-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 24

L.Linkevičius: nuo Prancūzijos pasirinkimo priklausys Europos ateities scenarijai

Nuo Prancūzijos pasirinkimo priklausys Europos ateities scenarijai, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, komentuodamas Prancūzijos prezidento rinkimų pirmojo turo rezultatus.
Rinkimai Prancūzijoje
Rinkimai Prancūzijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Juose nedidele persvara laimėjęs proeuropietiškų pažiūrų kandidatas Emmanuelis Macronas antrajame ture susigrums su kraštutinių dešiniųjų kandidate Marine Le Pen.

Ministro teigimu, Lietuvos interesas yra konsoliduota ir stipri Europa.

„Tai dar ne pabaiga, tarpinis finišas ir sveikinam finalistus, linkim sėkmės ir tikimės, kad Prancūzijos žmonės pasirinks teisingai, juo labiau, kad čia tas atvejis, kai renka prezidentą ne tik Prancūzijai, bet ir labai svarbų valstybės vadovą visai Europai. Kai dabar diskutuojame apie Europos ateitį, nuo Prancūzijos vadovo labai priklausys ir Europos ateities scenarijai. Todėl mes nesam nešališki, mes esame šališki ta prasme, kad norime konsoliduotos, stiprios Europos“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė L.Linkevičius.

Tiesiogiai kandidatų pavardžių L.Linkevičius neįvardino, sakydamas, kad jam „netiktų diskutuoti asmenybių“, bet perspėjo dėl populizmo grėsmės.

„Bendrais bruožais noriu pasakyti, kad visa tai, kas vyksta Europoje, kai kelia galvas radikalai, populistai, tai rodo vadinamojo politinio eito darbo broką, nes atsiskyrimas tarp žmonių ir valdžios toks didelis, kad žmonės kartais ne tik nesupranta kartais, ką daro valdžia, bet ir kartais priima sprendimus balsuodami referendumuose, rinkimuose, vadovaudamiesi emocijomis, o ne argumentais“, – kalbėjo ministras.

Jis priminė kovą vykusius Nyderlandų parlamento rinkimus, kuriuos laimėjo nuosaikieji politikai, Europoje baiminantis populizmo bangos po praėjusių metų „Brexit“ referendumo.

„Po rinkimų Nyderlanduose buvo tokia kaip iš švenčiama pergalė prieš radikalus, aš tada sakiau ir dabar noriu pakartot, tai tikrai dar nėra didžioji pergalė, kas mus turėtų nuraminti, mes visi turėtumėm labai rimtai susimąstyti. Tai, kad Lietuvoje nėra tokių tendencijų, ir radikalios, populistinės jėgos nėra kiek tai apčiuopiamos ir matomos, nereiškia, kad ši problema mums nėra svarbi. Ji visam pasauliui svarbi, todėl ši rinkimai mums labai svarbūs, kaip ir bus svarbūs rinkimai Vokietijoje“, – sakė L.Linkevičius.

Sekmadienį įvykus Prancūzijos prezidento rinkimų pirmajam turui tapo aišku, kad antrajame po dviejų savaičių susigrums proeuropietiškas E.Macronas ir kraštutinių dešiniųjų kandidatė M.Le Pen. Sekmadienio vakarą paskelbtos naujausios prognozės rodo, kad verslui palankus E.Macronas turėtų įveikti M.Le Pen, pastarąją savaitę sugriežtinusią prieš emigrantus ir ES nukreiptą retoriką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius