-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 21

L.Kasčiūnas: V.Putino paskelbta dalinė mobilizacija gali virsti į socialinius protestus

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Laurynas Kasčiūnas sako Rusijos prezidento Vladimiro Putino trečiadienį paskelbtą dalinę mobilizaciją vertinantis kaip jo „dalinį pralaimėjimą“.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak NSGK vadovo, šis sprendimas taip pat gali paskatinti Maskvos ir Sankt Peterburgo gyventojus, iki šiol nepaliestiems vadinamosios „specoperacijos“, socialiniams protestams.

„Vertinu kaip dalinį V. Putino pralaimėjimą, nes jis pripažįsta, kad „specoperacija“ patyrė fiasko, perėjo į naują etapą. Jis turės pripažinti, kad tai yra karas, kad ukrainiečiai laimėjo tarpiniame finiše, jam reikia ieškot kitų resursų“, – trečiadienį BNS sakė L.Kasčiūnas.

Pasak jo, šis V.Putino kreipimasis taip pat gali būti ir bandymas siųsti signalą Vakarams, kad Rusijos vadovas norėtų eiti į derybas.

„Dalinė mobilizacija su branduolinio ginklo vėliavėlės pamojavimu yra bandymas pasiųsti signalą ir Vakarams, kad neva sėdamės, kalbam dėl naujų užkariavimų įtvirtinimų, nes tai vyksta lygiagrečiai su tais vadinamaisiais referendumais. Tai gali būti, jog viena ranka vėzdą didesnį pasiimi, o kita ranka tu rodai, kad gali eiti į kažkokias derybas, šito scenarijaus irgi neatmesčiau“, – kalbėjo Seimo komiteto vadovas.

Jo teigimu, šis sprendimas gali protestams pakelti Rusijos didmiesčių jaunimą, kurie iki šiol tiesiogiai Rusijos karo Ukrainoje nebuvo paliesti.

„Jis turi labai aiškiai įsivertinti, kaip tai paveiks Maskvos ir Piterio jaunimą, žmones, kurie dar buvo atriboti nuo visų karinių operacijų, kai jiems teks stoti į kariuomenės gretas su visiškai nuline motyvacija, kai prieš juos stovi tauta, kuri pasiryžusi kiekvienam centimetre ginti savo laisvę ir nepriklausomybę. Tai gali išvirsti į tam tikrus socialinius protestus ir aš tikrai to palinkėčiau“, – pažymėjo L.Kasčiūnas.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad V.Putino paskelbta dalinė mobilizacija rodo prastą šalies padėtį, o siunčiami rezervistai kare prieš Ukrainą tebus „patrankų mėsa“.

V.Putinas trečiadienį, kreipdamasis į tautą, pirmąkart nuo karinės invazijos į Ukrainą pradžios paskelbė apie dalinę mobilizaciją šalyje.

Pasak jo, trečiadienį prasidėsiantis šaukimas taikomas atsargos kariams, pirmiausia – turintiems patirties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius