-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 27

Kurorto sporto salė gąsdina architektus

Daugybę diskusijų sukėlusių arenų statybų aistros užkliudė ir Palangą. Žinoma, kalba eina ne apie kurorto pasiruošimą Europos krepšinio čempionatui, o apie greitai prasidėsiančias sportui skirto objekto statybas, kurios atsieis apie 10 mln. Lt.
Šiuolaikišką salę planuojama statyti Palangos centrinio stadiono teritorijoje.
Šiuolaikišką salę planuojama statyti Palangos centrinio stadiono teritorijoje. / Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr. ir Palangos savivaldybės maketas

Ne vienas tą objektą vadina universalia arena, tačiau Palangos meras Šarūnas Vaitkus skuba pataisyti – tai yra šiuolaikiška sporto salė. Tačiau aiškiau netampa, nes net architektai teigia, kad informacija yra tarsi slepiama.

Lietuvos architektų sąjunga pareiškė susirūpinimą, jog visuomenei svarbaus ir kurorto kaitai didelę reikšmę turėsiančio pastato projektavimo procesas stokoja viešumo. Architektai su nerimu stebi, jų manymu, universalios arenos, kuri planuojama Palangos centrinio stadiono teritorijoje, projektavimo eigą.

Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Gintautas Blažiūnas pripažįsta, kad įstatymiškai neturi prie ko prikibti.

„Viešųjų pirkimų įstatymas leidžia pirkti visuomenei įdomius ir reikšmingus pastatus. Tačiau gali būti perkama katė maiše. Mes net nežinome, kaip pastatas atrodys, su plačiąja visuomene nebuvo išdiskutuota ir taip nukenčia viešasis interesas“, – dėstė G.Blažiūnas.

Architektams nerimą kelia, kad statinys turės svarbią įtaką Palangos miestovaizdžiui, todėl jo architektūrinių, urbanistinių sprendinių kokybei privaloma skirti ypatingą dėmesį.

Architektai siūlė savo paslaugas

Lietuvos architektų sąjunga (LAS) siūlė nutraukti paskelbtą viešųjų pirkimų konkursą, kurio vertinimo vienas svarbiausių kriterijų – projekto kaina, o ne kokybė, ir skelbti architektūrinį-urbanistinį konkursą, siūlė pagalbą jį organizuojant. Tačiau atsakymo nesulaukė.

„Konkursas įvyko, projektas parengtas ir suderintas be realaus viešumo. Labai ribota ir neišsami informacija buvo pateikta Viešųjų pirkimų tarnybos, Palangos savivaldybės tinklalapiuose, bet nebuvo suteiktos galimybės nei profesionalams, nei plačiajai visuomenei, kuri bus tikrasis pastato vartotojas, susipažinti ir pareikšti nuomonę apie konkursą laimėjusios bendrovės „Simper“ parengtą projektą“, – teigė LAS.

Sąjunga ragina inicijuoti projekto viešą pristatymą profesionaliajai bendruomenei, o kartu ir plačiajai visuomenei, nes esą mažai kas matė šio objekto vizualizaciją. 

Reikia krepšininkams

Tačiau Palangos meras Šarūnas Vaitkus nesutiko su architektų priekaištais.

„Universali arena kainuotų šimtus milijonų litų, pas mus bus kur kas paprasčiau –  bus statoma šiuolaikiška sporto salė. Mūsų krepšinio komanda „Naglis-Adakris“ dalyvauja Lietuvos krepšinio lygoje, todėl jai reikia turėti visus reikalavimus atitinkančią salę. Palanga iki šiol tokios neturi, o mokyklų salės neatitinka reikalavimų. Kitas dalykas, universalios salės reikia todėl, kad į mūsų kurortą nuolat atvažiuoja treniruotis krepšinio rinktinės“, – sakė meras.

Pasak jo, daugiau nei 9 mln. Lt kainuosiančios salės statyboms jau yra gautas leidimas. Dalį finansavimo planuojama gauti iš valstybės, taip pat bandoma pritraukti pinigų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

„Stikloido“ nebus

Palangos meras nesutiko su architektų priekaištais, kad informacija apie šį projektą nebuvo vieša.
„Dvidešimt architektūrinių įmonių žiūrėjo viešųjų pirkimų dokumentus šiam objektui statyti. Viskas buvo vieša, kiekvienas galėjo pateikti savo pasiūlymus. Priėmėme pasiūlymą už mažiausią kainą, kurią pateikė ir pagrindė bendrovė „Simper“, nes kitokių kriterijų negalime taikyti”, – kalbėjo Š.Vaitkus.

Meras tikino, kad jokių vadinamų „stikloidų“ nebus, pastatas esą bus pritaikytas prie Palangos kraštovaizdžio – lenktos formos, išorę sudarys medinės konstrukcijos.

Numatoma, kad salėje bus apie pustrečio tūkstančio vietų. Joje bus įrengta net tik aikštelė krepšiniui, salė bus pritaikyta ir kitoms sporto šakoms: tenisui, tinkliniui ir pan. Objektą ketinama pastatyti kitais metais.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius