Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 22

Kuriozas: pinigų atsirado, bet Santariškių medikai ir toliau verčiami eiti nemokamų atostogų

Liepos pradžioje Vyriausybė leido su finansiniais sunkumais susidūrusioms sveikatos priežiūros įstaigoms išdalinti 145 mln. litų, tačiau medikai kol kas nepasijuto geriau. Liepos viduryje, kaip ir gegužę, Santariškių klinikų darbuotojai atostogauti išleidžiami tuščiomis kišenėmis. Nemokamų atostogų eina ir laikinasis ligoninės vadovas Kęstutis Strupas.
VUL Santariškių klinikų Plastinės  ir rekonstrukcinės chirurgijos centras
VUL Santariškių klinikų medikai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuo pirmadienio atostogausiantis laikinai Santariškių klinikų direktoriaus pareigas einantis K.Strupas laiko paaiškinimui, kodėl jo vadovaujamos įstaigos medikai tebeverčiami eiti nemokamų atostogų, nerado. Tačiau jo sekretorė patikino, kad nemokamos atostogos ligoninėje – dar ne praeitis.

„Jis labai užimtas, o kitą savaitę jau atostogauja. Pas mus visi be išimties administracijoje eina nemokamų atostogų. Aš pati tikrai einu nemokamų, manau, kad ir direktorius“, – kalbėjo sekretorė.

Tai, kad Santariškių klinikų medikai tebeverčiami eiti nemokamų atostogų, patvirtino ir buvęs Santariškių klinikų gydytojų profesinės sąjungos vadovas, proktologas Paulius Žeromskas.

„Aš, pavyzdžiui, dabar irgi esu nemokamose atostogose. Tuos pinigus davė, bet ar jie mus pasieks, tai čia kitas klausimas“, – neslėpė abejonės medikas.

Pinigai dar ne kišenėje

Valstybinės ligonių kasos (VLK) 15min.lt patvirtino, kad pirmosiomis liepos mėnesio dienomis Vyriausybės priimtas sprendimas paskirti 145,3 mln. litų PSDF rezervo lėšų medicinos įstaigoms dar nėra įgyvendintas.

Gydytojas Paulius Žeromskas
Gydytojas Paulius Žeromskas

Žadama, kad lėšos ligonines pasieks iki mėnesio pabaigos.

„Visi reikiami formalumai dėl PSDF rezervo lėšų bus baigti tvarkyti artimiausiomis dienomis. Jų yra galybė: tai įvairiausios biurokratinės procedūros, kurias būtina atlikti, o tai užtrunka. Realiai gydymo įstaigas PSDF rezervo pinigai pasieks liepos mėnesį. Norime nuraminti: gydymo įstaigoms nėra jokio pagrindo nerimauti. Už pacientams suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas su jomis bus iki galo atsiskaitoma, kaip ir iki šiol, pagal jų pateiktas sąskaitas ir jose nurodytus duomenis“, – teigiama VLK atsiųstame atsakyme.

VLK teigimu,  teisės aktuose yra numatytas 30 dienų atsiskaitymo terminas, tačiau su gydymo įstaigomis yra atsiskaitoma gerokai anksčiau – vidutiniškai per keliolika dienų.

Ar iš gautų pinigų ligoninės atlygins nemokamų atostogų priverstų eiti medikų patirtus nuostolius, VLK pasakyti negali – tai spręs kiekvienos gydymo įstaigos vadovybė.

D.Mikutienė: kompensuoti negalės

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė teigia, kad už nemokamas atostogas medikams nebus atlyginta.

„Vargu ar kompensacijos būtų įmanomos, nes nebūtų lengva įrodyti to priverstinio varymo nemokamų atostogų, nes medikai prašymus rašė savo noru. Žinoma, mes suprantame, kad nėra tokių, kas labai jau norėtų tokių nemokamų atostogų. Jei vis dėlto ligoninės rastų galimybių atsilyginti per priedus, tai būtų sveikintinas dalykas“, – teigė D.Mikutienė.

Vieni medikai ėjo nemokamų atostogų, kiti laukia ir tik dabar, pinigams atėjus, eis mokamų.

Pasak jos, nelygios atostogų sąlygos ligoninėse įneša sumaišties, supriešina medikus tarpusavyje, o dėl to nukenčia ir paslaugų kokybė pacientams. Dėl šios situacijos „darbietė“ kaltina socialdemokrato sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio neveiklumą.

„Situacija yra labai negera ir dviprasmiška. Vieni medikai ėjo nemokamų atostogų, kiti laukia ir tik dabar, pinigams atėjus, eis mokamų. Medikai bus skirtingose situacijose. Tai rodo, kad ministerija labai uždelsė leisdama PSDF lėšas panaudoti tik dabar, nors komitetas tai siūlė daryti dar sausį“, – vertino politikė.

Kaip anksčiau skelbta, pagal 2013 metams sudarytas sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, Santariškių klinikos negavo 23,5 mln. Lt.

Taip padaryta dėl noro 2015 metais įsivesti eurą, šie pinigai negali būti panaudoti dėl fiskalinio deficito problemos. Skaičiuojama, kad gydymo įstaigų biudžetas dėl to šiemet sumažėjo vidutiniškai 11 proc., tai ligonines paskatino ieškoti išeičių. Viena jų – leisti darbuotojus nemokamų atostogų.

Vien per gegužę prašymus atostogauti tuščiomis kišenėmis parašė 350 Santariškių klinikų darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius