Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 03

Kur žiūri valstybė: 7 tūkstančiai vaikų su negalia Lietuvoje negauna ugdymo paslaugų

Lietuvoje auga 38 580 neįgalieji vaikai, apie 7 tūkst. iš jų negauna ugdymo paslaugų. Labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ įkūrėjos ir vadovės Aušros Stančikienės teigimu, statistika, kuria disponuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nėra tiksli, o Neįgaliųjų reikalų departamento vykdomose programose atskirai turėtų būti vertinami projektai, kurių įgyvendinimas siejamas su negalią turinčiais vaikais. Be to, būtinas didesnis tarpžinybinis koordinavimas.
Vaikų su negalia piešinių labdaringas aukcionas.
Vaikų su negalia piešinių labdaringas aukcionas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Apklausos rezultatai ir mūsų patirtis rodo, kad iki šiol nėra bendro valdžios požiūrio į vaiką ir jo situaciją: skirtingų ministerijų ir žinybų atstovai vadovaujasi skirtingais požiūrio modeliais. Siūlome tarpinstituciniu lygiu išgryninti, parengti, reglamentuoti specialiųjų poreikių vaiko poreikių lygius ir kompleksiškai teikiamų paslaugų modelius pagal vaiko ir jo šeimos poreikių požymius. Įvertinti ir užtikrinti parengtų modelių taikymą ir finansavimo šaltinius. Būtina griauti dar sovietmečiu gyvavusį ir šiandien viešosiose institucijoje tebeklestintį atsainų požiūrį į neįgaliuosius ir jų socialinę integraciją“, – teigė A.Stančikienė.

Seimo narė, Vaiko gerovės parlamentinės grupės pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė paminėjo, kad nuo 2014 m. sausio 1 d. bus atkuriamos šalpos išmokos ir įsteigiami papildomi 83 etatai socialiniam darbui savivaldybėse. Numatoma stiprinti vaiko teisių apsaugos kontrolę ir koordinavimo sistemą, bus užtikrinamos visos reikalingos paslaugos ir jų kokybė.

Būtina griauti dar sovietmečiu gyvavusį ir šiandien viešosiose institucijoje tebeklestintį atsainų požiūrį į neįgaliuosius ir jų socialinę integraciją.

Seimo narė atkreipė dėmesį į psichologų pagalbos svarbą šeimoms, auginančioms neįgalius vaikus, ir tam būtiną finansavimą.

Seimo narys Povilas Urbšys teigė, kad „visuomenės brandumas priklauso  nuo sugebėjimo atjausti neįgaliuosius“ ir atkreipė dėmesį į būtinybę užtikrinti efektyvų ir skaidrų lėšų, skiriamų neįgaliųjų paramai ir veiklai panaudojimą.

Neįgaliuosius vaikus auginantys tėvai Rūta Udraitė-Mikalauskienė ir Audrius Morkūnas atkreipė dėmesį, kad vaikų raidos centrai turėtų suteikti daugiau informacijos tėvams, pasiūlyti taikyti gerosios praktikos pavyzdžius ir efektyviausius gydymo metodus, nes kuo ankstesniame amžiuje pradedamas reikalingų paslaugų teikimas neįgaliajam vaikui, tuo didesnė tikimybė, kad augdamas jis bus ne paslaugų gavėjas, o galintis dirbti pilietis.

Konferencijos dalyviai atkreipė dėmesį, kad dauguma tėvų, auginančių neįgalųjį vaiką, negali dirbti, o įdarbinimo sistema dar nėra lanksti, todėl būtina spręsti socialinio verslo plėtrą.

Seimo narė Rima Baškienė priminė, XVI Vyriausybės darbų programoje akcentuojamus įsipareigojimus: teikti daugiau sveikatos atstatymo paslaugų gyventojams, daugiau dėmesio skirti vaikų ligų profilaktikai, diagnostikai ir gydymui bei užtikrinti kompleksinę neįgaliųjų sveikatos priežiūrą bei tobulinti neįgaliųjų integraciją ir išreiškė viltį, kad tai nebus tik deklaracija, o taps vienu iš svarbiausių veiklos prioritetų.

„Sveikatinimo centrų kūrimas, paslaugų neįgaliesiems užtikrinimas, gebančių dirbti su neįgaliais specialistų parengimas turi būti sprendžiamas skubiai ir atsakingai. Savivaldybės turi padėti pritaikyti neįgaliųjų gyvenamąją aplinką ir viešąją erdvę, o visi kartu turime keisti požiūrį į neįgalųjį žmogų ir skirti maksimalią paramą“, – teigė Seimo narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius