Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 01

Kurorto vasara žada sunkią žiemą

Nors dabar – atostogų įkarštis, nuotaikas Druskininkuose kiek temdo ir sumažėjęs turistų srautas, ir pasikeitę jų įpročiai. Vasarotojai derasi dėl nakvynės kainos, atsisako papildomų grožio ir gydomųjų procedūrų, trumpina poilsio laiką.
Druskininkai
Druskininkai / Audriaus Bagdono/BFL nuotr.

Pasivaikščiojus po didžiausią Pietų Lietuvos kurortą nesusidaro įspūdžio, kad čia trūksta poilsiautojų, tačiau druskininkiečiai tvirtina, kad šiemet jų gerokai mažiau nei pernai ar užpernai

„Palyginti su praėjusiais metais, turistų šį sezoną atvyksta ketvirtadaliu mažiau. Tačiau lietuvių ir užsieniečių santykis išlieka beveik toks pats. Apie 70 proc. kurorto svečių sudaro Lietuvos piliečiai, likusią dalį – turistai iš užsienio. Tik pastarieji dažniau atvyksta didesnėmis grupėmis“, – LŽ teigė Druskininkų turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Rimantas Palionis.

Anot verslininko, kol kas jam nepavyksta sutaupyti lėšų šaltajam sezonui, nors apgyvendinimo kainas sumažino ir daugelį ūkio darbų atlieka pats. Mažai gelbsti ir tai, kad poilsiautojams siūlomi kambariai už tokią sumą, kokią jie gali sumokėti.Anot jo, per visą 200 metų kurorto gyvavimo istoriją kartojasi ta pati tendencija – ekonomikai pagerėjus poilsiautojai plūsta į Druskininkus, o esant sunkmečiui ši poilsio oazė kiek aptuštėja.

Skaudžiausiai krizė palietė svečių namų savininkus ir privatų apgyvendinimą siūlančius druskininkiečius. Jų verslas balansuoja ant išlikimo ribos.

„Praėjusią vasarą sunkiai galėdavome apgyvendinti visus norinčiuosius, dabar iš 30 kambarių užimtas tik vienas. Džiaugiamės, kad artimiausiu metu atvyks grupė poilsiautojų iš Lenkijos“, – LŽ pasakojo svečių namų „Parko vila“ savininkas Rimantas Markauskas.

Anot verslininko, kol kas jam nepavyksta sutaupyti lėšų šaltajam sezonui, nors apgyvendinimo kainas sumažino ir daugelį ūkio darbų atlieka pats. Mažai gelbsti ir tai, kad poilsiautojams siūlomi kambariai už tokią sumą, kokią jie gali sumokėti – nuo 30 iki 120 litų. „Ne pirmą sezoną atvažiuojantys poilsiautojai dabar apsistoja vos vienai parai, paaiškinę, jog ilgiau pasisvečiuoti neturi galimybių“, – tikino druskininkietis.

Svečiai „reketuoja“

Pačiame kurorto centre esantys svečių namai „Lietuvos eltika“ taip pat stovi pustuščiai. „Žmonės mus tiesiog reketuoja reikalaudami sumažinti kainas. Prašome tik 40 litų už parą, tačiau daugeliui ir tai atrodo prabanga. Geriausia būtų, kad įleistume nemokamai ir dar už kelionę sumokėtume, tačiau, kaip išsilaikyti ir patiems pragyventi. Vien už patalynės ir rankšluosčių komplekto išskalbimą tenka mokėti 12 litų“, – piktinosi administratorė Elvyra Dailydienė.

Linksmiau nusiteikusi „Paežerės vilos“ savininkė Rima Grigienė. Anot jos, palyginti su praėjusiais metais, jiems šį sezoną geriau sekasi. „Kodėl renkasi mus? Gal tai atsitiktinumas, gal lemia suteikiamas privatumas ir aukšta aptarnavimo kokybė už gana nedidelę 75 litų kainą vienam asmeniui“, – teigė R.Grigienė.

Padėtis nėra tragiška

Ne itin nusiminę ir kalbinti kai kurių viešbučių darbuotojai. „Europa Royal Druskininkai“ vadybininkė Justina Stravinskaitė ir „Violetos“ viešbučio direktorė Alma Matulevičienė tvirtino, jog poilsiautojų sumažėjo, bet situacija toli gražu nėra tragiška. „Tačiau jei anksčiau mūsų viešbutyje apsistojantys svečiai mielai užsisakydavo ir papildomų procedūrų, dabar tenkinasi tuo, kas yra tipiniame poilsio pakete“, – dalijosi pastebėjimais A.Matulevičienė.

Pacientų stygiumi nesiskundžia ir Druskininkų gydyklų direktorius Virgaudas Teletavičius: „Kainas truputėlį pakoregavome įvesdami naujus procedūrų kompleksus. Per pastarąsias savaites suteikėme tiek pat procedūrų, kiek ir praėjusiais metais, o per šias dienas netgi daugiau.“ Nedidukė nė dviejų šimtų vietų neturinti sanatorija „Dainava“ pilnutėlė. Visi kambariai užimti.

Anot R.Palionio, prasta situacija konferencinio turizmo sektoriuje. Prieš įsisiautėjant krizei, buvo mados ir prestižo reikalas Druskininkuose rengti konferenciją ir čia pat sveikatintis. Viešbučiai, sveikatingumo kompleksai įsirengė šiuolaikiškas konferencijų sales, kurios dabar stovi tuščios. „Jiems suduotas ne tik finansinis, bet ir psichologinis smūgis“, – tvirtino R.Palionis.

Panaši situacija ir Birštono kurorte. Kad lengviau pavyktų išgyventi sunkmetį, sanatorijoje „Versmė“ paslaugų kainos sumažintos 10–15 proc., o „Karališkoji rezidencija“ pajunta poilsiautojų suaktyvėjimą tuomet, kai paskelbia akciją. Šiuo metu senjorai (nuo 60 metų) už 86 litų mokestį gauna nakvynę vienviečiame kambaryje, trijų kartų maitinimą ir galimybę mėgautis maudynėmis baseine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius