir Europos Komisija.

Premjeras Andrius Kubilius šią savaitę pareiškė negalįs teigti, kad VEKS programa būtų „pačios aukščiausios kokybės“, ir tikino, kad jo vadovaujamai Vyriausybei bei Kultūros ministerijai dėl prasto pasirengimo teko „stačia galva įkristi į interesų, emocijų, neskaidrumų liūną“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius