Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 11 /18:27

L.Linkevičius: S.Cichanouskajos vaizdo įrašai, kuriuose ji ragina nesipriešinti, nufilmuoti ją sulaikius

Šiąnakt į Lietuvą atvykusi Baltarusijos prezidento rinkimuose dalyvavusi Sviatlana Cichanouskaja turi Lietuvos vizą, šalyje be apribojimų gali būti vienerius metus, rūpinamasi jos saugumu, sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pasak ministro, vaizdo įrašai, kuriuose S.Cichanouskaja ragina nesipriešinti, buvo nufilmuoti ją sulaikius Baltarusijoje, esą ji „matomai patyrė tam tikrą spaudimą“.

L.Linkevičiaus spaudos konferenciją žiūrėkite čia:

VIDEO: L.Linkevičius: S.Cichanouskajos vaizdo įrašai, kuriuose ji ragina nesipriešinti, nufilmuoti ją sulaikius

L.Linkevičius spaudos konferencijoje teigė, kad pirmadienį kelias valandas Centrinio rinkimų komiteto (CRK) būstinėje praleidusi S.Cichanouskaja „matomai patyrė tam tikrą spaudimą“ ir „neturėjo daug pasirinkimo, kaip tik palikti šalį“. Esą Baltarusijos pareigūnai „netrukdė išvykimui, dar ir pagelbėjo“.

Pirmadienį S.Cichanouskaja į CRK nuvyko pateikti skundo dėl po rinkimų prasidėjusio smurto prieš civilius asmenis, protestavusius dėl rinkimų rezultatų.

Pasak L.Linkevičiaus, S.Cichanouskaja turėjo nacionalinę Lietuvos vizą, ji šalyje be jokių apribojimų gali būti vienerius metus. L.Linkevičius tikino su S.Cichanouskaja dar nesusitikęs – tai padarys jai pailsėjus, taip pat nežino jos tolesnių planų. Atvykusi iš Baltarusijos S.Cichanouskaja laikysis saviizoliacijos.

Pasak ministro, S.Cichanouskaja apsistojo Lietuvos vyriausybės suteiktame būste, Lietuva rūpinasi jos saugumu ir prisiima už jį atsakomybę.

„Jai suteikta vieta, su Vyriausybės (žinia), jos statusas yra viešnia, kaip minėjau, ji turi vizą“, – į klausimą, ar ją būstu aprūpino Lietuvos valstybė, atsakė L.Linkevičius.

Pasak jo, šiuo metu nėra signalų, kad S.Cichanouskajos saugumui kyla pavojus, sakė ministras.

Anot L.Linkevičiaus, vaizdo įrašai, kuriuose S.Cichanouskaja ragino neprotestuoti, padaryti ją sulaikius Baltarusijoje.

S.Cichanouskajos štabo atstovai antradienį irgi teigė, kad išvakarėse, kai kandidatė lankėsi CRK, vienu metu išėjo jos advokatas, o jį pakeitė asmenys su filmavimo kameromis.

Ministras pranešė, kad kartu S.Cichanouskaja į Lietuvą atvyko štabo vadovė Marija Moroz, kuri buvo sulaikyta prieš rinkimus išėjusi iš Lietuvos ambasados Minske, S.Cichanouskajos vaikai į Lietuvą atvyko anksčiau.

L.Linkevičiaus teigimu, yra politinio prieglobsčio Lietuvoje pasiprašiusių baltarusių, jų skaičiaus nedetalizavo, tik teigė, kad tai nėra „masiškas reiškinys“.

„Keliasdešimt nėra, yra tam tikras skaičius. Tai nėra masiškas reiškinys, bet jei žmonėms gresia kažkoks asmeninis pavojus, stengiamės jiems padėti“, – spaudos konferencijoje sakė ministras ir pridūrė, kad Lietuva yra pasiruošusi padėti.

Ministras neatsakė, ar Lietuva suteiktų S.Cichanouskajai prieglobstį. L.Linkevičius taip pat neatsakė, ar pripažįsta S.Cichanouskają kaip išrinktą Baltarusijos prezidentę.

VIDEO: S.Cichanouskaja paaiškino sprendimą išvykti iš Baltarusijos: „Joks gyvenimas nėra vertas to, kas vyksta dabar“

Svarsto apie sankcijas

L.Linkevičius teigė, kad Europos Sąjunga (ES) turėtų svarstyti galimybę įvesti sankcijas Baltarusijos valdžios atstovams, kurie yra atsakingi už rinkimų klastojimą ir perteklinės jėgos naudojimą prieš protestuotojus.

„Galvojame, kaip dabar turėtume koreguoti santykius su Baltarusija. Šiai minutei aš neturiu atsakymo, bet aš manau, kad visos opcijos ir visi pasirinkimai turėtų būti ant darbo stalo ir tam tikros pasekmės turi būti, netgi įskaitant ir galimas sankcijas atžvilgiu tų, kurie vykdė tą apgaulę, kurie naudojo perteklinę jėgą“, – sakė L.Linkevičius.

L.Linkevičius taip pat pabrėžė, kad Lietuva yra pasiryžusi tarpininkauti tarp Baltarusijos opozicijos ir valdžios, jei „yra tokia galimybė ir poreikis“.

„Visuomenė iš tikrųjų yra įsiaudrinusi, kiek jie apsiruošę permainoms, patys nuspręs, mes tikrai stengiamės kiek reikės padėti, jei reikės, esame pasiruošė tarpininkauti, jei yra galimybė ir poreikis. Visame kame tikrai pamėginsim būti konstruktyvūs“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

VIDEO: Antroji protestų naktis: skraidė Molotovo kokteiliai, specialiosios pajėgos vaikė protestuotojus

Baltarusijoje protestai kilo sekmadienį paskelbus triuškinančią A.Lukašenkos pergalę prezidento rinkimuose, nors nepriklausomos apklausos rodė, kad dauguma žmonių balsavo už S.Cichanouskają.

Į Baltarusijos miestų gatves išėjo tūkstančiai protestuotojų, pareigūnai juos vaikė garsinės granatomis, mušė guminėmis lazdomis, šaudė guminėmis kulkomis. Pirmadienio naktį buvo pašauta žurnalistė, pranešama apie žuvusį protestuotoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius