-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 05

L.Linkevičius neišgirdo didelių Lenkijos lietuvių priekaištų šalies valdžiai

Lenkijos lietuviai turi spręstinų problemų švietimo ir kultūros srityse, bet jaučia vietos valdžios palaikymą, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Susitikimas su bendruomene
susitikimas su bendruomene / URM nuotr.

Su Lenkijos Seinų bei Punsko lietuvių bendruomenių atstovais ketvirtadienį susitikęs ministras sako be kita ko neišgirdęs ir priekaištų dėl prezidento Andrzejaus Dudos praėjusios savaitės sprendimo vetuoti įstatymą, kuris būtų leidęs įteisinti lietuvių kalbą kaip pagalbinę kalbą Seinų apskrityje.

URM nuotr./Beržininkų kapinėse
URM nuotr./Beržininkų kapinėse

„Niekas to klausimo neiškėlė, tad, kaip suprantu, jis šiuo metu nėra toks aktualus“, – sakė L.Linkevičius.

Bendraudamas su lietuvių bendruomene ministras teigia išgirdęs daugiausia pastabų dėl švietimo, kultūros reikalų, konkrečiai – mokyklų administravimo, išlaikymo klausimais, tačiau situacija, anot ministro, nėra „dramatiška“ ir problemas bandoma spręsti.

„Kažkokių konfliktinių problemų negirdėjau, bet, aišku yra poreikiai, visur trūksta resursų, trūksta vadovėlių, reikėtų pagelbėti ir tų mokyklų gyvavimui – turime keturias mokyklas, t.y. porą gimnazijų, licėjų, pradinę mokyklą – nes visur yra mažai moksleivių ir mokyklų administravimas yra sudėtingas (...). Nėra dramatiškos situacijos, problemos yra sprendžiamos, kiek įmanoma“, – sakė L.Linkevičius.

Siekiant išlaikyti lietuvių bendruomenę Seinuose ir Punske, ypač jaunimą, ministro nuomone, būtina spręsti darbo vietų trūkumo, infrastruktūros klausimus. Jis teigė, kad šiuo metu lietuvių bendruomenė sėkmingai bendrauja su vietos valdžia ir tai yra „pagrindas tikėtis sėkmingų sprendimų ateityje“.

„Jaučiu, kad tai, kas įmanoma, tikrai bus padaryta, tai kas priklauso nuo valdžios, tikrai patenkins bendruomenės poreikius. Manau, turėtumėme įsijungti ir Vyriausybės – turėtumėme atgaivinti ekspertų komisijų darbą, kurios susitikdavo reguliariai anksčiau ir kalbėdavo konkrečiais švietimo klausimais, pasienio bendradarbiavimą pagyvinti, nes tai taip pat galėtų atnešti daugiau rezultatų“, – sakė jis.

Ministras pažymėjo, jog konkretūs klausimai bus aptariami su naująja Lenkijos Vyriausybe, kuri turėtų būti suformuota jau kitą savaitę.

URM nuotr./Beržininkų kapinėse
URM nuotr./Beržininkų kapinėse

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius