Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 27

L.Linkevičius: NATO sėkmę lems prisitaikymas prie naujų iššūkių ir kolektyvinė gynyba

NATO turi išlaikyti sugebėjimą prisitaikyti prie naujų iššūkių ir pagrindinį dėmesį skirti svarbiausiam kolektyvinės gynybos uždaviniui – nuo to priklausys aljanso sėkmė ateityje, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokuojamos priešakinės pajėgos jau vasarą pasieks operacinį pajėgumą ir sustiprins NATO rytinę dalį. Tačiau tuo procesas nesibaigia. Reikia tęsti aljanso adaptaciją, kaip tai numatyta NATO valstybių vadovų susitikimo Varšuvoje sprendimuose“, – Bratislavoje vykusio globalaus saugumo forumo „Globsec“ diskusijoje apie NATO adaptacija prie ateities iššūkius tvirtino L.Linkevičius.

L.Linkevičius: reikia laikytis nuoseklios politikos – išlaikyti ES vienybę, transatlantinę koordinaciją, tvirtą paramą Ukrainai ir Rusijai taikomas sankcijas, kol ji visiškai įgyvendins įsipareigojimus, prisiimtus pagal Minsko susitarimus.

Pasak ministerijos pranešimo, L.Linkevičius svarbiausiu uždaviniai šiame procese laiko greito ir nevaržomo sąjungininkų pajėgų judėjimo užtikrinimą bei NATO vadovavimo ir pajėgų struktūros peržiūrą, kad ji atitiktų dabarties grėsmes ir padėtų užtikrinti sklandų sprendimų procesą aljanse.

Kasmet Slovakijos sostinėje rengiamame forume, kuriame diskutuojama strateginiais užsienio politikos, ekonomikos ir saugumo klausimais, dalyvauja valstybių ir tarptautinių institucijų vadovai, aukšto rango diplomatai, analitikai ir verslo atstovai.

Vizito metu L.Linkevičius susitiko su Slovakijos užsienio ir Europos reikalų ministru Miroslavu Lajčaku. Pokalbio metu didžiausias dėmesys buvo skirtas santykių su Rusija, regiono saugumo, Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės politikos ir energetinio saugumo klausimams.

L.Linkevičius akcentavo, kad kol kas nėra pagrindo keisti ES laikyseną dėl Rusijos: „Reikia laikytis nuoseklios politikos – išlaikyti ES vienybę, transatlantinę koordinaciją, tvirtą paramą Ukrainai ir Rusijai taikomas sankcijas, kol ji visiškai įgyvendins įsipareigojimus, prisiimtus pagal Minsko susitarimus.“

Jis paprašė atominę energetiką vystančios Slovakijos paramos Lietuvos diplomatiniams veiksmams, kuriais siekiama, kad Baltarusijoje nebūtų statoma nesaugi atominė elektrinė. Pastarasis klausimas buvo aptartas ir ministro susitikime su neseniai pareigas pradėjusia eiti JAV Valstybės Departamento specialiąja pasiuntine ir tarptautinių energetikos klausimų koordinatore Mary Burce Warlick.

Pasak L.Linkevičiaus, tarptautinė bendruomenė turi be išlygų reikalauti, kad Baltarusija nutrauktų pavojingą praktiką ir pradėtų visapusiškai bendradarbiauti su tarptautiniais branduolinės saugos ekspertais.

Ministras pokalbio su JAV diplomate metu taip pat pabrėžė Baltijos šalių elektros sistemos sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais svarbą, akcentavo projekto „NordStream 2“ keliamas grėsmes, aptarė JAV suskystintų dujų eksporto į Europą temą.

Bratislavoje L.Linkevičius susitiko ir su korporacijos „Microsoft Corporation“ viceprezidentu Johnu Franku vyriausybių ir verslo bendradarbiavimui kovoje su kibernetinėmis grėsmėmis aptarti.

„Glaudus ryšys su privačiu sektoriumi šioje srityje ypač reikalingas. Todėl labai sveikintinos „Microsoft“ pastangos prisidėti prie tarptautinio kibernetinio saugumo režimo plėtros. Lietuva pasirengusi aktyviai dalyvauti valstybių, privačių ir nevyriausybinių veikėjų dialoge ir drauge ieškoti bendro atsako į visiems aktualias kibernetines grėsmes“, – susitikime sakė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius