-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 14 /12:15

L.Kasčiūnas: prezidentūra ragino neskubėti su migrantų apgręžimo sprendimų priėmimu

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigia, kad prezidento patarėja Asta Skaisgirytė nėra tiksli sakydama, jog situacija Baltarusijos pasienyje pagerėjo po prezidento pokalbio su premjere. Anot L.Kasčiūno, Prezidento institucija esą ragino neskubėti su apgręžimo sprendimų priėmimu bei vėliau rimtai leido suprasti, kad svarsto vetuoti tam būtinas Užsieniečių teisinės registracijos įstatymo pataisas.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį Žinių radijui prezidento Gitano Nausėdos patarėja tvirtino, kad nors Lietuva su migracijos iššūkiais iš pradžių tvarkėsi gana prastai, tačiau vėliau situacija pagerėjo.

„Po sušauktos Valstybės gynimo tarybos ir labai aiškaus prezidento pokalbio su premjere, vidaus reikalų ministre, kitais ministrais buvo imtasi tokių ryžtingų priemonių“, – aiškino ji.

Šios priemonės, anot A.Skaisgirytės, apgręžimo politikos taikymas ir fizinio barjero statymas.

Premjerė Ingrida Šimonytė antradienį į tai sureagavo kandžia replika socialiniuose tinkluose, o L.Kasčiūnas pareiškė, jog viskas buvo visai kitaip, nei pasakoja prezidento patarėja.

L.Kasčiūnas: patarėja, švelniai tariant, nėra tiksli

„Šiandien prezidento patarėja Asta Skaisgirytė pareiškė, kad pasienyje su Baltarusija situacija pagerėjo, kai po sušauktos Valstybės gynimo tarybos ir aiškaus prezidento pokalbio su premjere, vidaus reikalų ministre ir kitais ministrais buvo imtasi ryžtingų priemonių“, – feisbuke rašė konservatorius.

„Kelios iš tų ryžtingų priemonių, kaip matome, veikia. Pirmiausia atgręžimo politika ir fizinio barjero statymas“, – A.Skaisgirytės žodžius citavo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė

L.Kasčiūnas rašė, kad džiaugiasi, jog Prezidentūra dabar nuosekliai remia valdančiųjų priemones hibridiniam Baltarusijos režimo spaudimui atremti, nes tai itin svarbu siekiant jų veiksmingumo.

„Deja, bet kalbėdama apie pačią įvykių chronologiją prezidento patarėja, švelniai tariant, nėra tiksli. Kaip suvaldyti krizę, teko dalyvauti svarstymuose ir pasitarimuose Vyriausybėje pas premjerę. Taip pat Seime rengiant bei priimant tiek hibridinę agresiją įvardijančią rezoliuciją, tiek Vyriausybės pateiktus įstatymų projektus“, – rašė parlamentaras.

Jis pridūrė puikiai pamenantis ir tą lemiamą pasitarimą Vyriausybės rūmuose, kurio metu buvo apsispręsta dėl ryžtingų veiksmų ir duotas nurodymas Vidaus reikalų ministerijai jį įgyvendinti.

„Deja, bet tuo metu Prezidento institucija ragino neskubėti su apgręžimo sprendimų priėmimu bei vėliau rimtai leido suprasti, kad svarsto vetuoti tam būtinas Užsieniečių teisinės registracijos įstatymo pataisas. Gerai, kad Prezidentas vis dėlto įsiklausė į Seimo ir Vyriausybės argumentus ir įstatymo nevetavo. Tai buvo itin svarbus valstybės vadovo žingsnis, nes nepraradome laiko, parodėme vieningumą tiek tarptautinei bendruomenei, tiek Minskui“, – pabrėžė L.Kasčiūnas.

Jo teigimu, Lietuva ryžtingai atlaikė Baltarusijos režimo hibridinę agresiją bendromis visų valdžios šakų ir institucijų sutelktomis pastangomis, todėl būtų gerai tą sutelktumą išlaikyti ir toliau beprasmiškai nesivaržant institucijoms tarpusavyje.

„Mūsų tikrieji „varžovai“ už sienos“, – rašė jis.

I.Šimonytė: bandau atsiminti tą „aiškų pokalbį“

I.Šimonytė į prezidento patarėjos teiginius taip pat atsakė socialiniame tinkle.

Ji pasidalijo žiniasklaidos antrašte, skelbusia, jog prezidentūra teigia, kad Vyriausybė tik po aiškaus pokalbio su G.Nausėda ėmėsi ryžtingų veiksmų dėl migrantų.

„Bandau prisiminti tą „aiškų pokalbį“, – rašė premjerė. – Gal be reikalo tikiuosi, kad kiti politikai, o ypač jų vardu kalbantieji, irgi vertina savo nuopelnus su tinkamu saiku. Bet norėčiau vis dar tikėtis.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius