Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 10

Kuo tikėti – žmogumi ar mašina: Kaune bankomatas vietoje 100 eurų išdavė 50

Rimgaudas Germanavičius prieš gerą mėnesį „Swedbank“ bankomate vietoje šimto eurų gavo tik pusę sumos. Taip sako vyras, jau dešimt metų besinaudojantis šio banko paslaugomis. Jis bandė aiškintis ir kelis kartus kreipėsi į banką, tačiau gavo atsakymą, kad bankomatas nesuklydo. Įdomus faktas – vyras pranešė apie nutikimą mokamu numeriu iškart, o banko atstovas tvirtina atvirkščiai.
Lietuvos banke pristatytas naujas 50 eurų nominalo banknotas
Lietuvos banke pristatytas naujas 50 eurų nominalo banknotas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Svarbiausia, kad jiems netrūksta pinigų, o kad klientui – menkniekis. Gal mano pinigai iškrito kitam žmogui? O gal pasiėmė tie, kurie skaičiavo?“ – piktinasi jaunas vyras, kuris prieš mėnesį viename Kauno bankomatų norėjo pasiimti šimtą eurų, o gavo tik pusę pageidaujamos sumos.

Kaip pasakoja nukentėjusysis, jis pranešė apie tai bankui iškart – telefonu paskambino trumpuoju mokamu numeriu.

Netrukus bankomate buvo atlikta inkasacija – pinigų nei per daug, nei per mažai. Vadinasi, jokios klaidos nebuvo.

Vėliau Rimgaudas kreipėsi į banką per elektroninę bankininkystę. Ne kartą sužibo viltis atgauti pinigus, bet netrukus ji visai užgeso.

Atėjo atsakymas, kad bankomatas dirbo be jokių trikdžių ir pinigai buvo tvarkingai išduoti – dvi kupiūros po 50 eurų. Tuomet vyras užsiminė, kad nelieka nieko kito, tik kreiptis į policiją. Į šią žinutę niekas neatsakė.

Vyras buvo nuėjęs ir į banką – neišlaukė nurodytų dešimties dienų ir nusprendė tiesiog užsukti, pasiteirauti. Kažkas koridoriuje nuramino – gal banknotas buvo padirbtas ir įkrito į kažkokią saugyklą bankomate?

Atsimenu, kad vieną kupiūrą išdavė. Paėmęs žiūrėjau, ar nesulipusi.

Vyras planuoja kreiptis į Lietuvos banką, tačiau po teismus dėl prarastos sumos nemano vaikščioti: „Į teismus neplanuoju kreiptis – kainuos pinigų ir nervų. Geriau tiesiog išeisiu į kitą banką. Nežinau, gal tokių kaip aš yra daugiau? O jei man išduos daugiau? Gal tuomet galėsiu ramiai tuos pinigus išleisti?“

O gal vyras tiesiog buvo neatidus ir vieną kupiūrą tiesiog pametė? Atsakymas kategoriškas: „Tikrai ne, nes puikiai atsimenu, kad vieną kupiūrą išdavė. Paėmęs žiūrėjau, ar nesulipusi. Specialiai tai dariau prie bankomato. Tuomet iškart pasitikrinau telefone sąskaitos likutį ir paskambinau trumpuoju mokamu numeriu į banką.“

Nėra pagrindo netikėti bankomatu?

Ar galėjo šie pinigai tiesiog užkliūti ir iškristi kitam asmeniui? Bankas mano, kad žmogui išduotos dvi kupiūros, o klientas tikina, kad viena. Ratas užsidaro? Bankomatas suklysti negalėjo? Susisiekus su „Swedbank“ atstovu spaudai Sauliumi Abraškevičiumi, atsakymai buvo panašūs – klientui nieko gero nežadantys.

Priminsime, kad Rimgaudas tvirtina skambinęs ir pranešęs apie situaciją nenuėjęs nuo bankomato.

„Ši istorija mums yra žinoma. Siekdami išsiaiškinti įvykio detales, atlikome tyrimą, kurio metu nustatėme, kad klientui bankomate buvo išduotos dvi 50 eurų kupiūros.

Klientas pasiėmė pinigus, bankomatas atgal kupiūros neįtraukė, o į banką buvo kreiptasi vėliau. Taip pat patikrinome mums pasiekiamą vaizdo medžiagą.

Iš praktikos žinome, kad per mažą sumą gavusių klientų reakcija būna kitokia – paprastai jie tikrina sąskaitos likutį, bando pinigų grynintis dar kartą, į banką kreipiasi iš karto ir panašiai.“

Priminsime, kad Rimgaudas tvirtina skambinęs ir pranešęs apie situaciją iškart nenuėjęs nuo bankomato. Banke jam buvo patvirtinta, kad įvykis tikrai buvo užfiksuotas.

Be to, vyras savo sąskaitą tuojau pat patikrino telefoninėje programėlėje. Įsitikino, kad buvo nuskaičiuoti 100 eurų. Pamatyti bankomato vaizdo medžiagą norėjo ir Rimgaudas. Jis to prašė ir laiškuose bankui, tačiau taip jos ir neišvydo.

Jeigu į bankomatą įnešama padirbta kupiūra, ji yra sulaikoma specialiame skyriuje.

Toliau banko atstovas pasakojo, kad netikėti bankomatu nebuvo jokio pagrindo: „Šiuo atveju tokio elgesio nefiksavome, juo labiau kad klientui kupiūros išduotos buvo tik dvi, tad jas paprasta suskaičiuoti. Pagal įprastą tvarką, bankomatas buvo inkasuotas, pinigų perviršio nebuvo aptikta.

Kalbant apie padirbtų kupiūrų sulaikymą, tai gali pasitaikyti įnešant grynuosius pinigus. Jeigu į bankomatą įnešama padirbta kupiūra, ji yra sulaikoma specialiame skyriuje ir prie kitų kupiūrų nepatenka.

Šiuo kliento atveju kalbame apie grynųjų pinigų išdavimą, o ne įnešimą, todėl sulaikyti kupiūros, kaip padirbtos, bankomatas negalėjo.

Pasikartosiu, bankomatų kontrolinėse juostose viskas smulkiai užsifiksuoja, ir nėra pagrindo manyti, kad bankomatas suklydo“, – tvirtino banko atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius