-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 06

Kuršių nerijoje darbą pradėjo reindžeriai

Nuo kovo Kuršių nerijos nacionaliniame parke darbą pradėjo reindžeriai – šeši valstybiniai saugomų teritorijų pareigūnai, kurie konsultuos vietos gyventojus ir parko lankytojus, stebės aplinką, ves ekskursijas.
Kuršių nerijos parke darbą pradeda reindžeriai.
Kuršių nerijos parke darbą pradeda reindžeriai. / nerija.lt nuotr.

Reindžerį parke bus galima atpažinti pagal specialią aprangą, kurią žymi skiriamieji ženklai su Kuršių nerijos nacionalinio parko simbolika.

Parko arba miško reindžeris – tai žmogus, kurio funkcija nacionalinių, ir regioninių parkų apsauga. Ši pozicija skirtingose šalyse skirtingai vadinama, tačiau „Reindžerio“ pavadinimas naudojamas daugelyje pasaulio šalių. Juos galima sutikti ir pas mūsų kaimynus – Llatvius. Įprastai teigiama, kad reindžerio funkcijas atliekantis žmogus padeda apsaugoti žmones nuo žmonių, žmones nuo gamtinių išteklių ir gamtinius išteklius nuo žmonių. Parko reindžerio profesija apima keletą dalykų, todėl parko reindžeriai turi turėti įvairiapusių gebėjimų.

Pirmieji parko reindžeriai atsirado dar devyniolikto amžiaus antroje pusėje, kartu su pirmaisiais nacionaliniais parkais JAV – Yosemite ir Yellowstone. Įkūrus parkus, federalinė valdžia pastebėjo, kad įstatymai be teisėsaugos parkuose neveikia. Todėl netrukus keletui vietinių vyrų buvo suteikta teisė palaikyti tvarką parke ir išvengti vyravusio chaoso. Iš visų šių vyrų, dirbusių Yellowstone geriausiai žinomas kalnų žmogus Harry Yount, buvęs civilinio karo kareivis.

Šiuolaikinių parkų reindžerių pareigos įvairios ir skirtingos kaip ir parkai, kuriuose jiems tenka dirbti. Tačiau kad ir kokia specializacija bebūtų, pagrindinis reindžerių tikslas – išsaugoti parko  vertybes ateities kartoms ir šviesti lankytojus. Būtent tai ir yra įgyvendinama taikant skirtingas reindžerių vykdomas funkcijas.

Kai kuriose šalyse reindžeriai dirba kaip dispečeriai. Jie atsakingi už pagalbos skambučius, taip pat komunikuoja su kitas funkcijas atliekančiais reindžeriais, kaip pavyzdžiui atsakingais už teisėsaugą ar gaisrų gesinimą. Parko dispečeriai suteikia būtiną informaciją skambinančiam nukentėjusiajam, kol atvyksta pagalba. Parko dispečeriai taip pat atsakingi už parko teritorijoje veikiančias pagalbos sistemas, tokias kurios įspėja apie pasiklydusius lankytojus parko teritorijoje ar kilusius gaisrus.

Reindžerystės principai Lietuvoje – naujiena. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos, atsižvelgdama į tai, kad saugomose teritorijose daugiau ar mažiau aplinkos apsaugos kontrolę vykdo keletas institucijų, kurių kompetencija nėra aiškiai atskirta, dėl ko saugomų teritorijų pareigūnų vykdoma kontrolė kelia didžiausią įtampą saugomose teritorijose, priėmė sprendimą saugomose teritorijose pradėti diegti, prevencija pagrįstus reindžeriško darbo principus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius