Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 29

Kyšio sugadinti santykiai kenkia gydytojo sprendimams

Lietuva pagal kyšininkavimą sveikatos priežiūros sistemoje yra laikoma viena labiausiai korumpuotų šalių Europos Sąjungoje (ES) po Rumunijos, tačiau pastarųjų metų tendencijos – džiugina. Beveik prieš metus Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Spinter tyrimai“ atliktas visuomenės nuomonės tyrimas parodė, kad žmonių, atsidėkojančių gydytojams dovanomis ar pinigais, lyginant su ankstesniais metais, sumažėjo 5 procentais ir ši tendencija kasmet išsilaiko.
Kyšis
Kyšis / 123RF.com nuotr.

Mato korupcijos mažėjimo tendencijas

Tai patvirtina ir Kauno klinikų gydytojas neurochirurgas Karolis Bareikis. „Kyšiai gydytojams yra toks dalykas, apie kurį ne visi atvirai šneka ir kiekviename ligoninės koridoriaus kampe nepamatysi. Tačiau su kolegomis atvirai pasišnekame ir vis rečiau girdžiu apie kokias nors korupcijos apraiškas savo aplinkoje“, – pastebi gydytojas.

Pasak K. Bareikio, apie didėjantį gydytojų nepakantumą korupcijai kalba ir tokie faktai, kai gydytojai pranešė atsakingoms institucijoms apie pacientų bandymus jiems duoti kyšį. Kauno klinikose neseniai buvo du tokie atvejai ir pacientai buvo nubausti didžiulėmis baudomis. Tačiau apie daugelį kyšininkavimo bandymu viešai neišgirstame, nes paprastai gydytojai, neigiamai žiūrintys į šį fenomeną, stengiasi išvengti konflikto, tiesiog gražiai atsisako imti bet kokią dovaną.

Partnerio nuotr./K. Bareikis
Partnerio nuotr./K. Bareikis

Pacientas ir gydytojas turi bendradarbiauti

Kai pamato, kad pacientas kėsinasi jam kažką įbrukti, gydytojas K. Bareikiui atrodo, kad juo nepasitikima. Iš karto pradeda keistis ir ne į gerąją pusę paciento ir gydytojo santykiai, o jie yra labai svarbūs gydymo eigai. Šių santykių pagrindas turi būti bendradarbiavimas, juk gydytojas ir pacientas yra tarsi kolegos, siekiantys bendro tikslo – nugalėti ligą. Kyšis tokį santykių modelį iškreipia. Kažkuris pradeda jaustis aukščiau arba galvoja, kad yra aukščiau ir atvirkščiai.

Pasikeitę gydytojo ir paciento santykiai pradeda keisti ir gydymo kryptį. „Chirurgo darbe daug dalykų yra standartizuota ir negaliu nukrypti nuo tų moksliškai pagrįstų algoritmų, nesvarbu, koks pacientas, koks jo amžius, lytis, rasė, ar davė pinigų, ar nedavė. Tais atvejais, kai reikia individualaus požiūrio, gydytojas turi priimti nepriklausomą sprendimą, kaip elgtis šiuo individualiu atveju. Santykio su pacientu išsibalansavimas gali kenkti gydytojo sprendimams, didinti klaidų tikimybę. Manau, kad bet kokie „atsilyginimai“ pacientui gali atnešti daugiau žalos negu naudos“, – tikina gydytojas neurochirurgas.

Manau, kad bet kokie „atsilyginimai“ pacientui gali atnešti daugiau žalos negu naudos

Jei operacija nepasiseks, ar kyšį atsiims?

K. Bareikis atkreipia dėmesį į dar vieną gydytojo ir paciento santykių aspektą. Jo teigimu, niekas negali 100 procentu garantuoti jokio gydymo sėkmės. Kaip elgtis ir jaustis abiem pusėms, kai nepavyksta viskas gerai. Tai dar vienas argumentas, įrodantis ir gydytojui, ir pacientui, kad ne kyšis gydo ir jį reikia užmiršti, kaip ydingą atgyveną.

Visišku mitu reikėtų laikyti visuomenėje dar gają nuomonę, kad jei prieš operaciją duosi kyšį anesteziologui, gausi geresnę narkozę, bus mažiau šalutinių poveikių, kai atsibusi. Galite būti tikri – tiek narkozė operacijos metu, tiek pati operacija bus tikrai ne geresnė davus kyšį. Jos bus atliktos laikantis aukščiausių standartų nepriklausomai nuo jokių aplinkybių.


Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, įgyvendinančia Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius