-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 08 17

Kurortų turgavietės kainomis nelepina

Sodo, daržo ar miško gėrybių pasiilgę poilsiautojai kurortų turgavietėse turi iš ko pasirinkti. Tačiau tik vasarą aktyviai lankomuose turgeliuose dirbantys prekeiviai nė neslepia – jų tikslas užsidirbti iš atostogautojų, todėl ir gėrybes dažnai siūlo brangiau nei kitur.
Danutė siūlo įsigyti miško gėrybių jau devynerus metus.
Danutė siūlo įsigyti miško gėrybių jau devynerus metus. / J.Andriejauskaitės nuotr.
Temos: 1 Turgus

Kurortuose veikiančios turgavietės vasarą knibždėte knibžda ir pardavėjų, ir pirkėjų, o žiemą čia įsivyrauja ramuma. Šventosios ir Nidos turgeliai poilsiautojų laukia vos kelis mėnesius – vėlyvą rudenį čia jau tuščia. Palangos turgus atviras ištisus metus, tačiau vasarą čia būna pats įkarštis. Šio turgaus direktorė neslepia, kad per tris vasaros mėnesius pavyksta uždirbti du trečdalius visų metų pajamų.

J.Andriejauskaitės nuotr. /kretingiškis Stanislovas Palangoje prekiauja savo sodo gėrybėm.
Kretingiškis Stanislovas Palangoje prekiauja savo sodo gėrybėmis.

„Palangos turguje už savo gėrybes galiu gauti daugiau nei Kretingoje. Ten gali kone veltui atiduoti, niekas neperka, nes aplinkui Kretingą yra net šešios sodų bendrijos”, – sakė Palangos turguje savo sode užaugintomis daržovėmis prekiaujantis kretingiškis Stanislovas. Prekiauti į kurorto turgų jis atvyko tik antrą kartą ir teigė, jog tuo labai džiaugiasi. Mat Kretingoje už pomidorų kilogramą galima gauti vos porą litų, o Palangoje poilsiautojai negaili ir 5 litų. Brangiau negu Kretingoje jis prašo ir už salierus, cukinijas, kitas gėrybes.

Į Palangą prekiauti miško gėrybėmis 25-erių Danutė atvyksta iš Darbėnų, įsikūrusių už 20 kilometrų nuo Palangos. „Pradedu prekiauti žemuogėmis, o baigiu spanguolėmis. Siūlau visko, ko galima rasti miške. Visa mūsų šeima ir kaimynai renka uogas, grybus, o aš prekiauju. Ir mano senelis, ir tėtis prekiavo, o dabar jau aš. Tai darau jau 9 metus. Žiemą prekiauju daržovėmis”, – šypsojosi jaunoji prekeivė. Mergina teigė per šį laiką užsitarnavusi poilsiautojų palankumą. Kasmet įsigyti mėlynių, grybų, kitų gėrybių pas ją skuba tie patys poilsiautojai.

Pagal gaunamas pajamas vasarą atsigauname, nes jei ištisus metus būtų kaip žiemą, jau seniai Palangos turgų būtume uždarę. Iš vasarą uždirbtų pinigų išsilaikome ir žiemą, – neslėpė S.Vigelienė.

Jau devynerius metus Palangos turguje prekiauja ir gėlininkė Dalia. Ji pasakojo, kad poilsiautojai noriai įsigyja gėlių – palangiškiai jas veža į kapines, o vazonines gėles perka poilsiautojai. Pvyzdžiui, baltarusiai yra pamėgę hortenzijas.

Vasarą turgus klesti

J.Andriejauskaitės nuotr. /Palangos turgus.
J.Andriejauskaitės nuotr. /Palangos turgus.

Turgų valdančios bendrovės „Palangos klevas” direktorė Stasė Vigelienė teigė, kad vasarą turgus pilnas atvykėlių. „Vasarą turgus dirba kasdien, žiemą taip pat, tačiau šaltuoju metų laiku prekeivių būna kur kas mažiau. Ištisus metus čia būna tik drabužių pardavėjai. Jie nėra išsigelbėjimas, bet turime ir juos priimti. Turguje yra 160 prekybos vietų, vasarą visos jos būna užpildytos, o žiemą tik trečdalis. Pagal gaunamas pajamas vasarą atsigauname, nes jei ištisus metus būtų kaip žiemą, jau seniai turgų būtume uždarę. Iš vasarą uždirbtų pinigų išsilaikome ir žiemą”, – neslėpė S.Vigelienė. Turgaus pajamos per metus siekia daugiau nei 200 tūkst. litų, du trečdaliai iš jų gaunami vasarą. „Žiemą daugiau prekeivių susirenka šeštadieniais, tačiau pirkėjų būna mažai. Būna, sulaukiame svečių ir žiemą, turguje galima ir gintaro įsigyti. Tačiau tik vasarą prasideda tikras pagyvėjimas – pats karštymets prasideda nuo Joninių ir tęsiasi maždaug iki Žolinių”, – pasakojo turgaus vadovė.

Vasarą turguje apstu ūkininkų, miško gėrybių prekeivių. Anot S.Vigelienės, šiemet pavienių prekiautojų kaip niekada daug, daugiausia tai atvykėliai iš aplinkinių kaimų, miestelių.

„Poilsiautojai nėra išrankūs, mielai viską perka. Visi itin ieško prekiautojų, kurie patys augina daržoves, vaisius savo soduose. Žinoma, kai palyginu su kainomis kitose turgavietėse, matau, kad pas mus, kaip kurorto turguje, šiek tiek brangiau”, – šypsojosi S.Vigelienė.

Brangi kelionė, brangesnės ir gėrybės

M.Siruso nuotr./Nidos turgelis.
M.Siruso nuotr./Nidos turgelis.

Nedideliame turgelyje gali apsilankyti ir Nidoje poilsiaujantys žmonės. Naglių gatvėje esančioje nedidelėje pavėsinėje pavieniai prekeiviai renkasi tik vasarą. Prieš tai iš Neringos savivaldybės jie gauna leidimą prekiauti. Pasak savivaldybės darbuotojos Ingos Mockevičienės, prašymų leisti prekiauti turgelyje gaunama nedaug – vos 5–6. „Vasarą turgelyje prekiaujama uogomis, daržovėmis, poilsiautojai čia noriai lankosi, nors kainos tikrai nemažos”, – sakė I.Mockevičienė.

Ir iš tiesų: pavyzdžiui,  Klaipėdoje kilogramą slyvų galima nusipirkti vos už porą, Palangoje už 3–4 litus, o Nidoje už nedidelį indelį prašoma 7 litų, didesnis atsieis ir dešimt. Bent dvigubai daugiau čia kainuoja ir obuoliai, kriaušės. Tačiau, anot specialistų, iš kitų miestų atvykusiems prekeiviams brangiau kainuoja ir kelionė iki Nidos turgaus. Jiems tenka mokėti už keltą, 20 litų atsieina ekologijos mokestis.

Neringos kultūros ir  turizmo informacijos centro direktorės pavaduotoja Agnė Palanskytė „15min” sakė, kad iš užsienio atvykę svečiai turgeliu ne itin domisi. „Turistai dažnai klausia, ar yra specializuota duonos parduotuvė, mėsos, pieno, nes gimtinėje jie apsiperka būtent tokiose”, – sakė A.Palanskytė.

Statys naują turgų 

M.Siruso nuotr./Avietės.
M.Siruso nuotr./Avietės.

Šventojoje prekeiviai kol kas renkasi į kadaise čia buvusio turgaus vietą. Įteisinto turgaus šiame kurorte nėra. Pasak Šventosios seniūno Eugenijaus Čilinsko, šiuo metu tvarkomi įvairūs turgaus dokumentai, inventorizuotos patalpos. „Stovi tik senas sandėliukas, nėra nei paviljono, nieko. Reikės projektuoti ir statyti naują, šiuolaikinį turgų, kad būtų galima prekiauti ir žuvimis, nes ketinama atstatyti Šventosios uostą. Visa tai yra kelerių metų perspektyva”, – sakė seniūnas. Pasak jo, vasarą turgelyje savo užaugintomis daržovėmis, kaimiškais produktais prekiauja keletas moterų. Poilsiautojai čia gali įsigyti uogų, vaisių.


Vaisių ir daržovių kainos turguose:

                       Palanga                       Nida                  Klaipėda

Braškės            8 Lt (0,5 kg)           10 Lt (0,5 kg)           -
Obuoliai            1–2 Lt/kg                 4–5 Lt/kg                1–2 Lt/kg
Slyvos               3-4 Lt/kg                  7–14 Lt (mažas,    2 Lt/kg

                                                        did. indelis)

Šilauogės         4,40 (250g)           5 Lt (apie 250 g)     4 Lt (250 g)        
Gervuogės        8 Lt/l                       6 Lt (apie 250 g)     6–7 Lt/l
Agurkai              2 Lt/kg                    3 Lt/kg                       1,5– 2 Lt/kg
Agrastai            -                               8 Lt/l                           2–3 Lt/l

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius