Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2020 08 26

L.Linkevičius dėl situacijos Baltarusijoje prašo ESBO reakcijos

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius dėl situacijos Baltarusijoje prašo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) reakcijos.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, L.Linkevičius dėl situacijos Baltarusijoje kreipėsi į ESBO pirmininkaujančios Albanijos premjerą, Europos ir užsienio reikalų ministrą Edį Ramą bei kitais metais pirmininkavimą perimančios Švedijos užsienio reikalų ministrę Ann Linde.

„Baltarusija, kaip ir visos ESBO dalyvaujančios valstybės, įsipareigojo gerbti žmogaus teises ir laisves, įskaitant ir teises į taikių susirinkimų laisvę, žmogaus teisių gynėjų ir žiniasklaidos atstovų apsaugą bei užtikrintas sąlygas jų veiklai be jėgos struktūrų įsikišimo“, – teigiama laiške.

Ministras kviečia tarptautinę bendruomenę „nelikti abejinga esamai situacijai ir reikalauti iš dabartinės Baltarusijos vadovybės atsakomybės“, t.y. visų pirma, taikių protestų dalyvių paleidimo iš sulaikymo vietų bei atsakomybės už pareigūnų žiaurų elgesį.

L.Linkevičius ragina taikiai perduoti valdžią per opozicijos ir pilietinės visuomenės dialogą, organizuojant naujus, demokratinius standartus atitinkančius rinkimus.

Ministro teigimu, ESBO šiame procese galėtų suvaidinti svarbų vaidmenį.

Baltarusiją apėmusi gili politinė krizė, besitęsianti nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių triuškinamu nugalėtuoju oficialiai buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis Aliaksandras Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais, o kilę masiniai protestai šalyje malšinami jėga.

Europos Sąjunga svarsto įvesti sankcijas A.Lukašenkos režimo atstovams, kurie yra kalti dėl smurto prieš taikius protestuotojus ir rinkimų klastojimo, savo nacionalines sankcijas svarsto ir Lietuva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje