Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 21

L.Karaliaus kortele pasinaudojusiam A.Sacharukui gresia apkalta (papildyta 16.53 val.)

Seimo nariui, frakcijos „Viena Lietuva“ seniūnui Aleksandrui Sacharukui gresia apkalta už tai, kad jis net 13 kartų sąmoningai balsavo pasinaudodamas tuo metu Seime nebuvusio parlamentaro Lino Karaliaus kortele.
Aleksandras Sacharukas
Aleksandras Sacharukas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija ketvirtadienį vienbalsiai pritarė itin griežtoms išvadoms. Jose konstatuojama, kad A.Sacharukas „daug kartų sąmoningai balsuodamas sausio 14 ir sausio 20 dienos posėdžiuose už kitą Seimo narį pažeidė Statutą“, taip pat politikų etikos kodekso nuostatas ir taip pakenkė Seimo reputacijai ir autoritetui.

Tautos prisikėlimo partijos frakcijos parlamentaras Arūnas Valinskas po šio posėdžio pareiškė, jog Statutą pažeidusiam ir Seimo nario priesaiką sulaužiusiam A.Sacharukui bus inicijuojama apkalta. Tam reikia surinkti bent 29 parlamentarų parašus. Beje, apkalta gali būti skelbiama tik sesijos metu, kadangi rudens sesija ketvirtadienį baigėsi, apkaltą numatoma kelti jau tik pavasario sesijoje.

Komisijos išvadose minimas ir pats L.Karalius, „sudaręs galimybę savo balso teise pasinaudoti kitam Seimo nariui“. Šis parlamentaras ketvirtadienį parlamente nepasirodė, todėl jo likimas bus sprendžiamas vėliau.

A.Sacharukas: „Sumaišiau korteles...“ (papildyta 16.53 val.)

Etikos ir procedūrų komisijoje A.Sacharukas aiškino L.Karaliaus kortelę radęs frakcijos būstinėje. Jis kortelę pasiėmė su savimi, esą ketindamas perduoti L.Karaliaus padėjėjai. Tačiau to padaryti nespėjo ir į sausio 14 dieną vykusį posėdį atsinešė dvi korteles – savo ir L.Karaliaus.

„Pirmą kartą balsuodamas sumaišiau korteles – vietoje savo įstačiau Lino kortelę“, – sakė A.Sacharukas, pridurdamas, jog po to L.Karaliaus kortelę ištraukė ir balsavo panaudodamas savo kortelę. Tai jis esą darė nesąmoningai – tiesiog sumaišė korteles.

Pirmą kartą balsuodamas sumaišiau korteles – vietoje savo įstačiau Lino kortelę, – sakė A.Sacharukas.15min.lt turimais duomenimis, sausio 14-ąją L.Kortele buvo pasinaudota bent 9 kartus: registruojantis rytiniam ir vakariniam posėdžiams, 4 kartus balsuojant per įstatymų svarstymus, vieną kartą per įstatymo pateikimą ir vieną kartą per priėmimą, taip pat tvirtinant savaitės darbotvarkę.

Negana to, L.Karaliaus kortele buvo pasinaudota ir trečiadienį. Etikos ir procedūrų komisijos narys Egidijus Klumbys stebėdamasis klausė: „Jūs sumaišęs korteles balsavote už Liną karalių sausio 14 dieną. Bet kodėl jūs tą darėt ir vakar?“

A.Sacharukas tikino, jog pasikartojo ta pati istorija – esą ant stalo gulėjo dvi kortelės ir jis jas vis sumaišydavo. „Pripažįstu tą faktą, dėl to gailiuosi“, – sakė parlamentaras.

Komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas buvo griežtesnis. „Čia jums ne vaikų darželis. Jeigu jūs sumaišėte korteles, tai tada turėjo būti balsavimas tik už L.Karalių, bet ne už A.Sacharuką. Dabar už tą patį balsuota ir to, ir to Seimo nario“, – paaiškinimo prašė A.Salamakinas.

A.Sacharukas kartojo, jog supratęs, kad naudoja ne savo kortelę, ją ištraukdavo ir skubėdavo pasinaudoti dar ir savąja.

Komisijos posėdyje dalyvavęs A.Valinskas piktinosi, kad A.Sacharukas meluoja, jog taip elgėsi nesąmoningai. „Yra vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip A.Sacharukas prieš balsuodamas antrą kartą apsidairo, ar niekas nemato, ir tokių atvejų ne vienas yra. Tai buvo daroma ne netyčia, o tyčia ir sąmoningai“, – sakė jis.

Sistema sukurta sąžiningiems

Komisijos nariams kilo klausimų, iš kur vos metus Seime dirbantis A.Sacharukas sužinojo, kad iš tos pačios vietos galima balsuoti skirtingomis kortelėmis ir kelis kartus. Šis aiškino sužinojęs, kad sistema veikti kitaip pradėjo „po to, kai Jonas Dagys balsavimo pultą apipylė kava“.

Komisijos posėdyje dalyvavęs Seimo kancleris Jonas Milerius aiškino, kad tokia galimybė egzistavo visuomet. Esą taip padaryta dėl patogumo, tačiau parlamentarai turi būti sąžiningi.

Tai yra jau riba, už kurios toliau negalima, – sakė A.Salamakinas.„Sistema padaryta, kad parlamentarai galėtų balsuoti bet kurioje vietoje. Tai yra padaryta sąmoningai. Pažiūrėjau Seimo nario atmintinę – ten buvo rekomendacija balsuoti iš savo vietos, kad nebūtų susispaudimo prie vienos vietos. Tačiau yra padaryta laisvė ir mes pažiūrėjome praktiką, kad dažnai Seimo nariai nespėja ateiti į savo vietą paskelbus balsavimą, taigi gal skubėdami įstato pažymėjimą į artimiausią vietą. Yra tokių atvejų“, – sakė J.Milerius.

Kita priežastis, pasak J.Mileriaus, yra įrangos gedimai. Jo teigimu, naujojoje Seimo plenarinių posėdžių salėje, kuri pradėjo veikti 2007 metais, jau buvo pakeista 20 pultų. Dalis jų sugedo dėl užliejimų, kiti dėl techninių priežasčių. Kancleris priminė, jog neesant galimybės balsuoti nors vienam Seimo nariui turi būti nutrauktas posėdis. „Taigi galėjo būti jau 20 pertraukų – pasakyta, kad neveikia įranga ir būkit laisvi. Įrangos remontas gali užtrukti kelias valandas, ar net visą dieną. Dėl to buvo padaryta lanksti sistema“, – aiškino J.Milerius.

Kancleris itin griežtai atsiliepė apie L.Karalių, kuris neatsakingai elgėsi su Seimo nario pažymėjimu. „Pirmiausia, mes kalbame ne apie kažkokią kortelę, o kaip parašyta Seimo rinkimų įstatyme, tai yra Seimo nario pažymėjimas. Kaip yra išduodami pasai, tai ir čia yra asmens dokumentas. Tai yra rimtas, pats ko gero garbingiausias Lietuvoje išduodamas pažymėjimas. Ir jį kažkur palikti, pamesti – man trūksta žodžių“, – piktinosi J.Milerius.

Nuosprendis – griežčiausias galimas

Komisijos vienbalsiai patvirtintą nuosprendį sudaro 5 punktai. Nuspręsta, kad A.Sacharukas balsuodamas už kitą Seimo narį pažeidė Seimo statutą, taip pat Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodeksą, savo elgesiu pakenkė Seimo reputacijai ir autoritetui. Už nesąžiningą balsavimą A.Sacharukui siūloma skirti įspėjimą. Taip pat siūloma kuo skubiau keisti Statuto nuostatas užtikrinant, kad būtų užkirstas kelias balsavimo vienasmeniškumo pažeidimams.

Nuosprendyje taip pat konstatuojama, kad L.Karalius, sudaręs galimybę pasinaudoti savo balso teise kitam Seimo nariui, pažeidė Seimo statutą.

Priimant nuosprendį, komisijos narys parlamentaras Vaidotas Bacevičius priminė, kad bet kokioje įstaigoje už tarnybinio pažymėjimo perdavimą kitam asmeniui yra skiriama drausminė nuobauda, kurių švelniausia – griežtas papeikimas. Anot jo, už neatsakingą elgesį L.Karaliui taip pat turi būti skirta nuobauda. Taip pat jis paragino svarstyti L.Karaliaus nedalyvavimą Seimo plenariniuose posėdžiuose be svarbios priežasties – teigiama, esą L.Karalius posėdžiuose nedalyvavo, nes buvo išvykęs į užsienį atostogauti. Tačiau sutarta L.Karaliaus klausimą atidėti iki jis pats pasirodys parlamente.

A.Salamakinas po komisijos posėdžio žurnalistams sakė, kad šios išvados yra „pačios griežčiausios“, kokias įmanoma priimti dėl vienasmeniškumo balsavimo pažeidimo.

„Tai yra jau riba, už kurios toliau negalima“, – sakė A.Salamakinas. Jis priminė ne kartą siūlęs, įvesti pinigines sankcijas tokius pažeidimus atlikusiems parlamentarams – 30 proc. to mėnesio algos už kiekvieną atvejį. A.Sacharukas tokiu atveju turėtų dirbti be atlyginimo 4 mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius