Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 18

Lietuvoje mažėja besirenkančių kunigystę, priežastys – nuo krizę išgyvenančios bažnyčios iki požiūrio šeimose

Šiemet Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos parengiamąjį kursą iš keturių įstojusių jaunuolių baigė trys. Besirenkančių kunigystę mažėja jau ne pirmus metus. Kokios priežastys? 15min kalbinti pašnekovai sako, jog vienos priežasties nėra, tačiau yra jų visuma.
Kunigas Vaidas Vaišvilas
Kunigas Vaidas Vaišvilas / Asmeninio archyvo nuotr.

Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos parengiamojo kurso vadovas Vilius Viktoravičius svarsto, kad mažėjant kunigų gyvenimas ir kasdienybė parapijose greičiausiai keisis.

Švč. M.Marijos Škaplierinės parapijos klebonas kunigas Vaidas Vaišvilas sako, kad pašaukimų trūksta ir dėl to, jog Lietuvos bažnyčiose trūksta autentiškumo ir santykio su žmonėmis.

Jonavos dekanato Ruklos Šventosios Dvasios parapija klebonas Arnoldas Valkauskas atkreipia dėmesį į šeimas – jose neliko tikėjimo. Tad mažai vilčių, kad iš tokios aplinkos ateis būsimieji kunigai.

Buvęs seminaristas Benas Jackūnas kunigų seminarijoje mokėsi trejus metus. Vėliau nusprendė išeiti ir savo pašaukimo ieškoti kitur. Tačiau į tai, kad mažėja norinčiųjų būti kunigais, jis atsako filosofiškai: „Jei Dievuliui reikės daugiau darbininkų, tai Jis jų ir susiras. Gal šiuo metu jų pakanka?“

Tuo tarpu portalo „Laikmetis“ vyriausiasis redaktorius Tomas Viluckas teigia, jog pakito gyvenimo būdas, o šiuolaikiniai jaunuoliai nedrįsta eiti dvasininko keliu.

Kiek bus rudenį – neprognozuoja

Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos parengiamojo kurso vadovas Vilius Viktoravičius sako, kad kiek studentų sulauks rudenį – neprognozuoja.

Tačiau pastarųjų metų skaičiai nėra optimistiški. Pernai į Telšių seminariją įstojo keturi jaunuoliai, iš kurių čia dėstomą parengiamąjį kursą baigė trys.

„Po to jie Kauno kunigų seminarijoje mokosi filosofijos, tada ketveriems metams išvyksta į Vilniaus kunigų seminariją studijuoti teologijos.

Visos seminarijos yra sujungtos ir padalintos. Yra paruoštos Vatikano gairės dėl studentų ruošimo. Pagal jas yra trys ugdymo etapai, kuriuos seminarijos yra pasidalinusios“, – kalbėjo V.Viktoravičius.

Daugiau atsakomybių turės prisiimti pasauliečiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius