Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 15

Labiausiai užterštas oras – Kaune ir Jonavoje

Lietuvoje šią savaitę buvo užfiksuota normą viršijanti oro tarša kietosiomis dalelėmis. Kietųjų dalelių koncentracija ore normą viršijo sausio 13 dieną, o sausio 14-ąją situacija dar pablogėjo.
Didžiausia oro tarša užfiksuota Jonavoje ir Kaune.
Didžiausia oro tarša užfiksuota Jonavoje ir Kaune. / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Kaip praneša Aplinkos ministerija, tam įtakos galėjo turėti dėl nepalankių teršalų išsisklaidymo sąlygų besikaupiantys tiek iš stacionarių, tiek iš mobilių taršos šaltinių išmetami teršalai. Žiemą tokių padidėjimų laikas sutampa su intensyvesniu kuro naudojimu individualiems gyvenamiesiems pastatams šildyti.

Be to, dėl vyravusios oro masių pernašos iš pietvakarių, dalis teršalų galėjo būti atnešti iš tolimesnių regionų. Didžiausia koncentracija, viršijanti ribinę vertę beveik 2 kartus, vakar užfiksuota Jonavoje ir Kauno mieste Petrašiūnuose, šiek tiek mažesnė – Vilniaus miesto Savanorių prospekte ir Lazdynuose, Klaipėdos ir Panevėžio centruose.

Kaip paaiškino Aplinkos ministerijos Aplinkos kokybės departamento Atmosferos skyriaus vedėjas Vytautas Krušinskas, už aplinkos oro kokybę ir jos valdymą yra atsakingos savivaldybės. Jos turi imtis iš anksto numatytų priemonių ir siekti užtikrinti žmonių sveikatai nepavojingą aplinką. Esant didesnei kietųjų teršalų koncentracijai, gyventojai, o ypač turintys su kvėpavimo organų ligomis susijusių sveikatos problemų, turėtų vengti nebūtino buvimo užterštame ore, pagal galimybes drėkinti patalpų orą ar imtis kitų apsaugos priemonių.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos duomenimis, sausio 15–16 d. vietomis jau numatomi krituliai. Pūs nestiprus besikeičiančios krypties, sausio 16 d. – vidutinio stiprumo šiaurinių krypčių vėjas. Sąlygos teršalams sklaidytis bus palankesnės, tačiau sausio 15 d. kietųjų dalelių koncentracija aplinkos ore išliks padidinta, didelė tikimybė, kad didžiuosiuose miestuose jų paros ribinė vertė dar bus viršyta.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius