Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 15

Kurortinės rezidencijos pirkėjų nebesulaukia

„Parduodami apartamentai“, „Butai su vaizdu į jūrą“, „Parduodami kotedžai“ – pajūrio kurortų gatvėse šią vasarą galima pasijusti it turguje, skirtumas tik tas, jog ant prekystalių čia – nekilnojamasis turtas.
Šventojoje išvystytas projektas „Elija“.
Šventojoje išvystytas projektas „Elija“. / Bendrovės „Baltijos pirkliai" nuotr.

Gausybė įvairaus dydžio ir spalvų skelbimų margina parduodamų pastatų sienas, balkonus, šalia namų įrengiami specialūs reklaminiai stendai. Tačiau būstų pardavėjai neslepia – besidominčių nekilnojamuoju turtu kurorte daug, o perkančiųjų nėra.

Bendrovės „Baltijos pirkliai“, parduodančios Šventojoje pastatytus apartamentus komplekse „Elija“, pardavimo direktorė Lina Mickuvienė neslėpė, kad šiemet dar nepavyko parduoti nė vieno buto. Devynių daugiaaukščių pastatų, kuriuose suprojektuota per 400 butų, projektas pradėtas vykdyti prieš trejus metus. Ekonominio pakilimo metu bendrovei pavyko parduoti nemažai būstų, tačiau ekonominei situacijai staiga tapus itin komplikuota, rasti šeimininkus likusiems butams žymiai sudėtingiau. „Spėjome nemažai parduoti per pakilimą, o dabar žmonės domisi butais, bet laukia“, – sakė L.Mickuvienė.

Paskambina, pasiteirauja buto kainos, kai kurie atvažiuoja pasižiūrėti, pasivaikščioja, bet tuo viskas ir baigiasi – pirkti nepasiryžta, – sakė L.Mickuvienė.

Pasak pardavimo direktorės, šiuo metu pirkėjams siūloma apie 30 butų, viename name esantys apartamentai neparduodami, nes bendrovė nusprendė palaukti geresnių laikų. Šiame komplekse perkant būstą su visa apdaila kvadratinis metras kainuos nuo 5000 Lt. „Kaina priklauso nuo vaizdo pro langą, nuo aukšto – ją sąlygoja daug faktorių. Kaina, palyginti su praėjusiais metais, krito apie 10 proc. Prieš porą metų 1 kv.m kainavo apie 6000–6500 Lt“, – pasakojo pardavimo direktorė.

Pasak L.Mickuvienės, butais Šventojoje domisi maždaug 30–50 metų, didesnes nei vidutines pajamas uždirbantys žmonės. Dauguma būstą perka gavę paskolą. Apartamentų Šventojoje yra įsigiję ir rusai. Pašnekovė neslėpė, kad įtakos būstų pardavimui turėjo ir plačiai pagarsinta žinia, esą statybos šioje vietoje yra nelegalios. Anot jos, nemaloni istorija, nukeliavusi net iki teismų, jau baigta.

Pigiau nei savikaina

Kai kurių bendrovių savininkai teigė butus parduodantys pigiau nei savikaina.
J.Andriejauskaitės nuotr./Kai kurių bendrovių savininkai teigė butus parduodantys pigiau nei savikaina.

Vos įvažiavus į Palangą, Kretingos gatvėje šeimininkų laukia trys nedideli daugiabučiai. Projektą, pavadintą „Tikram gyvenimui“, plėtojančios bendrovės „Pakruojo parketas“ direktorius Žydrūnas Zederštremas teigė, kad šiuo metu butai parduodami už žemesnę kainą nei savikaina. Už 1 kv.m su visa apdaila prašoma 4900 Lt. „Statydami namus orientavomės ne į turistus, o į vietos gyventojus. Užsieniečiai šiais butais nesidomi. Gal buvo koks vieno kito Rusijos piliečio skambutis“, – sakė Ž.Zederštremas.

Bendrovės direktorius neslėpė – projektas išvystytas ne laiku. Prieš tai, per ekonomikos pakilimą, jo  vadovaujamai bendrovei pavyko sėkmingai pastatyti ir parduoti kotedžus Vanagupės gatvėje. „Žmonės dabar ne taip jau blogai gyvena, tačiau labiau išgąsdinti. Šis objektas jiems patinka, tačiau grįžę namo pasiklauso žinių ir persigalvoja. Tiesiog gyventojai dabar nelinkę investuoti į nekilnojamąjį turtą, nors gali suderėti dėl palankios kainos. Manau, net jei bankai teiktų paskolas su mažesnėmis palūkanomis, nei yra dabar, butų vis tiek niekas nečiuptų. Daugelis suvokė, kad bankas – ne geroji mama, o pelno siekianti organizacija“, – kalbėjo direktorius.

Užleido butus nuomininkams

Nidoje, pačiame miesto centre, apartamentus su vaizdu į Kuršių marias siūlančios bendrovės „Baltic vega“ atstovas teigė, kad kol būstų pardavimas vangus, bendrovė rado kitą išeitį – modernius apartamentus nuomoja.

„Laikraščio 15min“ nuotr./Nidoje viliojama įsigyti būstą su vaizdu į Kuršių marias.
Laikraščio 15min“ nuotr./Nidoje viliojama įsigyti būstą su vaizdu į Kuršių marias.

Prisistatyti nepanoręs bendrovės atstovas teigė, kad besidominčiųjų šiais butais netrūksta, tačiau tokių, kurie pasiryžtų investuoti, nėra. „Kokia yra mūsų parduodamų butų kaina, iš manęs neišgirsite, – paslaptingai kalbėjo atstovas. – Mokama ne tik už kvadratinį metrą, bet ir už vaizdą į marias, tai, kad namas ant kalniuko, su terasomis, į kurias galima išsinešti staliuką, foteliukus, maloniaileisti laiką. Butai yra per du aukštus, nedideli, jų plotas siekia nuo 30 iki 70 kv.m.“ Apartamentų nuoma parai čia atsieina 190–320 Lt, brangiau kainuoja butai su vaizdu į marias, terasomis.

Anot „Baltic vega“ atstovo, butais Nidoje ypač domisi rusai, o parduodamų butų kainos per pastaruosius metus čia nukrito apie 10 proc. Tiesa, Juodkrantėje už kai kuriuos parduodamus apartamentus net ir sunkmečiu prašoma įspūdingų sumų – kartais ir iki 15 tūkst. Lt už vieną kv.m.

Kainos – dar mažės

Bendrovės „Ober-Haus“ Klaipėdos regiono vadovas Linas Juozaitis prognozavo, kad rudenį kurortiniai būstai dar atpigs. „Pajūris vasarą atsigauna, dabar būstų pardavėjai dar stengiasi išspausti paskutinę naudą, nuomoja butus, patys jais pasinaudoja per vasarą. O pasibaigus vasarai toks būstas taps nebereikalingas, pasiūla bus dar didesnė. Būstas gali pigti dar 10–15 proc.“, – prognozavo L.Juozaitis.

15min nuotr. /Reklaminiai stendai stūkso šalia pastatų, margina jų sienas ir balkonus, tačiau pirkėjų neprivilioja.

J.Andriejauskaitės nuotr. / Reklaminiai stendai stūkso šalia pastatų, margina jų sienas ir balkonus, tačiau pirkėjų neprivilioja.

Pasak jo, nors būstų pasiūla kurortuose iš tiesų didelė, kainos,  palyginti su didmiesčiais, ten liko pakankamai aukštos. „Dauguma pardavėjų būstą įsigijo per patį piką ir dabar nori jo atsikratyti, ištraukti savo pinigus. Klaipėdoje būstas nuo metų pradžios atpigo trečdaliu, o Palangoje – 10–15 proc. Kurortuose sename name būstą galima įsigyti maždaug už 3500 Lt/kv.m, naujame  – už apie 5000 Lt/kv.m. Būstais besidominčių žmonių yra ir dabar, bet visi laukia rudens“, – aiškino L.Juozaitis. Jis neslėpė, kad jo atstovaujama bendrovė šią vasarą tikėjosi didesnio nekilnojamojo turto pardavimo aktyvumo.

Būstas kurorte – prabangos prekė

Banko „Swedbank“ Finansavimo departamento direktorė Jūratė Gumuliauskienė „15min“ sakė, kad turintieji pakankamai pajamų ir šiuo sudėtingu metu gali gauti paskolą būstui kurorte įsigyti. „Jei pirkėjo pajamos leidžia ir jis turi pradinį įnašą, paskolą galima gauti. Jei objekto, kurį ruošiamasi pirkti, statybos buvo finansuojamos mūsų banko, reikia 5 proc. pradinio įnašo, jei tai ne mūsų banko finansuotas projektas, įnašo reikia didesnio – 30 proc.“, – sakė J.Gumuliauskienė.

Specialistė patarė perkantiems antrąjį, ne tokį būtiną būstą itin įvertinti savo galimybes. „Šiuo metu tai prabangos prekė, tad būtina atsargiai įvertinti, skaičiuoti, žvelgti į priekį, nes darbo užmokestis mažėja“, – sakė J.Gumuliauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius