-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 22 /19:22

Kylant Minijos lygiui, ties Priekule ir Kartena pasiektas stichinis vandens lygis, kai kur apsemti keliai

Klaipėdos rajono savivaldybė penktadienį pranešė, kad tirpstant sniegui ir kelias dienas iš eilės nesiliovus krituliams, Minijos upės lygis vėl kyla.
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotrauka
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotrauka

„Priekulės seniūnijoje jau yra apsemtų kelių, viešųjų erdvių, kai kur iki daugiabučių liko vos keletas metrų, o pats upės vandens lygis artėja prie stichinio. Situacija atidžiai stebima tiek Savivaldybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro, tiek atsakingų tarnybų. Jei prireiks, pagalba gyventojams bus teikiama ir per šventes“, – buvo rašoma savivaldybės interneto svetainėje.

Tačiau, pasak savivaldybės, pats vanduo kyla lėtai – mažiau nei 1 cm per valandą. Iki Lankupių šliuzo viršaus trūksta dar apie 40 centimetrų, atvertos galerijos, tad situacija kontroliuojama. Iki pylimų viršaus trūksta dar apie 180 cm, tad kol kas grėsmės, jog jie bus pralaužti – nėra.

Pamatyti, kaip atrodė patvinusi Minija lapkričio mėnesį, galite galerijoje žemiau.

Remiantis naujausiais duomenimis, vandens lygis Minijos upėje ties Priekule siekia 560 cm.

Stichinis vandens lygis taip pat stebimas Šyšoje ties Šilute (313 cm), Leitėje ties Kūlynais (247 cm) ir Minijoje ties Priekule (560 cm).

Pavojingi vandens lygiai ir toliau stebimi Akmenoje-Danėje ties Kretinga (420 cm), Minijoje ties Lankupiais (825 cm) ir Minijoje ties Priekule (560 cm).

Remiantis naujausiais duomenimis, stichinis vandens lygis jau pasiektas ir Minijoje ties Kartena (520 cm).

„Situacija yra atidžiai stebima seniūnijos, civilinės saugos specialistų, tarnybų“, – teigia savivaldybė.

Dėl kylančio vandens Priekulės seniūnijoje apsemtas rajoninio kelio Dituva–Priekulė–Dreižiai ruožas Luko Priekulio gatvėje ties Piktvardės upeliu, taip pat rajoninis kelias link Šilutės – Priekulė–Stragnai II. Apsemti ir vietinės reikšmės kelių ruožai – Šilų ir Protnešių gatvės Būdviečių kaime, Lankų gatvė Voveriškių kaime. Taip pat ir viešosios erdvės – Priekulės Vingio parkas, prieigos prie Vymerio tilto. Labai prašome gyventojus pasirinkti kitas judėjimo kryptis!

Sendvario seniūnijoje situacija geresnė nei per pirmąjį potvynį, tačiau ji nuolat stebima seniūnijos ir tarnybų, visi pasiruošę veikti. Purmaliuose ties pylimu jau pastatytas siurblys, pumpuojantis vandenį, tad situacija kontroliuojama.

Kitose seniūnijose didesnių problemų neužfiksuota.

„Gyventojų prašome pasirūpinti savo ir artimųjų saugumu, o esant kritinei situacijai, kai reikalinga evakuacija, skambinti Bendruoju pagalbos centro telefonu 112“, – prašo savivaldybė.

Minija buvo pakilusi ir lapkritį. Nuo lapkričio 11 dienos Klaipėdos rajono savivaldybės mero posėdžio potvarkiu paskelbta savivaldybės lygio ekstremalioji situacija Klaipėdos rajono savivaldybės Priekulės seniūnijos teritorijose dėl stichinio hidrologinio reiškinio, kai kyla pavojus žmogaus gyvybei, sveikatai ar turtui.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad penktadienį šalyje stebimas 1–59 cm vandens lygio kilimas. Pavojingas vandens lygis stebimas Akmenoje-Danėje ties Kretinga, Minijoje ties Lankupiais, Minijoje ties Priekule, Šyšoje ties Šilute ir Leitėje ties Kūlynais.

„Artimiausiu metu vandens lygis kils ir toliau“, – sako sinoptikai.

Šiuo metu Lietuvoje stebimas atlydys. Ledo tirpimas užšalusiuose ežeruose vyksta netolygiai: ant jo gali būti vandens, jis tapo porėtas, jame gali būti properšų, plyšių ir trūkių. Prieš lipant ant ledo būtina įsitikinti, ar tai daryti yra saugu.

Ežeruose ledo storis laikomas tvirtu ir jau gali išlaikyti žmogų, kai yra daugiau nei septyni centimetrai. Grupei žmonių išlaikyti ledo storis turi būti ne plonesnis kaip 12 centimetrų. Upėse ledo danga niekada nebūna saugi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius