-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 03

Kuršių mariose nuskendusio kurėno tragediją išgyvenę vyrai: viskas vyko tarsi filme

Antradienį į Nacionalinės ekspedicijos sąskrydį plaukusią kurėno įgulą ištiko filmo vertas scenarijus. Dar rytą iš Smiltynės išplaukę ir nuotraukose įsiamžinę vyrai po keleto valandų per akimirksnį buvo užklupti audros, kuri vartė laivą, o trys vyrai atsidūrė vandenyje. Du iš jų išgelbėti, o laivo kapitonas, Lietuvos jūrų muziejaus Laivybos istorijos skyriaus istorikas, kurėno žinovas Romaldas Adomavičius dingo. Jo kūnas kol kas nerastas.
Antradienį ryte visi trys vyrai įmažinti išplaukiantys kurėnu į Kauną, tačiau juos užklupo netikėta audra, pasibaigusi nelaime.
Antradienį ryte visi trys vyrai įamžinti išplaukiantys kurėnu į Kauną, tačiau juos užklupo netikėta audra, pasibaigusi nelaime. / Jūrų muziejaus nuotr.

Antradienio rytą R.Adomavičiaus žmona įamžino visus tris vyrus, plaukusius kurėnu į Kauną. Niekas nė neįtarė, koks audringas likimas jų laukia jau netrukus.

Laivu plaukusiems ir košmarą patyrusiems Jūrų muziejaus darbuotojams, 33 metų Aurimui Rumšai ir 32 metų Daumantui Kiulkiui, prireiks laiko atsigauti nuo patirto šoko. Abu juos iš vandens ištraukė gelbėtojai. Šiuo metu jie turi nedarbingumą.

Anot Jūrų muziejaus atstovės Ninos Puteikienės, abu jie jaučiasi neblogai, tačiau patyrė šoką.

„Kalbėjau su Aurimu, jis papasakojo, kaip viskas įvyko. Abu vyrai turi būti griežtam režime, Aurimui ranka subintuota, šlubuoja. Su Daumantu nekalbėjome, direktorė bendravo su mama. Sakė, Daumantas sugeba ir pajuokauti: „Guliu vandeny, žiūriu mano duona plaukia pro šalį“, – pasakojo N.Puteikienė.

Ji taip pat BNS sakė, kad iš kurėno mėginta semti vandenį kibirais. Be to, abu išgyvenusieji dėvėjo gelbėjimosi liemenes, o R.Adomavičius jos apsivilkęs nebuvo.

Aurimas Rumša kolegoms pasakojo, kad išplaukus iš uostelio viskas ėjosi puikiai, tačiau netrukus po vidurdienio, apie 13 valandą, laivas netikėtai pateko į sūkuringą audrą.

„Mums Smiltynėje būnant audra kilo per akimirką, tokie gūsiai, sūkuriai, medžius pradėjo sukti ir lankstyti. Vyrai ėmėsi visų priemonių, kad kurėną nukreiptų į krantą su bure, užvedė variklį. Suprato, kad pateko į bėdą. Kurėnas nesidavė valdomas... Paskutinis dalykas – išmetė inkarą, tikėdamiesi, kad laivą vėjas pasuks taip, kad banga eis ne į šoną, o kurėnas galės plaukti su banga, bet variklį užpylė ir nepavyko pasukti. Laivas buvo parblokštas ant šono, vyrai atsidūrė vandenyje, Romas toliausiai. Aurimas sakė, kad užtruko, kol išsikrapštė iš takelažo, virvių laive daug.

Aurimas metė Romui krancą – paminkštinimą, kai laivas švartuojasi, kad nesusidaužytų, bet Romas nepagavo ir greit pranyko. Laivą, kol vyrai buvo vandenyje, vėjas apvertė tris kartus. Antrą kartą Daumantas atsidūrė po laivu, galiausiai apsiglėbė mažąjį stiebą ir nuplaukė nuo laivo, laikėsi už jo alkūnėmis. Aurimas liko ant laivo, kuris trečią kartą buvo apverstas dugnu į viršų. Jis visą laiką buvo užsikabinęs už dugno, kuris kriaukliuotas. Banga jį nunešdavo, jis vėl užropodavo... Čia kaip filmuose... Laimė, džinsų kišenėje turėjo iphon'ą, drėgmei atsparų, išsikvietė gelbėtojus“, – pasakojo N.Puteikienė.

Nelaimė įvyko apie 3,4 km nuo Ventės rago. Po mažiau nei valandos prie vyrų priplaukė gelbėtojai ir įtraukė vyrus.

Bangos galėjo siekti apie du metrus, pasieniečiai plaukdami kateriu „Boomeranger“ sudėtingomis oro sąlygomis rizikavo savo gyvybėmis.

Gyvo rasti nebesitikima

Inkaruotas laivas šiuo metu tebėra nelaimės vietoje. Ten dirba ir narai, ieškantys R.Adomavičiaus kūno.

„Dabar esame vietoje, Klaipėdos PAGD narai su pasieniečių laivu bandys žvalgyti teritoriją ir bandys nerti“, – BNS sakė PAGD Klaipėdos pajėgų valdymo skyriaus viršininkas Vaidas Masiliauskas.

Jis sakė, kad dingusiojo kūno bandys ieškoti trys narai.

Karinės jūrų pajėgos atnaujinti paieškos nesiruošia. „Šiuo metu nesiruošiame atnaujinti paieškos operacijos, pagal esančią metodiką, tiek laiko išbūti vandenyje ir išlikti gyvam yra praktiškai neįmanoma“, – BNS trečiadienį sakė Karinių jūrų pajėgų atstovas komandoras leitenantas Ramūnas Kažerskas.

Tam, kad galėtų būti atnaujinta gelbėjimo operacija, reikia gauti kažkokių faktinių įrodymų, kurie leistų daryti prielaidas, kad žmogus dar yra gyvas.

Romaldas Adomavičius – žinomas istorikas

R.Adomavičius Klaipėdos jūrų muziejaus Laivybos istorijos skyriuje ėjo vyriausiojo muziejininko-istoriko pareigas.

Jis buvo muziejaus plaukiojančio eksponato – kurėno – kapitonas.

R.Adomavičius 1978 metais baigė Vilniaus universiteto Istorijos fakultetą, vėliau išvyko dirbti į Klaipėdą.

R.Adomavičius dar 1989 metais prisidėjo prie pirmojo Jūrų muziejaus kurėno nuleidimo į Kuršių marias.

Jo žmona ir sūnus taip pat dirba Jūrų muziejuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius