Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 15

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorei – papeikimas

Dėl netinkamai įgyvendintų gaisrų prevencijos priemonių Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcijos vadovei Aušrai Feser skirta nuobauda – papeikimas.
Kuršių nerija po gaisro
Kuršių nerija po gaisro / Nojaus nuotr.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) direktorės pareigas einančios Rūtos Lapinskienės įsakymas dėl nuobaudos pasirašytas liepos pradžioje, BNS informavo A.Feser.

KNNP direkcijos vadovė tvirtino, kad gavusi nuobaudą ji nesulaukė siūlymo pasitraukti iš pareigų ir pati tokios galimybės nesvarsto.

„Kol kas negirdėjau dar tokio (siūlymo – BNS), pati turėčiau nebent svarstyti“, – sakė A.Feser.

VSTT skirti nuobaudą A.Feser įpareigojo Aplinkos ministerijos sudaryta komisija, tyrusi balandžio 25-ąją Kuršių nerijoje kilusio gaisro aplinkybes.

Komisija konstatavo, kad antžeminė automatinė miško gaisrų stebėjimo sistema, už kurios įjungimą atsakinga KNPP direkcija, balandžio 25-ąją neveikė. Taip pat konstatuota, kad visais trimis KNNP nurodytais telefono numeriais tuo metu niekas neatsiliepė, nors prie jų turėjo būti nuolat budima.

Tragedija Kuršių nerijai būtų tai, jei Aušra paliktų Kuršių neriją, o gaisras šiuo atveju tikrai nėra tragedija ir nebuvo, – sakė A.Baškytė.

Komisija taip pat siūlė tirti tuometinės VSTT vadovės Rūtos Baškytės darbą užtikrinant Kuršių nerijos miškų priežiūrą ir priešgaisrinę kontrolę. Jai nuobauda nebuvo skirta, tačiau nuo liepos 1-osios R.Baškytei nebuvo pratęsta kadencija – ji tarnyboje liko eiti vyriausiosios patarėjos pareigas.

Aplinkos ministerija VSTT vadovo konkursą žada skelbti artimiausiu metu. R.Baškytė antradienį BNS patvirtino, kad ketina dalyvauti konkurse.

R.Baškytė taip pat sakė, kad A.Feser skirti griežtesnės nuobaudos – griežto papeikimo ar atleidimo iš darbo – nebuvo pagrindo.

„Sprendimą priėmiau ne aš, o dabartinė direktorė. Bet jam labai pritariu. Nes tragedija Kuršių nerijai būtų tai, jei Aušra paliktų Kuršių neriją, o gaisras šiuo atveju tikrai nėra tragedija ir nebuvo“, – sakė A.Baškytė.

Gaisras Kuršių nerijoje kilo balandžio 25 dieną, bendras išdegusio miško plotas sudaro 117,6 hektarų.

Direkcijos specialistai, vadovaudamiesi aplinkos ministro patvirtinta žalų skaičiavimo metodika, nustatė, kad žala gamtai dėl išdegusių kalnapušių siekia 45 mln. litų.

Apdegusias kalnapušės rengiamasi parduoti kaip biokurą, kol kas aiškinamasi, koks gaisro teritorijoje esančios medienos tūris. A.Feser teigimu, galėtų būti parduota keliasdešimt tūkstančių kubilių metrų medienos, vieno kubinio metro kaina turėtų siekti apie 14 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius