Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 06

Kviečia pažinti knygos gimimo procesą

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti I.Simonaitytės bibliotekoje penktadienį pristatoma edukacinė programa „Tu gali sukurti knygą“. Programa skirta ne tik rašantiems ar skaitantiems, bet ir visiems mylintiems tarp popieriaus lapų paslėptą žodį ir vaizdą.
Dėl sumažėjusio finansavimo šiemet bibliotekos pasipildys nedaugeliu naujų leidinių.
Bibliotekoje susirinkę specialistai pasakos ir demonstruos, kaip gimsta knyga / J.Andriejauskaitės nuotr.

Leidykla „Druka“  jau trečiąkart kviečia į leidybos tobulinimui skirtą renginį.

Dailininkės Sigutės Chlebinskaitės sumanyta kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“ gimė 2001 m. Vilniaus knygų mugėje ir tapo neatskiriama kasmet rengiamos mugės dalimi. 2007 metais pabuvojusi Turino knygų mugėje ir pradžiuginusi Italijos skaitytojus, 2008 m. ji pradėjo savo keliones po Lietuvą. Apsilankiusi įvairiuose miestuose ir miesteliuose, šį kartą susipažinti su knygų kūrimo paslaptimis kviečia Klaipėdos gyventojus ir svečius.

Į Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti skirtą programą susirinkę žinovai atskleis ne vieną knygos kūrimo paslaptį. Kūrybinių valandų metu kirilicos rašto istoriją pristatys Tatjana Timčenko, Vilniaus universiteto rankraščių skyriaus vedėja. Apie knygos gimimo kelią pasakos Sigutė Chlebinskaitė. Bus pristatytas jos ir fotografo Vaidoto Aukštaičio sukurtos J. W. Goethes knygos „Pasakos“ pavidalo kelias nuo rankraščio iki spaustuvės.

Renginio metu dalyiai galės paliesti medžiagas: spaudos formas, dažus, arctic paper popieriaus rūšis, auksavimo priemones.

Vaidotas Aukštaitis papasakos apie savo fotografijas, sukurtas pinhole technika ir parinktas publikuoti minėtoje knygoje. Po renginio planuojama eksponatus pristatyti I. Simonaitytės viešosios bibliotekos parodos erdvėje.

Renginio metu taip pat bus aptariama Hans Peter Willberg Friedrich Forssmann knyga „Pirmoji pagalba tipografams“ – pirmas tokio pobūdžio mokomasis leidinys lietuvių kalba.

Neregių knygų pasaulį pažinti pakvies Vytautas ir Audronė Gendvilai. Jie ne tik papasakos apie Brailio rašto istoriją, bet ir padės kiekvienam norinčiam atsispausdinti tekstą Brailio raštu.

Pristatydama kirilicos krašto istoriją, Tatjana Timčenko supažindins, kokios būna rašymo sistemos, kaip jos vystosi, kaip ir kada atsirado slaviškosios abėcėlės (kirilica ir glagolica), kaip susiformavo dabartinė rusų kalbos abėcėlė, ir kaip ji buvo pritaikyta lietuvių kalbai.

I.Simonaitytės biblioteka.
I.Simonaitytės biblioteka.

Knygų kūrimo paslaptimis dalinsis kaligrafas Mindaugas Petrulis ir iliustratorė Jurga Šarmavičiūtė – jų padedami visi galės sukurti bendrą sukarpytų puslapių knygą.

Renginio metu taip pat bus atidaryta Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos vizualiojo dizaino katedros studentų paroda „Minties ekologija“.

Knygai skirtas renginys Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vyks penktadienį nuo 10.30 iki 16.30 val.

Programa

10.00 – Atidarymas

10.30 – 12.00 Vaidotas Aukštaitis, Sigutė Chlebinskaitė „Knygos kelias nuo rankraščio iki spaustuvės“. J. W. Goethes „Pasakos“ knygos sukūrimo   etapų ir medžiagų pristatymas. Sigutė Chlebinskaitė „Tipografijos paslaptys“. Leidinio „Pirmoji pagalba    tipografams“ aptarimas ir dažniausiai sutinkamų  maketavimo klaidų pristatymas.
  
12.00–13.00 Pietų pertrauka

13.00–14.00 Vytautas Gendvilas, Audra Gendvilienė. Brailio raštas.
  
14.00–15.00 Tatjana Timčenko (VU bibliotekos Restauravimo skyriaus vadėja). Kirilicos rašto istorija.
  
15.00–16.30 Lidija Kuklienė. Parodos „Minties ekologija“ atidarymas. Mindaugas Petrulis. „Ką padarė plunksna“.  Dalyviai kurs kaligrafines knygos asociacijas.

15.05–16.30 Jurga Šarmavičiūtė, Sigutė Chlebinskaitė. „Ką padarė žirklės“. Visi dalyviai kurs bendrą knygą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius