-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 27 /15:00

L.Graužinienės vizitas į Ukrainą: teks pasitenkinti tik mitingu, nes Aukščiausiosios Rados vadovas nerado laiko susitikti

Parlamento pirmininkės Loretos Graužinienės vadovaujamai Lietuvos Seimo delegacijai, strimgalviais išvykusiai nei su Užsienio reikalų ministerija, nei su Vyriausybe, nei su prezidentūra nederinto vizito į Ukrainą, trečiadienį nepavyko susitikti su Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininku Volodymyru Rybaku. Antradienį L.Graužinienė dalyvavo opozicijos surengtame mitinge, kuriame reikalauta, kad Ukraina Vilniuje šį savaitgalį pasirašytų su ES Asociacijos sutartį.
Loreta Graužinienė Ukrainoje
Loreta Graužinienė Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak naujienų agentūros BNS, susitikimas atšauktas dėl to, kad pasikeitė V.Rybako dienotvarkė. Tai pranešė Ukrainos naujienų portalai, remdamiesi Aukščiausiosios Rados spaudos tarnyba. V.Rybakas trečiadienį turėjo grįžti iš vizito Kanadoje.

Kijeve su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene ir parlamento vicepirmininku Petru Auštrevičiumi viešintis Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas trečiadienį BNS sakė, kad Lietuvos delegacija buvo informuota, jog V.Rybakas iš Kanados grįžo tik trečiadienio rytą, buvusi sunki kelionė, todėl atšaukti visi numatyti susitikimai.

Lietuvos politikai į Vilnių planuoja grįžti nesusitikę nė su vienu Ukrainos valdžios atstovu.

„Dar šiandien susitiksime su ekspertais, žurnalistais, Aukščiausiosios Rados vicepirmininku iš opozicijos ir grįšime“, – BNS sakė G.Kirkilas.

Tikėtasi, kad Seimo pirmininkei pavyks pakalbėti su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi, bet, pasak G.Kirkilo, jis dalyvauja skubiai sukviestame Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdyje.

VIDEO: L.Graužinienės kalba Ukrainos opozicijos mitinge

Seimo vicepirmininkas BNS pripažino žinąs, kad į Ukrainos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Lietuvos diplomatas pasiaiškinti dėl Seimo vadovybės dalyvavimo opozicijos mitinguose Kijeve.

„Taip, buvo iškviestas, tai normalu. Kol kas nežinome dėl ko“, – tvirtino G.Kirkilas.

Laiko nerado dėl Rusijos kontrolės

Tuo tarpu kartu su jais Ukrainoje viešintis liberalas Petras Auštrevičius savo „Facebook“ paskyroje dalijasi įtarimais, kad Rados pirmininkas laiko Lietuvos delegacijai nerado dėl Rusijos kontrolės. 

„Likus parai iki Rytų partnerystės susitikimo Vilniuje, galima konstatuoti, kad terminas – Rusijos įtaka Ukrainai – neatitinka tikrovės. Iš tiesų Rusija KONTROLIUOJA situaciją Ukrainoje, o tai daug daugiau. Graži šalis, geri žmonės, sudėtinga politika“, – rašo jis.

Politiko teigimu Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius tikisi 20 mlrd. JAV dolerių paramos, ir tik tada derėtųsi dėl sutarties su ES. „Pinigai ryte, sutartis vakare!“ – piktinasi P.Auštrevičius.

Lietuvos Seimo delegacija neplanuoto vizito į Ukrainą išvyko antradienį. Dėl to teko atšaukti anksčiau suplanuotą vizitą į Jungtinę Karalystę.

Antradienio vakarą Lietuvos politikai dalyvavo opozicijos mitinguose, L.Graužinienė ten sakė kalbą, susitiko su šios šalies opozicijos atstovais.

L.Graužinienės vizitas į Ukrainą Lietuvoje sulaukė daug kritikos.

Rytų Europos studijų centro vyresnysis analitikas Marius Laurinavičius ir buvęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis sakė, kad Lietuvos Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė vizitu į Ukrainą siekia tik asmeninės naudos, o Lietuvos užsienio politikai šis vizitas gali tik pakenkti.

Pasak ekspertų, nesuderindama išvykos su Užsienio reikalų ministerija ir prezidentūra, L.Graužinienė galbūt viršijo savo įgaliojimus ir už tai turėtų atsakyti.

Be to, ekspertų teigimu, L.Graužinienė nesuderintu vizitu galėjo sugadinti Lietuvos įvaizdį tarptautinėje arenoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius