Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 07 19

L.Kukuraitis: pamatę kenčiantį vaiką – reaguokite

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio nuomone, vaiko teisių apsaugos sistema yra gera, jei padeda apsaugoti vaikus, ugdo tėvų sąmoningumą ir nenukrypsta į kraštutinumus. Pasak ministro, sunkumų gali patirti bet kuri šeima, bet tikrai ne kiekvienas vaikas suplyšusiais drabužiais yra neprižiūrėtas.
Ministras Linas Kukuraitis
Ministras Linas Kukuraitis / Partnerio nuotr.

„Svarbiausia yra sveikas protas ir mūsų visų atidumas aplinkai. Jeigu matau, kad parduotuvėje ar gatvėje vyksta kažkas, kas peržengia sąmoningo santykio su vaiku ribas, tiesiog prieinu ir paklausiu, ar nereikia kokios pagalbos. Paprastai žmonės išgirdę tokį nepriešiškai išsakytą klausimą labai nustemba, bet reaguoja teigiamai“, – sako L.Kukuraitis.

– Nuo liepos įsigaliojusi vaiko teisių apsaugos sistema jau sulaukė daug komentarų. Naujosios sistemos šalininkai kalba apie visiškai kitą vaiko teisių apsaugos kokybę ir aiškumą. Priešininkai žeria kritiką, esą vaikai bus nepagrįstai atskiriami nuo savo šeimų. Jūsų požiūriu, kuo pertvarka pasitarnaus šeimoms?

– Visi nori, kad vaikai augtų geriausioje aplinkoje – kad būtų mylimi ir ugdomi, jaustųsi saugūs ir būtų sveiki. Geriausiai šiuos poreikius atitinka šeima. Dėl to didžiausias dėmesys šioje pertvarkoje buvo skiriamas užtikrinti pagalbą šeimoms, kurios patiria sunkumus. Noriu pabrėžti, kad sunkumus gali patirti bet kuri šeima – nėra taip, kad vienos šeimos yra blogos, o kitos geros. Visos šeimos susideda iš žmonių, o mes, žmonės, nuolat susiduriame su įvairiausiais sunkumais, kuriems kartais reikalinga kitų pagalba.

Kas yra nauja, kad atsiranda trys svarbūs dalykai – grėsmės vaikui vertinimas, atvejo vadybininkas ir mobilioji komanda.

Atvejo vadybininkai – tai specialistai, kurie sutelkia pačią šeimą ir visus reikalingus specialistus dėl sunkios situacijos šeimoje. Taip užtikrinama prevencinė ir visapusiška pagalba iki nutiks krizė.

Mobilioji komanda yra sudaryta iš psichologo, socialinio darbuotojo ir specialisto, turinčio žinių ar darbo patirties su priklausomybe sergančiais žmonėms. Tokia komanda pagal naują pertvarką darbo imasi, kai tik šeimą ištinka krizė – nustačius vaikui didelę grėsmę, jis iš šeimos paimamas. Mobilioji komanda pagalbą šeimai teikia 14 kalendorinių dienų nuo vaiko paėmimo iš tėvų, vėliau padėti šeimai imasi atvejo vadybininkas, kuris tęsia darbą pagal sudarytą pagalbos šeimai planą bei nustato, kokių paslaugų šeimai reikia. Į šį procesą gali būti įtraukiami ir kiti šeimos nariai, kurie gali padėti – seserys, broliai, seneliai. Šeimos būna labai skirtingos: vienoms reikia mokytis bendrauti nesimušant ir nerėkiant, kitoms reikia pagalbos suvaldyti vaiko ligą, trečioms aktualus vaiko užimtumo klausimas.

Didžiausias mūsų partneris pertvarkant vaiko teisių apsaugos sistemą buvo ir yra savivaldybės, kurios užtikrina paslaugų teikimą šeimoms. Šiuo metu savivaldybėse teikiamos paslaugos skiriasi, bet rudenį bus parengtas paslaugų šeimai paketas, kuris iš esmės nustatys, ką gali gauti šeima, turėdama vienokius ar kitokius poreikius.

Daugeliu atveju krizė šeimoje gilėja, jeigu jos nariai neturi, į ką atsiremti. Remdamiesi kitų šalių patirtimi pabandėme sukurti tokią sistemą, kuri veiktų kaip tokia atrama šeimoms, nes kai krizė pasiekia dugną padėti jau gali būti per vėlu.

– Specialistai dažnai kartoja, kad mobilioji komanda darbo imasi, kai vaikui buvo nustatomas antras grėsmės lygis. Kokia tai grėsmė? Kur atsiduria vaikas, jeigu nustatomas antras grėsmės lygis?

– Antras grėsmės lygis reiškia iškilusią grėsmę vaiko sveikatai, saugumui ar net gyvybei. Kitaip tariant, toks grėsmės lygis gali būti nustatytas tais atvejais, kai prieš vaiką buvo smurtaujama arba kai vienas iš vaiko tėvų smurtauja, o kitas negali apsaugoti nepilnamečio.

Tokiais atvejais vaikas turi būti kuo skubiau paimamas iš nesaugios aplinkos ir apgyvendinamas su giminaičiais ar kitais žmonėmis, su kuriais vaikas turi emocinį ryšį. Jei tokių žmonių nėra, tuomet kreipiamasi į budinčius globotojus. Kai nėra kitos išeities, vaikas gali būti apgyvendinamas vaikų globos įstaigoje. Tačiau, paėmus vaiką, iš karto įsijungia mobilioji komanda, kurios tikslas – padėti tėvams atkurti gebėjimus auginti savo vaikus. Ir jei tėvai priima pagalbą, nori keistis, apsisprendžia kitokiam gyvenimo būdui, deda pastangas, kad smurtinis elgesys keistųsi, vaikai gali būti grąžinti į savo biologines šeimas.

Tik noriu pabrėžti, kad daugumoje atvejų vaikai nėra paimami iš tėvų ilgam laikui. Pavyzdžiui, buvo pranešta, kad per pirmąją liepos dekadą buvo paimta apie 90 vaikų, bet iš jų apie 60 atvejų nebuvo nustatytas antras grėsmės lygis ir vaikai buvo perduoti tėvams ar globėjams.

Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad vaikai buvo paimti tik trumpam iš jiems nesaugios aplinkos, bet ne iš tėvų. Iš esmės taip daroma, kai kyla pavojus vaiko ar specialisto gyvybei, sveikatai, taip pat kai vaikas būna paliktas be priežiūros arba jį prižiūri žmonės, kurie netinkamai juo rūpinasi ir dėl to kyla grėsmė. Taip pat vaikai gali būti trumpam paimami, nes tėvai labai stipriai apsvaigę nuo alkoholio arba jų neįmanoma rasti.

– Tėvai sunerimo dėl pranešimų apie alkoholio vartojimą prie nepilnamečių: esą jeigu prie vaikų yra vartojamas alkoholis, turėtų būti bent vienas suaugęs, nevartojantis alkoholio. Kai kurie gyventojai kelia klausimą, ar mažamečius užmigdę sutuoktiniai dar galės dviese pasimėgauti vyno taure?

– Šiuo atveju mes nekalbame apie vieną vyno taurę, kalbame apie tuos atvejus, kai abu tėvai būna prisigėrę taip, jog negali prižiūrėti vaiko ir negalėtų jam padėti, net jeigu jis stipriai susižeistų. Šiuo ir kitais atvejais specialistai vadovaujasi protingumo kriterijumi.

– Kas yra nepriežiūra? Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme nepriežiūra buvo priskirta prie smurto, tačiau žmonės ne visada supranta, kas ta nepriežiūra, ir nuogąstauja, jog purvinas ir drabužius susiplėšęs vaikas gali būti paimtas iš tėvų.

– Nepriežiūra apibrėžiama kaip nuolatinis bazinių vaiko poreikių netenkinimas arba aplaidus tenkinimas, dėl kurių vaikas mirė arba buvo sutrikdyta sveikata bei raida. Juk dėl išpurvintų ar bežaidžiant su draugais suplėšytų drabužių netrinka nei vaiko sveikata, nei raida. Bet jeigu spaudžiant dvidešimties laipsnių šalčiui vaikas prievarta išstumiamas į lauką su giminėmis šlepetėmis, tuomet tai galime vadinti nepriežiūra. Nepriežiūrą galime matyti ir tuomet, kai vaikas nuolat alkanas, kai būna apsėstas parazitų, kai nėra leidžiamas į mokyklą ir panašiai. Apskritai kalbant apie smurtą labai svarbus elementas, kad visi veiksmai daromi tyčia arba tyčia niekas nesiima padėti vaikui. Ir visos, netgi tos itin ribinės situacijos vertinamos atsižvelgus į visus aspektus.

Labai noriu visų žmonių paprašyti pastebėti kenčiančius, smurtą patiriančius vaikus. Jeigu matote, ar girdite, kad prieš vaiką akivaizdžiai smurtaujama, būtinai praneškite policijai ar Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai. Jeigu matote, kad tėvai ar globėjai konkrečioje situacijoje nebesusitvarko su vaiku, neadekvačiai šaukia ant jo, leiskite suprasti, kad matote tai – dažnas žmogus susigėsta vien dėl griežtos pastabos.

Svarbiausia yra sveikas protas ir mūsų visų atidumas aplinkai. Jeigu matau, kad parduotuvėje ar gatvėje vyksta kažkas, kas peržengia sąmoningo santykio su vaiku ribas, tiesiog prieinu ir paklausiu, ar nereikia kokios pagalbos. Paprastai žmonės išgirdę tokį nepriešiškai išsakytą klausimą labai nustemba, bet reaguoja teigiamai. Jeigu kimba į atlapus, tuomet užsimenu, kad yra ribos ir jas peržengus padėti gali vaiko teisių apsaugos tarnybos. Anonimiška ir indiferentiška aplinka sukuria geriausią erdvę smurtui klestėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius