-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 17 /20:56

Kyla įspūdis, kad VSD riboja pareigūnų galimybes liudyti Seimo komisijai, sako V. Bakas

Pranešėjo informaciją apie Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovų veiksmus besiaiškinanti Seimo komisija nesulaukia prašomų atsakymų iš žvalgybos pareigūnų, kyla įspūdis, kad jų galimybes liudyti riboja pats departamentas, sako komisijos vadovas Vytautas Bakas.
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
VSD pranešėjas Tomas Gailius seime

„Susidaro įspūdis, kad VSD savo pareigūnams riboja galimybes liudyti komisijoje apie svarbias aplinkybes – suteikiamos tam tikros instrukcijos – labai keista, žmonės ateina instruktuoti, paruošti. Be abejo (nesulaukiame prašomų atsakymų – BNS)“, – BNS trečiadienį po uždaro komisijos posėdžio sakė V. Bakas.

Komisija, tirianti VSD pranešėjo Tomo Gailiaus informaciją apie departamento vadovų veiksmus tikrinant tuomet į prezidentus kandidatavusio Gitano Nausėdos aplinką, trečiadienį išklausė VSD taip pat ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų liudijimus.

Vis dėlto V. Bakas sako negalintis atskleisti jų detalių, kadangi didžioji dalis pateiktos informacijos yra slapta, susijusi su abiejų institucijų veikla – jis žada, kad komisija sieks bent dali jos išslaptinti po to, kai parengta išvada. V. Bakas tikisi, kad komisija „bent dalį išvadų“ pateiks iki kovo 1-osios.

„Tie liudijimai komisijai buvo svarbūs, buvo pateikta nemažai informacijos, kuri iki šiol komisijai ir visuomenei nebuvo prieinama“, – kalbėjo jis.

Politikas taip pat tvirtino, kad komisijai trečiadienį pateikta STT pareigūno informacija ne visiškai sutampa su ankstesniais dabartinio ir buvusio tarnybos vadovų Lino Pernavo bei Žydrūno Bartkaus liudijimais.

Pasak buvusių prokurorų, STT atliko devynis mėnesius trukusį kriminalinės žvalgybos tyrimą, kuri buvo nutrauktas nenustačius nusikalstamos veikos požymių. Pranešėjas laikosi pozicijos, kad kriminalinės žvalgybos tyrimas turėjo vesti į ikiteisminį tyrimą.

Ž. Bartkus komisijai anksčiau tvirtino, kad patikrinus T. Gailiaus informaciją, nusikaltimo požymių nenustatyta, todėl vykdytas kriminalinės žvalgybos tyrimas ir neperaugo į ikiteisminį. Tuo metu L. Pernavas gruodžio pabaigoje savo pateiktos informacijos tvirtino negalintis komentuoti, kadangi tai uždaro posėdžio medžiaga. Komisija prašė STT ją išslaptinti.

„Kol kas suabejoti Žydrūno Bartkaus liudijimais aš neturiu jokių intencijų, aš jais neabejoju, neturiu pagrindo, kaip ir pono Lino Pernavo, bet prieštaravimų tarp jų liudijimų yra, prieštaravimų, kurie kelia tam tikrą susirūpinimą komisijai. Mūsų darbas bus tuos prieštaravimus pašalinti, aš tikiuosi, kad ir pati STT, dabartinė vadovybė, bendradarbiaus“, – teigė V. Bakas.

Pranešėjo perduota medžiaga Seime buvo pradėta nagrinėti dar praėjusią kadenciją. 2019 metais T. Gailius kreipėsi į V. Baką, apskųsdamas savo vadovus dėl galimai neteisėtos veiklos.

Ši istorija aprašyta tyrimų žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“.

Rengs klausimus G.Nausėdai, kvies štabo atstovus

V. Bakas taip pat sakė, kad artimiausiu metu komisija pradės rengti klausimus G. Nausėdai, iki sausio pabaigos laukia ir žvalgybos kontrolieriaus išvadų – jis komisijos pavedimu aiškinasi, kiek tuometinio kandidato į prezidentus rinkiminėje komandoje buvusių asmenų buvo tikrinti, kokia informacija apie juos buvo perduota.

Anot jo, komisija į kitą posėdį kvies buvusią G. Nausėdos štabo vadovę ir buvusią Prezidentūros kanclerę Algę Budrytę, buvusį SEB banko verslo klientų vadybininką Joną Vaičaitį.

„Žurnalistiniame tyrime jis įvardijamas kaip žmogus, iš esmės prašęs tam tikrų didelių verslo įmonių vadovų finansinės paramos“, – sakė V. Bakas.

Laikinajai Seimo komisijai jau liudijo buvę ir esami prokuratūros, STT vadovai, taip pat savo tapatybės nusprendęs nebeslėpti pranešėjas, buvęs vienos iš VSD valdybos viršininkas T. Gailius.

T. Gailius liudydamas komisijai patvirtino dirbdamas žvalgyboje matęs informacijos dėl galimai neskaidraus 2019 metų prezidento rinkimų kampanijos finansavimo, bet konkretaus kandidato neišskyrė.

Taip pat T. Gailius sakė įtaręs, kad jo vadovai galėjo padaryti drausminį pažeidimą ar net nusikaltimą, kai 2018-aisiais pavedė tikrinti G. Nausėdos aplinką ir galimai perdavė patikrinimo rezultatus tretiesiems asmenims, neturintiems teisės dirbti su įslaptinta informacija. Todėl T. Gailius teigė ir kreipęsis į politikus bei tapęs pranešėju.

Po T. Gailiaus liudijimo VSD pakartojo, jog tikrindami G. Nausėdos aplinką laikėsi įstatymų.

2023 metų pradžioje išleistoje knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“, kurios dalis turinio yra paremta T. Gailiaus pasakojimais, yra keliami klausimai dėl G. Nausėdos rinkimų kampanijos finansavimo skaidrumo.

G. Nausėda atmeta įtarimus dėl galbūt neskaidraus kampanijos finansavimo, taip pat tvirtina esantis pasiruošęs atsakyti į komisijos klausimus raštu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius