Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 20

Kupiškio ligoninės puslapyje – sąskaitos numeris ir prašymas paremti. Ar gydymo įstaigai iškilo grėsmė?

Kupiškio ligoninė pastaruoju metu, regis, išgyvena ne geriausius laikus. Šios gydymo įstaigos medikai skundžiasi laiku negavę atlyginimų, o pati įstaiga savo tinklalapyje prašė žmonių aukoti į jos sąskaitą. Tačiau laikinoji Kupiškio ligoninės vadovė Roma Ramanauskienė 15min patikino, kad ne viskas taip blogai, kaip gali pasirodyti – algos vėluoja tik šiek tiek.
Kupiškis
Kupiškis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min sulaukė pagalbos šauksmo iš Kupiškio: praėjusios savaitės pradžioje atlyginimus turėję gauti medikai pinigų nesulaukė, kaip ir kokio nors paaiškinimo.

Pranešė, kad sąnaudos viršijo pajamas

Portalo gautame medikų laiške pasakojama, kad rugsėjo mėnesį Kupiškio ligoninės darbuotojai rado lapukus, kuriuose paaiškinta, jog dėl sumažėjusio paslaugų kiekio liepą ir apmokėjimo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) tvarkos pakeitimo, įstaigos rugpjūčio mėnesio sąnaudos viršijo pajamas.

Anot įstaigos administracijos, buvo nuspręsta atlyginimus mokėti dalimis: tie, kurie uždirba 500 eurų ir mažiau algas gaus vienu ypu, tie, kurių atlyginimas didesnis – per du kartus, pradžioje išmokant 500 eurų, o likusius tuomet, kai bus gautas finansavimas iš PSDF.

Anot laiško, problemos nuo to laiko – tik gilėjo, nes spalio 12 dieną medikai gavo algalapius, tačiau sąskaitos liko tuščios – pinigų nebuvo ir praėjusį penktadienį.

Kaip visada niekas nieko nežino. Buhalterė pranešė, kad nėra pinigų ir niekas nežino, kada juos matys.

„Kaip visada niekas nieko nežino. Buhalterė pranešė, kad nėra pinigų ir niekas nežino, kada juos matys, – teigiama 15min adresuotame laiške. – Jokių susirinkimų, jokių pasikalbėjimų su medikais nėra. Kodėl tai vyksta? Darbuotojai baiminasi dėl ateities, nes ji labai miglota. Gal einama prie ligoninės uždarymo?“

Vidmanto Balkūno nuotr. Ligoninė. Asociatyvinė nuotr.
Vidmanto Balkūno nuotr. Ligoninė. Asociatyvinė nuotr.

Negana to, 15min Kupiškio ligoninės interneto puslapyje rado tokį įrašą: „Kupiškio ligoninė šiuo metu išgyvena labai nelengvą laikotarpį, sprendžia daugybę iškilusių problemų, kurios gali vienaip ar kitaip pakreipti ne tik ligoninės, bet viso Kupiškio rajono žmonių likimus. Su didžiausia pagarba jums, jei esate neabejingas mūsų problemoms, prašome paremti Kupiškio ligoninės medikus“. Ir čia pat nurodyta ligoninės banko sąskaita, į kurią galima pervesti paramą.

Kas vyksta šioje ligoninėje, kurioje, be kita ko, gydomi ir pacientai, kuriems įtariamas COVID-19? Ar gydymo įstaiga susidūrė su išlikimo klausimu?

Vadovė: problemos – laikinos

161 darbuotoją turinčiai gydymo įstaigai vadovaujanti R.Ramanauskienė 15min patikino, kad su didelėmis problemomis Kupiškio ligoninė tikrai nesusiduria, o šie nesklandumai – laikini.

Algų mokėjimas užsitęsė kelioms dienoms, anot jos, nes reikėjo atsiskaityti su tiekėjais.

Šiandien turėtume gauti pinigus už praėjusį mėnesį.

„Jokių didelių problemų nėra – kai kurių paslaugų truputėlį neuždirbti pinigai, bet mes laukiame, šiandien turėtume gauti pinigus už praėjusį mėnesį. Algoms pinigų daug reikia, išlaidų daug yra, truputį tas terminas pagal laiką nusitęsia. Šiandien turime išsimokėti, kai gausime iš teritorinių kasų“, – kalbėjo ji.

Ligoninės vadovė patikino, kad apsaugos priemonių trūkumo šiuo metu nėra.

Labiau, anot jos, trūksta darbuotojų ir poreikis ypač juntamas dėl koronaviruso atskyrus pacientų srautus.

„Tai yra labiau problema, nenori vykti į periferiją žmonės. O šiaip – srautai atskirti, apsaugos priemonių turime pakankamai“, – teigė ji.

Ji vylėsi, kad viskas stos į vėžes ir gavus papildomų pinigų už koronavirusu sergančių ligonių gydymą.

Šiuo metu ligoninėje yra 5 karščiuojantys pacientai, kuriems atliktas koronaviruso testas, bet dar nėra gautas atsakymas.

Prašymą padėti pašalino

Paklausta, kodėl tuomet ligoninės puslapyje patalpintas prašymas paaukoti, R.Ramanauskienė labai nustebo.

„Kur? Kas prašo? Dar to betrūko! Kas čia paprašė?“, – klausė ji.

Netrukus po pokalbio šis prašymas iš Kupiškio ligoninės svetainės buvo pašalintas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Bardauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Bardauskas

Kupiškio meras Dainius Bardauskas 15min teigė pavedęs sveikatos klausimus kuruojančiam vicemerui išsiaiškinti padėtį Kupiškio ligoninėje.

„Grįšiu į savivaldybę, tikrai žiūrėsime. Šiaip tai man asmeniškai dar pirmadienį tai buvo naujiena – nieko kol kas negaliu pasakyti. Aiškinsimės, kokie ten dalykai, kodėl, kas ir kaip“, – patikino jis.

Paklaustas apie sąskaitos numerį ir prašymą paremti, meras sakė nežinantis, kas tokias akcijas rengia, tačiau jam jos atrodo keistos.

„Tikrai apie tai nesu girdėjęs. Gal tai ir, žinot, metas jautrus dabar, rinkimai, gali visko būti. Bet tikrai aiškinsimės šitą situaciją“, – pabrėžė jis.

Pastaruoju metu medikai piktinasi tuo, kad gydymo įstaigos negauna visų pinigų, kuriuos turėjo gauti. Pirmadienį Jaunųjų gydytojų asociacijos ir Lietuvos sveikatos darbuotojų profesinės sąjungos pasirašytame kreipimesi į valdžią teigiama, kad nerimą kelia tai, jog iki šiol gydymo įstaigos nėra gavusios pinigų už visas karantino metu patirtas išlaidas, medikų nebepasiekia teisės aktuose numatyti priedai už pavojingas darbo sąlygas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius