-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 08

Kuršių nerijoje – UNESCO ekspertai

Kuršių nerijos nacionaliniame parke vieši du Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) Pasaulio paveldo centro ekspertai
Kuršių nerijoje vieši UNESCO ekspertai.
Kuršių nerijoje vieši UNESCO ekspertai. / Neringos sav. nuotr.

Jie deleguoti jungtinei stebėjimo misijai Kuršių nerijoje.

Šios misijos tikslas – apsvarstyti šios išskirtinės vietovės išsaugojimo galimybes, atsižvelgiant į grėsmes, susijusias su plėtra ir smėlio kopų erozija bei peržiūrėti Kuršių nerijos išskirtinės visuotinės vertės aprašo projektą.

Prieš atvykdami į Lietuvą UNESCO specialistai Eeva Ruoff ir Gerald Collin lankėsi Kaliningrado sričiai (Rusijos Federacija) priklausančioje Kuršių nerijos dalyje. Ten ekspertai buvo supažindinti su juridiniais ir instituciniais nacionalinio parko valdymo ir apsaugos aspektais, domėjosi kopoms kylančiomis grėsmėmis, aiškinosi situaciją dėl turistinės ekonominės zonos projektų Rusijos dalyje.

Ekspertų vizitui ir susitikimams Lietuvoje numatytos gruodžio 7 ir 8 dienos. Lietuvos pusėje UNESCO ekspertai apžiūrėjo Kuršių nerijos apsauginį kopagūbrį, lankėsi Naglių gamtos rezervate, vėliau susitiko su Neringos bendruomenės bei nevyriausybinių organizacijų atstovais.

Pasak ekspertės Gerald Collin, vizito metu siekiama apsitarti dėl bendro Kuršių nerijos išskirtinės visuotinės vertės aprašo, kuriuo ateityje būtų naudojamasi kaip vietovės valdymo ir išlaikymo pagrindu.

Kuršių nerijos nacionalinis parkas – tai saugoma teritorija, apimanti lietuviškąją Kuršių nerijos sausumos dalį kartu su Kuršių marių ir Baltijos jūros pakrante. Visa Kuršių nerija – tai 98 km ilgio pusiasalis, kurio pietinė dalis priklauso Rusijos Federacijai. Nacionalinis parkas Lietuvos dalyje įkurtas 1991 m., kiek ankščiau – 1987 m. – Rusijos Federacijoje įkurtas nacionalinis parkas „Kuršskaja kosa”. 2000 m. gruodžio 2d. Kuršių nerija, kaip bendras dviejų valstybių objektas, įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Sukako dešimt metų, kai Kuršių nerija buvo įtraukta į Pasaulio paveldo sąrašą. Dviejų valstybių administruojama Kuršių nerija į Pasaulio paveldo sąrašą buvo įrašyta kaip „kultūrinis kraštovaizdis“ – darnaus gamtos ir žmogaus veiklos pavyzdys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius