Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 01 24

L.Slušnys apie kolegą K.Bartoševičių: „Jo istorijoje kol kas nėra jokio fakto. Nė vieno“

Pirmadienį Lietuvą sudrebinusi žinia apie dabar jau buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui metamus įtarimus dėl vaikų seksualinio išnaudojimo toliau kaitina audras. Konservatorius Linas Slušnys teigia palauksiąs faktų, kurių kol kas nėra, o tada vertinsiąs, kas čia nutiko. Esą neretai tokios bylos tiesiog tyliai žlunga. Kad jų nagrinėjimas itin ilgas, sako ir Klaipėdoje teisiamo renginių vedėjo advokatė: „Tokios bylos itin jautrios.“
Linas Slušnys ir Kristijonas Bartoševičius
Linas Slušnys ir Kristijonas Bartoševičius / BNS nuotr.

K.Bartoševičius apie tai, kad palieka Seimą, paskelbė pirmadienį priešpiet, teigdamas, kad tai daro dėl asmeninių priežasčių. Jau po kelių valandų generalinė prokurorė kreipėsi į Seimo pirmininkę prašydama leidimo patraukti Seimo narį konservatorių K.Bartoševičių baudžiamojon atsakomybėn.

Antradienį Vyriausioji rinkimų komisija panaikino K.Bartoševičiaus mandatą.

Akcentuoja faktus

Tačiau aistros dėl šios istorijos nerimsta. Antradienį feisbuke apie ją pasisakė ir buvęs K.Bartoševičiaus frakcijos kolega, vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys. Kaip teigia, tikrai bandė susilaikyti nekomentavęs, bet jam nepavyko.

„Pirmoji kilusi mintis: kaip mes iki šiol nemokame atskirti faktų nuo emocijų. Ne vienas vaikų ir paauglių psichiatras turės dešimtį istorijų apie tai, kaip kaltinimai prievarta prieš vaikus baigėsi niekuo. Vienais atvejais tai sutuoktinių keršto žaidimai, o kartais, pavyzdžiui, seneliai nutaria seksualine prievarta apkaltinti tėvą arba mamą, nes taip tikimasi neduoti vaiko kitai pusei.

Bylos teismuose trunka metus ar du, o rezultatas – nulis. Tik daugybė neigiamų emocijų. Patinka mums ar ne, bet visais atvejais tokias bylas tiria prokuratūra, o ne komentatorių linčo teismas.

Kita aplankiusi mintis yra ta, kad šioje K.Bartoševičiaus istorijoje kol kas nėra jokio fakto. Nė vieno. Priminsiu violetinę istoriją, kurioje pedofilija buvo kaltinami teisėjai, kai kas net ėmėsi Tado Blindos vaidmens naikinant tokius teisėjus. Ir kuo galų gale tai baigėsi? Vėlgi – niekuo, nes nei prievartos, nei tvirkinimo nebuvo.

Tuomet dėl visuomenės nusiteikimo praradome mažiausiai tris žmones, kurie šiandien gyvena užsienyje ir neketina rodytis Lietuvoje. Taigi, prieš puldami teisti ir kaltinti, pirmiausia turime sudėlioti faktus. Beje, minimoje istorijoje klydo ir tuometė prezidentė, ir dalis konservatorių“, – feisbuke rašė parlamentaras.

Kita aplankiusi mintis yra ta, kad šioje K.Bartoševičiaus istorijoje kol kas nėra jokio fakto. Nė vieno.

Jo teigimu, trečioji mintis yra tokia: „Vaikų ir paauglių psichiatrai realiai išklauso, aprašo ir pateikia prokuratūrai faktus apie vaiko seksualinį išnaudojimą, o viskas baigiasi niekais. Šis procesas trunka ilgai, vaikai pradeda painiotis laike ir faktų detalėse. Žinoma, neneigiu, kad kartais prokurorams tiesiog sunku patikėti, kad tvirkintojas gali būti gerbiamas gydytojas, mokytojas ar kitas aukšto intelekto asmuo, o ne koks vargiai mokyklą baigęs (gal net nebaigęs) personažas. Tyrimas nutrauktas.

Kiek tokių atvejų? Ne vienas ir ne du Lietuvoje. Tik niekam jie neįdomūs, nes tai ne politikas. Arba ne koks nors teisėjas. Faktai kalba patys už save: kasmet Lietuvoje yra pradedama 300 tyrimų dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų ir tik apie 30 jų pasiekia teismą. Dar mažiau žmonių nuteisiama (apie 10).“

L.Slušnys paragino žeriant kaltinimus stabtelėti, kadangi esą nežinoma jokių detalių. Emocijas jis sako pasiliekąs ateičiai, nes jos bus vienokios, jei faktai bus įrodyti teisme, ir kitokios, nei nepasitvirtins.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Slušnys
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Linas Slušnys

„Dar labai norėčiau, kad manęs paties neprievartautų atsiprašyti už frakcijos kolegą. To neturi daryti nei partijos lyderiai, nei kiti nariai. (...)

Ir pabaigai… Kristijono tikrai nepažįstu ir niekuomet nelindau jam į sielą. Tačiau viena detalė man kužda, jog tai nėra puolęs žmogus: mandato jis atsisako ir tokiu būdu pilnai leidžia vykdyti tyrimą be didesnių stabtelėjimų bei išsisukinėjimų. Jeigu šis žmogus tikrai būtų toks niekšas, kaip šiandien yra nušviečiamas spaudoje ir komentaruose, tai ramiai galėtų neatsisakyti mandato iki pat apkaltos proceso pradžios, o tai suteiktų galimybę pasiruošti gynybos planą. Jis taip pat galėtų nesukti galvos dėl frakcijos reputacijos ir mūsų savijautos šiame kontekste, tačiau nieko panašaus nedaro. Tiesiog bandė pasitraukti.

Kristijono tikrai nepažįstu ir niekuomet nelindau jam į sielą. Tačiau viena detalė man kužda, jog tai nėra puolęs žmogus: mandato jis atsisako ir tokiu būdu leidžia vykdyti tyrimą be išsisukinėjimų.

Nesakau, kad neskauda matant tuos daugybę kaltinimų ir piktdžiugos, jog štai ir konCervams pagaliau nepaėjo. Abejingas situacijai tikrai nesu. Bet, kaip tikras TS-LKD narys, kaip asmuo, gerbiantis savo valstybės institucijas, pasitikėsiu jų darbu, veiksmais, atliekamais tyrimais. Ir palauksiu faktų“, – rašė parlamentaras.

Penkeri bylos metai

Apie tai, kad tokios bylos tęsiasi itin ilgai, sako ir advokatė, Klaipėdoje ginanti žinomą renginių vedėją Viktorą Usovą. Skandalas dėl jo kilo dar prieš penkerius metus, kai paaiškėjo, kad „Neptūno“ vadybininkas, vadovavęs labdaros organizacijai ir už veiklą apdovanotas, gyveno dvigubą gyvenimą.

2018-aisiais jaunas vyras buvo sulaikytas, įtariant jį pedofilija. Veikla, bylos duomenimis, galėjo tęstis gana ilgai, o vyro aukomis tapdavo berniukai, neretai iš pažeidžiamo visuomenės sluoksnio.

V.Usovas vis keitė savo tapatybę, prisistatydavo tai mediku, tai vadybininku. Berniukus už menką atlygį jis, bylos duomenimis, dažniausiai išnaudodavo automobilyje, kur atokiau.

Jo sulaikymui buvo suorganizuota speciali operacija. Paviešinta informacija tapo nemenku smūgiu jį pažinojusiems klaipėdiečiams.

Nuo 2018-ųjų pavasario praėjo beveik penkeri metai, o byla vis dar – pirmos instancijos teisme. V.Usovas vis neatvyksta į teismo posėdžius, esą dėl ligos.

15min jau rašė, kad praėjusių metų gruodį į posėdį susirinkę advokatai, prokurorė ir teisėjai vėl nieko nepešė. Nuspręsta atlikti ekspertizę, ar vyriškis nesimuliuoja ir tyčia vilkina procesą.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Pedofilija kaltinamas Viktoras Usovas dangstė veidą.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Pedofilija kaltinamas Viktoras Usovas dangstė veidą.

Tuo metu klaipėdiečiai piktinasi: V.Usovas vis matomas mieste, vaikštinėjantis laisvėje.

Įtariama, kad V. Usovas 2013–2018 metais tvirkino mažamečius ir nepilnamečius berniukus. Nusikaltimai, kaip įtariama, dažniausiai vykdavo atokiau Klaipėdos miesto – rajone arba kitose šalies vietovėse, pasiskolintuose arba išnuomotose automobiliuose.

Tačiau iki šiol nėra aišku, kiek vaikų tapo V.Usovo aukomis. Ne visi jų panoro bendradarbiauti su teisėsauga. Kiti tiesiog nebenorėjo prisiminti to, ką stengiasi pamiršti. Bylos duomenimis, nukentėjusių berniukų buvo mažiausiai 13.

Aukas teisme atstovaujanti advokatė Galina Korabliova teigė, kad byla itin jautri. Didžioji dalis nukentėjusiųjų nori užsimiršti, jiems gėda ir nemalonu apie tai atvirai kalbėti. Todėl ir bylos nagrinėjimas – sudėtingas.

Tuo metu į teismo posėdį atėję tėvai žurnalistams teigė, kad jų vaikai buvo ne tik išnaudoti, bet ir įbauginti, šantažuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje