-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 17 /14:23

Kuršių nerijoje, Kaliningrado srityje netoli Nidos, į jūros krantą išmesti teršalai, primenantys parafiną

Kaliningrado žiniasklaida praneša, kad Zelenogradske, Kuršių nerijoje, į jūros krantą išmesta sankaupų, primenančių parafiną. Jos driekiasi kelios dešimtys kilometrų nuo Lietuvos sienos.
Sankaupos pajūryje, primenančios parafiną
Sankaupos pajūryje, primenančios parafiną / kaliningrad.kp.ru nuotr.

Kaliningrado mokslininkai sutrikę, jie kol kas tik spėlioja, iš kur pakrantėje atsirado šviesi puri masė, labai panaši į parafiną.

Sankaupų dydis – gana įspūdingas, jos siekia 20–30 cm. Tokia neaiškios medžiagos, panašios į parafiną, juosta tęsiasi ištisus kilometrus. Zelenogradsko gyventojai spėlioja, kas tai: naftos produktai ar gamtos išdaiga.

Vietiniai gyventojai juokauja, kad iš dangaus nusileido ateivis ir „pridirbo“.

Jūrų muziejaus „AtlantNIRO“ mokslinis bendradarbis Jefimas Kukujevas sako, kad į pakrantę išmesta masė kiek panaši į medūzas. Vis dėlto, jo nuomone, tai ne gyvis, o cheminės reakcijos rezultatas. Tačiau mokslininkas siūlo neskubėti ir palaukti tyrimų rezultatų.

Kaliningrado žiniasklaida praneša, kad panašių sankaupų rasta ir kituose pajūrio miestuose.

Lietuvos specialistai apie šiuos teršalus nežino

Pakalbinti Klaipėdos aplinkos apsaugos departamento Neringos miesto agentūros darbuotojai teigė apie teršalus Lietuvos teritoriniuose vandenyse ar Kuršių nerijos pakrantėje nieko nežinantys. Tokią informaciją pirmąkart iš 15min.lt išgirdo ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos vadovas Tomas Tukačiauskas.

Jis sakė, jog pasitvirtinus, kad Kuršių nerijos pakrantėje yra parafino dalių, tai būtų jau ne pirmas toks atvejis. Departamento specialistai dar šią žiemą graibstė parafino gabalus ir skystą šios neorganinės medžiagos masę iš Lietuvos pajūrio. „Pasitaiko atvejų, kai pajūryje aptinkame parafino. Tikėtina, kad jis gali būti išmestas iš praplaukiančių laivų, kitas įtarimas, kad atkeliauja iš naftos gręžinio. Šių metų pradžioje Kuršių nerijos pakrantėje buvo rasta medžiagos ir nustatyta, kad tai parafinas“, – sakė T.Tukačiauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius