-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 09 20

L.Kojala – apie migraciją, Rusijos rinkimus ir Australijos povandeninius laivus

Politologas Linas Kojala sako, kad tarptautinės migracijos taisyklės turi būti keičiamos, o šį klausimą Niujorke prasidedančioje Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje gali kelti prezidento Gitano Nausėdos vadovaujama Lietuvos delegacija. Rytų Europos studijų centro direktorius apie asamblėjos temas, Rusijos parlamento rinkimus ir prancūzų pasipiktinimą dėl Australijos povandeninių laivų pirmadienį kalbėjo aktualijų laidoje „15/15“

– Linai, kokiame kontekste vyksta šių metų Generalinė Asamblėja?

– Kontekstas nėra pats lengviausias. Pasaulį tebekamuoja globali pandemija ir jeigu vertintume iš Jungtinių Tautų perspektyvos, tikrai situacija nėra suvaldyta.

Jeigu Vakarų šalys žengia į priekį ir vakcinacijos tempai pradeda demonstruoti rezultatus, tai daugelis kitų pasaulio valstybių gerokai atsilieka. Kaip užtikrinti, kad ta pandemija netaptų tokia, kuri kamuos mus dar ne vienerius, o galbūt ir kelerius metus – atsakymo nėra.

Greta to, yra ir kitos problemos, tokios kaip klimato kaita, geopolitiniai sunkumai, kurių netrūksta daugelyje pasaulio regionų.

Vyksta galios persiskirstymas. Akivaizdu kad daugelyje klausimų mes vis garsiau minime Kiniją, bet tai neretai reiškia, kad konkurencija arba tam tikras priešiškumas Kinijos įtakos augimui gali išbalansuoti daugelį dalykų – nuo ekonomikos iki saugumo aspektų.

Gera proga kalbėti

– Lietuvai taip pat aktuali Kinija dėl konflikto, susijusio su Taivano atstovybe, taip pat yra nelegalių migrantų problema, hibridinis karas. Kaip mes galime išnaudoti Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos platformą savo naudai?

– Tai yra globali platforma ir gera proga kalbėti, viena vertus, apie tuos reikalus, kurie aktualūs tarptautinei bendruomenei, kita vertus, galbūt atkreipti dėmesį į tai, kas yra labiau regioniniame kontekste, kas yra aktualu mums.

Aš neabejoju, kad ir migracijos problematika bus paliesta, juo labiau, kad ji tikrai nėra nauja. Daugeliui pasaulio valstybių viena ar kita forma migracija yra iššūkis jau ilgą laiko tarpą.

Lietuva galbūt apie šią problemą anksčiau kalbėdavo šiek tiek mažiau, bet dabar akivaizdu, kad apskritai migracija gali būti naudojama autoritarinių režimų, tokių kaip Baltarusija.

Būtina apie tai kalbėti, kad būtų rasti sprendimo būdai, nes akivaizdu, kad dabartinė migracijos politika ir jos tarptautinis reglamentavimas nebeatliepia šiandienos realijų ir dėl to kyla daugybė iššūkių ir problemų.

Lietuvos statusas yra tvirtas

–Minime 30 metų nuo Lietuvos sistemos įstojimo į Jungtines Tautas. Lietuva šiais metais kandidatuoja į dvi Jungtinių Tautų institucijas, tai yra Žmogaus teisių taryba ir UNESCO Vykdomąją tarybą. Kiek svarbios šios institucijos ir kiek mes šansų turime patekti?

– Tai svarbios institucijos, tai yra globali politine platforma. Lietuva jau anksčiau buvo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nenuolatine nare, tad turi patirties pačiose svarbiausiose Jungtinių Tautų struktūrose ir, ko gero, supranta, kad tai yra gera proga ir Lietuvos diplomatijai, ir Lietuvos politikams, ir apskritai visai Europai, tam tikra prasme naudojantis tuo, kad Lietuva atstovauja ir Europos Sąjungai, ir netgi kai kuriais aspektais, galbūt ir NATO.

Manau, kad yra nemaža tikimybė, kad Lietuvai pasiseks, nes daugeliu atveju vis tiek yra siekiama išlaikyti tam tikrą regioninį atstovaujamumą tokiose organizacijose ir tokiose grupėse.

Lietuvai tai nebus nauja patirtis, o labiau tam tikras įtvirtinimas mūsų pozicijų per tris dešimtmečius. Tikrai manau, kad Lietuvos statusas yra toks tvirtas, kad šiandien mumis, kaip partneriais pasikliauja ne tiktai mūsų patys artimiausi sąjungininkai, bet ir kitų regionų atstovai.

– Įdomus Prancūzijos įsižeidimas Jungtinės Karalystės atžvilgiu, kuri sudarė gynybinį aljansą su Australija ir Jungtinėmis Valstijomis. (Australija sudarė aljansą su britais ir amerikiečiais ir atsisakė prancūzų povandeninių laivų). Kaip manote, ką turi padaryti britų premjeras Borisas Johnsonas, kad Prancūziją atleistų?

– Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos santykiai yra įtempti ne tiktai šiame kontekste, jie įtempti iš esmės turbūt nuo Brexito laikotarpio, nes žinome, kad ir iki šiol britų įsipareigojimų Europos Sąjungai įgyvendinimas yra pakankamai stringantis procesas.

Yra tikrai išaugęs nepasitikėjimo lygis politiniame lygmenyje, taip pat yra turbūt aktualu tai, kad prancūzai yra įsižeidę ir dėl paties konteksto, kuriame buvo priimtas Jungtinių Valstijų, Australijos ir Jungtinės Karalystės sprendimas.

Jis turės ilgalaikių finansinių pasekmių ir tai dar viena paskata Prancūzijai sakyti, kad galbūt britai tėra Jungtinių Amerikos Valstijų vasalai.

Prancūzijos vyriausybės atstovai, tarsi bandydami menkinti Londono statusą, sakė, kad jis iš principo priiminėja tik tuos sprendimus, kurie yra palankūs jiems ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms. Na, tai yra tikrai ne pats lengviausias kontekstas kalbėti, kad artimiausiu metu Londonas ir Paryžius galėtų dėl kažko sutarti.

– Trumpai ir jūsų noriu paklausti apie Dūmos rinkimus. Koks įspūdis jums, kas čia buvo svarbus ir ką galima išsinešti, nes rezultatas tai, ko gero, buvo nuspėjamas?

– Išties tai labiau primena tokį techninį procesą. Reikėjo, kad tie rinkimai neva būtų surengti, nepaisant to, kad niekam nekyla abejonių, kad jau iki formalaus balsavimo buvo sprendimai priimti ir reali opozicija neturėjo jokių galimybių svarstyti apie tai, kad galėtų šalyje būti politinė alternatyva.

Vladimirui Putinui šie rinkimai buvo svarbūs. Viena vertus, tai toliau bus neva legitimumo vėliava sakant, kad rinkėjų pasitikėjimą jį palaikanti partija turi.

2024 metais turėtų vykti viena ar kita forma prezidento rinkimai, turėtų būti permąstoma visa Rusijos politinė sistema, tad V.Putinui yra svarbu, kad jis turėtų labai tvirtą atramą Dūmoje ir akivaizdu, kad su nauja konstitucine dauguma, tiksliau su prasitęsiančia konstitucine dauguma, situacija tikrai nesikeičia Putinui nepalankia linkme.

Visą interviu ir daugiau aktualijų laidos „15/15“ įrašų rasite videogalerijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius