-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 31

L.Linkevičius NATO susitikime pabrėžė gynybos biudžeto svarbą Rusijos grėsmės akivaizdoje

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Briuselyje kovo 31 dieną vykusiame NATO valstybių narių užsienio reikalų ministrų susitikime pabrėžė gynybos stiprinimo svarbą Rusijos keliamų iššūkių akivaizdoje.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Lietuvos įsipareigojimas jau kitais metais skirti daugiau kaip 2 proc. BVP gynybai yra tvirtas ir palaikomas visų politinių partijų“, – pranešime spaudai sakė L.Linkevičius.

Anot jo, patirtis rodo, kad nė viena NATO narė nėra apsaugota nuo kibernetinių išpuolių, dezinformacijos kampanijų ar karinio pobūdžio provokacijų, todėl turime daugiau investuoti į savo gynybą ir skirti deramą dėmesį mūsų pažeidžiamiausioms vietoms.

Ministras atkreipė dėmesį į agresyvią Rusijos veiklą Baltijos jūros regione: Kaliningrado srities militarizavimą, įskaitant branduolinį užtaisą galinčias nešti balistines raketas „Iskander“, ir šiais metais planuojamas prieš NATO nukreiptas plataus masto pratybas „Zapad“.

„Mūsų ligšiolinių pastangų sustiprinti NATO kolektyvinės gynybos ir atgrasymo pajėgumus sėkmė priklauso nuo investicijų į karines pajėgas, kurios leistų pasiekti aukštą parengties, tvarumo ir sąveikos lygį“, – teigė L. Linkevičius.

Jis taip pat padėkojo pirmą kartą ministrų susitikime dalyvavusiam naujajam JAV valstybės sekretoriui Rexui Tillersonui už pabrėžtą pasiryžimą stiprinti transatlantinį ryšį ir nepajudinamą JAV įsipareigojimą kolektyvinės gynybos principui.

Pasak ministro, JAV lyderės vaidmuo tolesnėje NATO adaptacijoje padėtų pasiekti ambicingų tikslų ir užtikrinti, kad Aljanso vadovavimo ir pajėgų struktūra geriausiai atitiktų šiandienos iššūkius.

Kartu L. Linkevičius pabrėžė būtinybę išlaikyti tvirtą euroatlantinės bendrijos vienybę ir kalbantis su Rusija siųsti vieningą žinią.

„Tebesitęsiančios agresijos prieš Ukrainą akivaizdoje įprastas NATO ir Rusijos bendradarbiavimas lieka suspenduotas. Tačiau Varšuvoje vadovams nusprendus palikti atvirus komunikacijos kanalus, juos reikėtų išnaudoti reikalaujant Rusijos pasitraukti iš Ukrainos ir keliant pavojingos karinės veiklos šalia NATO šalių sienų klausimus“, – sakė ministras.

Briuselyje tą pačią dieną surengtas NATO ir Ukrainos komisijos susitikimas užsienio reikalų ministrų lygiu, skirtas saugumo padėčiai Rytų Ukrainoje, reformų pažangai ir tolesnei NATO paramai aptarti.

Jo metu L. Linkevičius pabrėžė, kad NATO turi padėti Ukrainai sustiprinti savo saugumą ir atsparumą Rusijos ardomajai veiklai. Tai prisidėtų prie palankios aplinkos politinėms ir ekonominėms reformoms šalyje atlikti. Anot ministro, tai ne Ukrainos konfliktas, tai Rusijos agresija prieš Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius