-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 01 17

L.Linkevičius: panikos kėlimas dėl Astravo gali pakenkti užsienio investicijoms Lietuvoje

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius penktadienį pareiškė, kad panikos kėlimas dėl Astravo atominės elektrinės gali pakenkti užsienio investicijoms Lietuvoje.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak ministro, Lietuvai nepavyko sustabdyti Astravo elektrinės statybų ir dabar šalis turi dėti pastangas sustiprinti jėgainės saugumui dar prieš jos atidarymą.

„Tą visą darbą reikia dirbti nuosekliai, profesionaliai, kryptingai, neeskaluoti aistrų, nesiūbuoti to laivo ir nekelti panikos, būtų pageidautina“, – žurnalistams Trakų rajone sakė Lietuvos diplomatinės tarnybos vadovas.

„Labai neteisinga būtų, jeigu sukurtumėme apie savo šalį tokį įspūdį, kaip apie kažkokią nestabilumo zoną, tai pagaliau net ir investicijoms gali pakenkti“, – pridūrė jis.

L.Linkevičius ragino Lietuvos politikus ir visuomenininkus „daryti, kas įmanoma“.

Baltarusijos valdžia teigia, kad jėgainė gali pradėti veikti šių metų pirmąjį ketvirtį.

„2008 metais buvo parengta (elektrinės) aikštelė, 2009 metais pradėjo statyti, turime 2020 metus – stovi pirmas reaktorius. Tai darykime maksimaliai, kas įmanoma, dirbdami su regionų partneriais, su tarptautinėmis organizacijomis, su Europos Komisija, ypatingai su pačia Baltarusija“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

L.Linkevičiaus komentarai atspindi pastaruoju metu imtą keisti retoriką dėl baigiamos paleisti Astravo elektrinės – anksčiau būdavo akcentuojama, kad ji negali būti pastatyta, dabar daugiau kalbama apie jos saugumą.

Lietuva nuo 2016 metų pradžios taip pat siekia įtikinti ES šalis prisidėti prie elektros embargo, tačiau kitos Baltijos valstybės tokių žingsnių nesiėmė. Ekspertai pripažįsta, kad Astravo AE elektra teoriškai galės patekti į bendrą rinką per Rusiją ir Latviją.

Baltarusijos valdžia teigia, kad jėgainė gali pradėti veikti šių metų pirmąjį ketvirtį. Ji atmeta Lietuvos priekaištus dėl nepakankamų saugumo standartų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius